Mainos: Kilpailuttamalla lainat voi saavuttaa säästöä

Jos suunnitelmissa on vakuudeton laina, kannattaa ensin tutustua lainojen kilpailuttamiseen. Kilpailuttamisen tarkoituksena on etsiä edullisin lainatarjous korkojen ja muiden kulujen osalta. Tarkka vertailu auttaa hahmottamaan, mikä vaihtoehto sopii parhaiten omaan talouteen.

03.04.2023

Mainos: Rahalaitos.fi

Lainat voi kilpailuttaa itse tai tehdä se lainanvälittäjän kautta. Lainojen kilpailuttaminen itse onnistuu täyttämällä hakemuksia eri pankkien ja rahoituslaitosten sivuilla. Helpompaa on tehdä se lainanvälittäjän kautta, jolloin lainan kilpailutus tehdään puolestasi ja pääset helposti vertailemaan tarjouksia. Tässä artikkelissa tutustutaan vakuudettomaan lainaan ja lainatarjousten kilpailuttamiseen.

Vakuudeton laina on tarkoitettu arjen kulutukseen

Vakuudetonta lainaa haetaan yleensä arjen kulutuksen. Niiden käyttötarkoitusta ei ole erikseen rajattu, joten lainaa voi hakea muun muassa auton hankintaan, remontointiin tai uuden kodinkoneen hankintaa varten. Vakuudettomien lainojen lainasummat vaihtelevat ja ne sopivatkin sekä pienempien että isompien tarpeiden rahoitusvaihtoehdoksi.

Vakuudettoman lainan pantiksi ei tarvita kiinteää omaisuutta, säästöjä tai takaajia, ja lainan myöntäjä tekee päätöksen lainatarjouksesta hakijan maksukyvyn perusteella. Vakuudettomien lainojen takaisinmaksuajat vaihtelevat vuodesta jopa 15 vuoteen. Mitä isompi lainasumma, sitä pidempään maksuaikaan yleensä päädytään. Vakuudetonta lainaa voi hakea pankkien lisäksi eri rahoituslaitoksilta.

Lainatarjoukset kannattaa aina kilpailuttaa

Lainan kilpailuttamisen tarkoituksena on löytää itselleen sopivin ja edullisin lainatarjous. Kilpailuttamalla pääset vertailemaan eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamia lainoja ja voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kilpailuttamisen tarkoituksena on saada mahdollisimman matala korkoprosentti ja löytää lainatarjous, jonka muut kulut ovat pienet. Lainan kustannukset koostuvat lainan korosta sekä muista mahdollisista kuluista, joita voivat olla esimerkiksi avauspalkkio ja tilinhoitomaksu. Kun lainaa maksetaan kuukausittain takaisin, maksetaan myös nämä lainan pääomaa lyhentävän erän lisäksi.

Jokainen lainanmyöntäjä hinnoittelee itse palvelunsa ja veloittaa sen mukaiset kulut. Kaikilla toimijoilla on myös hieman erilaiset kriteerit sille, miten tarjottavan lainan korko määräytyy. Siten sama hakija voi saada eri toimijoilta erilaisia lainatarjouksia. Näiden joukosta kannattaa valita se, joka on korkojen ja kulujen osalta kaikkein edullisin.

Kilpailuttaminen on helpointa lainanvälittäjän kautta

Lainan voi kilpailuttaa itse tai lainanvälittäjän kautta. Itse kilpailuttamalla joutuu täyttämään hakemuksia useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten sivuilla. Mikäli kilpailuttamisen tekee lainanvälittäjän kautta riittää, että täyttää yhden hakemuksen heidän sivuillaan. Lainanvälittäjä ei osallistu itse lainan myöntämiseen, vaan välittää hakemuksen useille eri pankeille ja rahoituslaitoksille. Hakijan tehtäväksi jää ainoastaan vertailla eri lainatarjouksia ja etsiä niiden joukosta itselleen sopivin.

Lainanvälittäjän kautta pääsee parhaimmillaan vertailemaan useiden kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjouksia. Näissä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lainojen todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo parhaiten lainan kokonaiskustannuksista.

Mikäli harkitsee vakuudetonta lainaa, kannattaa lainatarjoukset lähteä ensin kilpailuttamaan. Etsimällä edullisimman koron ja kulut voi säästää rahaa lainan takaisinmaksun aikana. Kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa lainanvälittäjän kautta, joka välittää hakemuksen jopa useille kymmenille pankeille ja rahoituslaitoksille.

Lisää luettavaa