YUP tekee paluun instrumentaaliyhtyeenä – yksi on joukosta poissa, kuuntele uusi biisi täältä

YUP palaa ilman Martikaista.

11.01.2024

YUP oli eräs 1990-2000-luvun alun merkittävimmistä rock-yhtyeistä. Vaikutteita yhtye otti muun muassa punkista, jazzista, kansanmusiikista ja progressiivisesta rockista. Erityisin hyvin ihmisille ovat jääneet mieleen Jarkko Martikaisen sanoitukset.

Nyt YUP tekee paluun instrumentaaliyhtyeenä. YUP Instrumental julkaisee uuden singlensä Rähinää, höyheniä digitaalisesti tänään Kaskelotti Records -levymerkillä. Yhtye julkaisee ensimmäisen studiolevynsä 26. päivänä huhtikuuta 2024.

YUP jäi tauolle vuonna 2009, jolloin sen jäsenet olivat jo vähitellen siirtyneet kohtia omia, musiikillisesti erityyppisiä projekteja. YUP Instrumental jatkaa YUP:n taiteellisesti kunnianhimoista ilmaisua keskittymällä instrumentaalimusiikkiin. Sävellystyöstä on vastannut bassokitaristi Valtteri Tynkkynen, ja hänen lisäkseen yhtyeessä soittavat kitaristi Jussi Hyyrynen, rumpali Janne Mannonen ja kosketinsoittaja Petri Tiainen. Jarkko Martikainen ei ole mukana soolokiireidensä vuoksi.

Projektin taustalla oli Jussi Hyyrysen Valtteri Tynkkyselle esittämä pyyntö säveltää uutta musiikkia. Valtteri on keskittynyt viime vuodet Etsivä-nuorisotyöhön ja Jussi toimii puolestaan päätoimisena päivystyslääkärinä, mutta soittaa sen ohessa omassa Wöyh!-progeyhtyeessään, jolle hän myös säveltää biisejä. Taiteen tekeminen yhdessä oli kuitenkin Valtterin sanoin jälleen “oudon innostavaa”, varsinkin, kun Jussin tilaus oli tehdä pidäkkeettömästi omannäköistä musiikkia.

Valtteri kertoo biisien synnystä seuraavaa:

”Instrumentaalimusiikki on ollut itselleni aina erittäin tärkeää. Mike Oldfield, Pekka Pohjola ja Anssi Tikanmäki ovat vaikuttaneet omiin tekemisiini aina varsin vahvasti ja nämä vaikutteet ovat olleet varmasti kuultavissa myös kaikessa YUP:lle säveltämässäni musiikissa. Tokihan vokaalimusiikki on ollut itselleni aina tärkeätä myös, mutta instrumentaalinen kerronta stimuloi tyystin eri tavalla mielikuvitusta. Kuulijallahan on eri lailla vapaat kädet kuvittaa musiikkia omassa mielessään.”

Lisää luettavaa