Vietä espanjalainen ilta hyvän viinin, musiikin ja elokuvan parissa!

ILMOITUS Valitse sopivaa musiikkia. Espanjalainen ilta lähtee mukavasti käyntiin, kun kaataa lasiin viiniä ja pistää espanjalaista musiikkia soimaan. Tässä muutama artistivinkki ja valmis Spotify-soittolista.

Vuonna 1961 syntyneen Manu Chaon vanhemmat pakenivat Espanjasta Ranskaan Francon diktatuurin vuoksi, kun hänen isoisänsä tuomittiin kuolemaan. Pariisissa hän perusti vuonna 1987 veljensä ja serkkunsa kanssa Mano Negran, joka yhdisteli ennakkoluulottomasti punkrockia, flamencoa, reggaeta ja muita musiikkityylejä. Vaikutusvaltainen Mano Negra hajosi vuonna 1995, ja tämän jälkeen Manu Chao on keskittynyt soolouraansa. Suomessa Manu Chao teki ensiesiintymisensä vuonna 2011, kun mies konsertoi yhtenä Ruisrockin pääesiintyjistä.

Flamencoa, hiphopia, rockia ja salsaa levyttänyt Alejandro Sanz kuuluu hänkin Espanjan kansainvälisiin menestyjiin. Madridissa vuonna 1968 syntynyt Sanz (oik. Alejandro Sánchez Pizarro) julkaisi debyyttilevynsä 19-vuotiaana, mutta kansainvälisen läpimurtonsa hän teki lähes 10 vuotta myöhemmin vuonna 1997 Más-albumilla. Hän on napannut kolmesti palkinnon Grammy-gaalassa ja jopa 15 kertaa latinomusiikin Grammy-seremoniassa. Hän on levyttänyt myös Kolumbian supertähden Shakiran kanssa.

Ei pojasta polvi pahene. Supertähti Julio Inglesiasin poikaa Enriqueta kutsutaan nykyään vaatimattomasti liikanimellä ”latinopopin kuningas”. 1990-luvulla laulajan uransa aloittaneen Enriquen levyjä on myyty yli 137 miljoonaa kappaletta. Lisäksi Inglesias on tehnyt uraa näyttelijänä, ja hän esiintyi muun muassa Johnny Deppin rinnalla toimintaelokuvassa Once Upon a Time in Mexico (2003). Hänen tunnetuimpiin hitteihinsä kuuluu Wild Wild West -elokuvan (1999) soundtrackilla julkaistu Bailamos sekä viime vuonna ilmestynyt Bailando.

Valmista espanjalainen illallinen. Herkullinen ateria kruunaa espanjalaisen illan. Ateria sisältää erilaisia espanjalaiselle keittiölle ominaisia ruokalajeja. Tässä reseptejä neljälle hengelle.

Tumma gazpacho
500 g Kumato-tomaatteja
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
Koristeiksi babylehtikaalin lehtiä ja pieniä tomaattikuutioita

Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja kuori valkosipuli. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja ne sileäksi keitoksi. Siivilöi ja anna keiton viilentyä jääkaapissa 1–2 tunnin ajan ennen tarjoilua. Koristele keittokulhot babylehtikaalin lehdillä ja tomaattikuutioilla.

Viinilasissa Los Monteros Crianza. Täyteläisen ja hedelmäisen viinin maussa on tummaa marjaisuutta ja paahteisuutta. Perinteinen espanjalainen viini Valenciasta kruunaa espanjalaisen illan.

Lataa resepti tästä.

Perunatortilla
6 munaa
6 rkl maitoa
4 pientä perunaa
suolaa
mustapippuria
pätkä kevätsipulia

Pese perunat, mutta älä kuori niitä. Leikkaa perunat aivan ohuiksi lastuiksi. Pilko kevätsipuli renkaiksi. Sekoita kulhossa kanamunat, maito sekä mausteet. Levitä perunat sekä kevätsipulin palaset neljään pieneen valurautapaistinpannuun tai blinipannuun ja kaada munaseos perunoiden ja sipulien päällä. Anna tortillojen kypsyä 170 asteessa n. 25 minuutin ajan, kunnes kanamunaseos on hyytynyt ja perunat ovat kypsiä.

Marinoidut oliivit
300 g vihreitä ja mustia kivellisiä oliiveja
1 rkl tuoreen timjamin lehtiä
1 tl tuoretta rosmariinia
2 pientä valkosipulin kynttä
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä

Leikkaa valkosipulin kynnet pieniksi paloiksi. Silppua rosmariini. Sekoita kulhossa öljy, yrtit, valkosipuli sekä oliivit. Anna marinoitua parin tunnin ajan tai yön yli. Lataa perunatortillojen ja marinoitujen oliivien reseptin pdf tästä.

Manchegosalaatti
150 g Manchego-juustoa
1 ruukku tammenlehväsalaattia
1 kerä punasikuria
1 ruukku rucolaa
2 kypsää päärynää
kourallinen cashewpähkinöitä
auringonkukan versoja tai muita versolehtiä
hyppysellinen Maldon-suolaa
rouhaus mustapippuria

Kastike:
½ dl avokadoöljyä
¼ dl valkoviinietikkaa
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
rouhaus mustapippuria

Huuhtele salaatit, rucola ja versot. Leikkaa päärynä lohkoiksi, poista siemenet. Paahda cashewpähkinöitä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Höylää manchegosta ohuita siivuja kuorimaveitsellä. Sekoita kastikeainekset keskenään. Kokoa ainekset suoraan lautasille, valuta päälle kastiketta ja vie salaatti tarjolle rapean leivän kera.

Jos haluat tehdä vaikutuksen vieraisiin niin valitse pöytään magnumpullo Castillo Murviedroa. Tämä 1,5 litran pullo on seurusteluviini parhaimmillaan ja maksaa vain 13,29 €.

Lataa reseptin pdf tästä.

Tuliset tiikeriravut
300 g kuorellisia tiikerirapuja
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
suolaa

Tulisen makea chilikastike:
3/4 dl Mirin-kastiketta eli makeaa riisiviiniä
3/4 dl vettä
3/4 dl ruokosokeria
1 tl raastettua punaista chiliä
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl raastettua valkosipulia
1 tl ketsuppia

Valmista ensin kastike. Keitä miriniä, vettä ja sokeria kattilassa n. 10 minuutin ajan niin, että sokeri sulaa ja seos hieman tiivistyy. Lisää muut ainekset, sekoita ja ota kattila pois liedeltä. Paista rapuja kuumalla pannulla valkosipulilla ja suolaripauksella maustetussa oliiviöljyssä, kunnes ne muuttavat väriään ja kypsyvät. Kaada osa kastikkeesta kypsien rapujen päälle ja tarjoile osa erillisestä kulhosta pöydässä. Lataa reseptin pdf tästä.

Juureksia ja vuohenjuustoa
7–8 eriväristä porkkanaa (punaisia, liiloja, keltaisia ja oransseja)
2 raitajuurta
2 parsakaalin vartta
2–3 naurista
2 valkosipulin kynttä
1/4 dl oliiviöljyä
1 rkl vaahterasiirappia
suolaa
mustapippuria
200 g murenevaa vuohenjuustoa

Leikkaa juurekset tikuiksi ja lohkoiksi ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Viipaloi valkosipulin kynnet ja sekoita ne juuresten joukkoon. Pirskota juuresten päälle oliiviöljyä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Murenna vuohenjuusto lopuksi juuresten päälle. Paista juureksia 200 asteessa n. 20 minuutin ajan, kunnes juurekset ovat sopivan kypsiä, mutta sisältä vielä hieman rapsakoita. Kypsymisaika riippuu palojen koosta.

Los Monteros Tinto on laadukas laatikkoviini Valenciasta. Isommalle porukalle tai pidempään illanviettoon!

Lataa reseptin pdf tästä.

Marinoitua artisokkaa
1 prk (n. 200 g) artisokan paloja vedessä
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan kuori
ripaus suolaa
rouhaus mustapippuria

Kaada artisokkien liemi pois. Mittaa kulhoon oliiviöljy, sitruunan mehu sekä mausteet. Raasta sitruunankuoriraudalla sitruunankuoren keltaista osaa artisokkien joukkoon. Mausta herkku vielä kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Anna marinoitua muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Paahdettua paprikaa
400 g makeita suippopaprikoita
loraus oliiviöljyä
sormisuolaa
1/2 sitruunan mehu

Leikkaa paprikat pystysuunnassa kolmeen tai neljään osaan. Poista siemenet. Levitä paprikat pellille leivinpaperin päälle kuoripuoli ylöspäin. Purista paprikoiden päälle sitruunan mehua, pirsota päälle hieman oliiviöljyä ja mausta paprikat suolalla. Paahda paprikoita uunissa alkuun 200 asteessa 15 minuutin ajan. Nosta lämpö sen jälkeen 225 asteeseen ja paahda paprikoita vielä 5 minuutin ajan niin, että pinta hieman ruskettuu. Lataa artisokka- ja paprikaresepti pdf:nä tästä.

Churros
50 g voita
2 dl vettä
ripaus suolaa
1 tl vaniljajauhetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Pinnalle: ruokosokeria

Churrostaikina valmistetaan vastaavalla tavalla kuin tuulihattujen taikina. Laita voi ja vesi kulhoon vesihauteeseen. Lisää vaniljajauhe sekä ripaus suolaa. Sekoita ja anna nesteen kuumentua. Kun neste on kuumaa, ota kulho pois vesihauteesta ja lisää kerralla jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Sekoita, kunnes muodostuu sitkeä pallo. Kuumenna pienessä syvässä wokissa 1 litra ruokaöljyä kiehuvan kuumaksi. Laita taikina tähtityllaiseen pursottimeen ja pursota n. 10 cm pituisia churroja kuumaan öljyyn. Katkaise taikina saksilla. Paista churrot kauniin ruskeiksi ja kypsiksi. Tämä vie noin parin kolmen minuutin ajan. Sokeroi valmiit churrot ruokosokerilla. Tarjoile lämpiminä ja Estrella de Murviedron seurana. Estrella on runsas ja makean raikas Frizzante. Tarjoile isosta viinilasista runsaiden jäiden ja sitruunaviipaleen kera! .

Lataa reseptin pdf tästä.

Katso ja fiilistele elokuvia. Tapaksien, viinin ja musiikin lisäksi espanjalaista iltaa voi jatkaa katsomalla espanjalaisen elokuvan parhaimmistoa. Tässä muutama klassikkovinkki.

Luis Buñuel (1900–1983) oli paitsi kaikkein aikojen tunnetuin espanjalaisohjaaja myös koko elokuvahistorian merkittävimpiä mestareita. Vuonna 1970 valmistunut Tristana on hänen arvostetuimpia elokuviaan. Catherine Deneuve esittää nimihenkilöä, nuorta naista, jonka äiti kuolee. Aatelismies Don Lope (Fernardo Rey) ottaa Tristanan hoiviinsa ja tekee tästä rakastajattarensa. Don Lope antaa itsestään kuvan vapaamielisenä henkilönä, mutta silti Tristana joutuu noudattamaan Don Lopen ankaria määräyksiä. Sitten Tristana kohtaa nuoren taiteilijan nimeltä Horacio (Franco Nero).

Vuonna 1975 valmistunut Korppi sylissä kertoo vanhempansa menettäneen Ana-tytön tarinan. Francon aikakaudelle sijoittuvassa Carlos Sauran ohjaustyössä voi nähdä yhteiskunnallisia teemoja, mutta ennen kaikkea se kertoo maailmasta lapsen näkökulmasta. Monitasoisessa elokuvassa sekoitetaan kiehtovasti mielikuvitusleikkejä ja todellisuutta. Geraldine Chaplin esittää kaksoisroolissa sekä Anan äitiä että Anaa aikuisena. Elokuvan tunnuskappaleesta Porque te vas tuli maailmanlaajuinen menestys, joka muistetaan edelleen.

Espanjalaisista nykyohjaajista tunnetuin on Pedro Almodóvar, joka on tehnyt elokuvia jo yli 30 vuotta. Vuonna 2002 valmistunut Puhu hänelle on hänen merkittävimpiä ohjaustöitään. Se kertoo kahdesta miehestä, jotka tutustuvat toisiinsa erikoisessa yhteydessä. Marco on toimittaja ja Benigno sairaanhoitaja. Molempien elämään kuuluu nainen, joka makaa sairaalassa koomassa. Marcon rakas on härkätaistelussa vakavasti loukkaantunut matadori. Benigno taas on salaa rakastunut ballerinaan, joka joutuu auto-onnettomuuteen.

Tässä suosituksemme espanjalaisen illan viettoon. Nauti herkuista ja oheisviihteestä!