Sapattivuosi – Ihmisen merkki

Ryhdikkäät sapattilainat

Heaven & Hellin ensilevyä odotellessa aktivoituu sopivasti Sapattivuosi, tuo pääbändiensä huilitauolla sapattia viettävä ja Mustaa Sapattia suomeksi laulava ryhmä. Nyt tongitaan Ronnie James Dion aikaisen Black Sabbathin mullissa, keulilla mylvii itse Marco Hietala. Luvassa siis kirstullinen alkuperäistä kumartavaa soittoa ja tukko korneja sanoituksia.

Käännössanoitukset ovat tällä kertaa hieman helpommin vastaanotettavia kuin aiemmilla yrityksillä. Tosin Uneen hukkuneet (Children of the Sea) -biisin ”No nyt!” -huudahdus ei mitenkään voi korvata alkuperäisen ”look outia”. Samoin Valtaa-kappaleen (Voodoo) kankea riimitys ei osu millään maaliin.

Turhaa nillitystä, joo, sillä Ihmisen merkki on aivan ensiluokkainen levy lajissaan. Näin tehdään cover-albumeja. Marco Hietala laulaa kuin heavyjumalan kuuluu: lujaa, sitten herkästi ja lopulta suoraan sieluun osuen. Hyvältähän se kuulostaa, vaikka partajäärä laulaisi C++-manuaalia.

Kitaristi Janne Halmkrona on ymmärtänyt, ettei Tony Iommin juttuihin tarvitse enää lisätä turhia kuorrutteita. Hän, siinä kuin rytmiryhmäkin, hoitaa tonttinsa ryhdikkään tyylikkäästi, vaan ei anteeksi pyydellen.