Maj Karma – Salama

Opi elämää Herra Ylpön kanssa

Kerran sen löydettyään ei kannata luopua kultalevyreseptistä. Muiden 2000-luvun suomirock-suuruuksien lisäksi nyt Maj Karmakin tuntuu huomanneen tämän, ja Salama on selkeä jatkumo Sodankylälle ja Ukkoselle.

Herra Ylppö kulutti ihmissuhdekynänsä ilmeisen loppuun Ihmisten kanssa. Sen seurauksena Salama on pullollaan naiivia elämänfilosofiaa ja surkuhupaisaa yhteiskuntakritiikkiä. Elämän tarkoitus on ”vain elää elämä” ja vallitsevaan yhteiskuntajärjestykseen otetaan kantaa esimerkiksi oivaltavalla ja kypsällä ”suurvalta sensuroi ja aivopesee” -fraasilla.

Vapauden, veljeyden ja vandalismin sijaan Ylppö määrittelee levyn kantaviksi teemoiksi ja voimiksi uskon, toivon, rakkauden ja armon. Kauas on jäänyt erityisesti Kauniiden kuvien aikana Maj Karman tavaramerkiksi muodostunut vittumaisuus ja uho. Paikoillaan juoksemisesta huolimatta Salama on sävellyksellisesti tasavahvinta Maj Karmaa koskaan. Tekstien takia mieleen juolahtaa kuitenkin turhan usein ajatus tämänkin levyn syöttämisestä rumpali J. Savolaisen imaginääriselle koiralle.