Yli 30 vuotta rockvalokuvia – Tomi Palsan laaja näyttely Hyvinkään taidemuseoon

Valokuvanäyttely on Palsan ensimmäinen.

Adam Lambert Tomi Palsan kuvaamana.
Tomi Palsa

Tomi Palsa otti kameran mukaansa Nuclear Assaultin keikalle Lepakkoon vuonna 1989 ja loppu on historiaa, kuten tavataan sanoa. Palsa kuvasi ensimmäistä kertaa Rumballe vuonna 1991 eli 30 vuotta sitten. Vuosien saatossa hänen keikkakuviaan on löytynyt niin lehdistä, kirjoista kuin albumien kansilehtisistä. Ansiolistalta löytyy myös kaksi valokuvakirjaa, Tomi Palsan kuvat ja tunnelmat (2010) ja Valitut Palsat 2009–2019 (2020), ja Tomi Palsan kuvalehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi keväällä.

Tai vielä ytimekkäämmin tiivistettynä: Palsa on yksi merkittävimmistä suomalaisista rockvalokuvaajista.

Tämän vuoksi yllätyin, kun Hyvinkään taidemuseon sivuilla seisoi, että keväällä avautuva valokuvanäyttely on Palsan ensimmäinen. Onko todella näin, Tomi Palsa?

”Näyttely on kuin onkin ensimmäinen laatuaan. Aikaisemminkin minulle on ehdotettu näyttelyn järjestämistä muun muassa kirjastolaitoksien tahoilta, mutta niissä tilanteissa en keksinyt kyllin hyvää ideaa näyttelyä varten. Kuva-arkistoni ovat niin älyttömän laajat, että vaikkapa parinkymmenen kuvan nostaminen näyttelyyn siitä massasta tuntui mahdottomalta ilman tarkasti kiteytynyttä ideaa.”

Tällä kertaa et kieltäytynyt?

”Hyvinkään taidemuseon ehdotukseen tartuin riemumielin monestakin syystä ja olen hirmuisen innoissani kasaamassa tätä näyttelyä. Isoon saliin mahtuu paljon kuvia ja ne saavat olla esillä museossa puolisen vuotta. Olen tyytyväinen, etten ole hätiköinyt asian suhteen ja ensimmäinen näyttelyni toteutuu vasta tässä vaiheessa. Johan olen tätä rokkikuvien ottamista opetellut kohta 32 vuotta ja olenkin siis jo ihan museokamaa.”

Onko Hyvinkään näyttelystä tulossa retrospektiivi vai keskitytäänkö siellä tuoreempiin kuviin?

”Näyttelystä tulee retrospektiivinen. Esille tulee kuvia kaikilta omissa nimissäni tulleilta julkaisuilta, eli kahden valokuvakirjan lisäksi näyttelyssä nähdään tuoreempaa todistusaineistoa kahden kuvalehden sivuilta. Kuvalehden seuraava numero julkaistaan näyttelyn aukeamisen yhteydessä. Näiden painotuotteiden kuvat ovat päätyneet julkaisujen sivuille tiukan seulan läpi ja se helpottaa suunnattomasti näyttelykuvien valintaprosessia, että valinnat pitää tehdä noin 600 kuvan valiojoukosta eikä miljoonien ruutujen arkistoista.”

Onko näyttelyn punainen lanka jo selvillä?

”Näyttelyn tarina ja punainen lanka selkiytyvät varmastikin projektin edetessä, vielä se ei ole täysin kiteytynyt itsellenikään. Yritän kasata mahdollisimman kattavasti ja monipuolisesti tekemisiäni kuvaavan kokonaisuuden vuosien varrelta. Lopulliset valinnat tulee tehtyä hyvinkin vapaalla assosiaatiolla, mutta varmasti siellä vähintäänkin joku alitajuinen tarina on löydettävissä. Uskoisin, että kaikista kuvista on nähtävissä vahva tunnelma, yllättävä silmänräpäys tai leikkisä ote, jossakin tapauksissa nuo voivat löytyä jopa samasta kuvasta.”

Löytyykö mittavista arkistoistasi keikkakuvia Hyvinkäältä? Aiotko laittaa sellaisia esille näyttelyssä?

”Arkistoistani löytyy toki Hyvinkäällä kuvattuja keikkaotoksia jonkin verran, mutta koska niitä ei löydy kirjojen ja lehtien kansien välistä, ajattelin pysytellä oman dogmani rajoissa ja siitä syystä museon seinille ei päädy yhtäkään Hyvinkäällä kuvaamaani ruutua. Toki näyttelyyn on tulossa pari kuvaa joilla on vahvat Hyvinkää-kytkökset.”

Palsalandia – Tomi Palsan soivat kuvat -näyttely Hyvinkään taidemuseossa 6.3.–28.8.2022. Lisätietoa museon kotisivuilta.