Florence & the Machine asteli seremoniallisesti Coldplayn ylitse brittilistalla

06.11.2011

Ceremonials aloitti albumikärjestä ja Professor Greenin Read All About It piti pintansa sinkkulistalla.

Teksti: Markus Hilden, kuva: Island.

Florence Welchin sooloprojektin ja yhtyeen sekasikiö saavutti toisen ykkössijansa Britannian albumilistalla. Lungs vietti kesällä 2009 ensin viisi viikkoa Michael Jacksonin The Essentialin takana, mutta nousi viimein ykköseksi tammikuussa 2010. Sitä on myyty lähes 1,5 miljoonaa pelkästään saarivaltakunnassa.

Siihen nähden ei ollutkaan mikään ihme, että Ceremonials peittosi helposti Coldplayn Mylo Xyloton, jonka myynti putosi rajusti edellisviikon avauksesta.

Singlelistan hallitsija Professor Green julkaisi esikoisensa Alive Till I’m Dead (2010) hiljaisempaan sesonkiin, joten At Your Inconvenience aloitti pykälää heikommin pronssipallilta, vaikka myi rutkasti enemmän.

Tenori Alfie Boe saavutti toisen top ten -albuminsa Bring Him Homen (#9, 2011) jatkoksi, mutta miehen listadebyytistä on jo yli neljä vuotta (Onward, #72). Rizzle Kicks -duon albumilistaneitsyys meni sinkkuhittien vanavedessä heti Stereo Typicalin yhdeksännellä sijalla.

Hieman pidempään ja monivaiheisemmin listoilla on esiintynyt Manic Street Preachers. Monet mieltävät Everything Must Gon (#2, 1996) heidän läpimurtoalbumikseen, mutta itse asiassa jo Gold Against the Soul (1993) ylsi top teniin ja vietti listalla toistakymmentä viikkoa. Siitä lähtien ryhmän jokainen studioalbumi on tavoitellut kärkipaikkoja, mutta niitä on siunaantunut vain yksi, This Is My Truth Tell Me Yours (1998). Erinomainen singlekokoelma National Treasures debytoi sopivasti aiempien koosteiden (neljäs ja 11:s) välimaastossa ja on bändin kymmenes top ten -merkintä.

Aivan kohta EMA-bileissä esiintyvän Justin Bieberin joulualbumi Under the Mistletoe aloitti sijalta 13. Lätty pamahtanee suoraan jenkkiykköseksi, brittilistalla Bieberin paras sijoitus on My Worldin (2010) kolmas tila.

The Beach Boysin legendaarinen Smile ehti seitsemänneksi jo Brian Wilsonin levyttämänä vuonna 2004, mutta jonkun pitää saada fyrkkaa ja nyt tuo albumi julkaistiin The Beach Boysin nimissä debytoiden 25:ntenä. Bändi ei ole koskaan yltänyt ykköseksi studioalbumeillaan, mutta kokoelmilla kahdesti vuosina 1976 ja 1983.

Lou Reedin kaksi top ten -albumia eivät saaneet jatkoa Metallica -yhteistyöstä Lulu, joka jäi jopa U2:n Achtung Babyn juhlapainoksen taakse (35 ja 36). Metallica puolestaan on aina menestynyt brittilistalla hieman mainettaan kehnommin. Toki heillä on kolme ykköstä (musta, Load sekä Death Magnetic), mutta levyjen listaiän kanssa on ollut vähän niin ja näin.

Metallicassa aikoinaan musisoinut Dave Mustaine johdatti Megadethin Th1rt3enin 34:nneksi, mikä jää jonkin verran kahden aiemman albumin 23. ja 24. sijoista. Top ten -noteerauksia löytyy kolme, kaikki 1990-luvun alkupuolelta.

Britannian albumit viikolla 45, Top 20
1. (-) Florence & The Machine – Ceremonials
2. (1.) Coldplay – Mylo Xyloto
3. (-) Professor Green – At Your Inconvenience
4. (2.) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t
5. (3.) Michael Bublé – Christmas
6. (-) Alfie Boe – Alfie
7. (8.) Adele – 21
8. (7.) Ed Sheeran – +
9. (-) Rizzle Kicks – Stereo Typical
10. (-) Manic Street Preachers – National Treasures: The Singles
11. (4.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
12. (6.) Matt Cardle – Letters
13. (-) Justin Bieber – Under the Mistletoe
14. (5.) Kelly Clarkson – Stronger
15. (13.) Maroon 5 – Hands All Over
16. (9.) Steps – The Ultimate Collection
17. (12.) James Morrison – The Awakening
18. (14.) Rihanna – Loud
19. (15.) Adele – 19
20. (11.) Soldiers – Message to You

Professor Greenin ja Emeli Sandén Read All About It jatkoi siis sinkkukärjessä. Mainittakoon, että molemmat nousevat kyvyt levyttävät Virginille.

Kesällä ykkösenäkin piipahtaneen Cher Lloydin toinen sinkku With Ur Love oli maanantain väliaikapisteellä vielä kärjessä, mutta tipahti lopulta neljänneksi. Biisillä vieraileva Mike Posner sen sijaan sai korkeimman noteerauksensa, sillä Cooler Than Me ylsi viidenneksi viime vuonna. Ilman tätä vierailua olisinkin tuominnut Posnerin melko varmaksi yhden hitin ihmeeksi.

Moves Like Jagger ei hyydy, vaan viettää jo kolmannen peräkkäisen viikon viidentenä. Kuudenneksi nousi Ed Sheeranin Lego House ja täten Sheeranilla on hyvä rivi: kolmas, neljäs ja kuudes. David Guettan ja Usherin Without You palasi kymmenenneksi.

Suomessa kyllästymiseen asti soinut Lucenzon Danza Kuduro debytoi 13:ntena. Siitä liikkuu ainakin kolme eri näkemystä, ja Britanniassa parhaiten on huomioitu jonkun Qwoten avustama versio.

Nicole Scherzingerin edellinen sinkku Wet jäi 21:nneksi, mutta Try with Me kuljetti neitokaisen jälleen top 20:iin. Albumijulkaisu siivitti Florence & The Machinen Shake It Outin kaukaa top 40:n ulkopuolelta tähän asti parhaalle paikalleen 26:nneksi.

Bon Iver -cover Skinny Lovella (17) ihastuttanut Birdy pohjusti huomenna ilmestyvää esikoisalbumiaan People Help the Peoplen 33. tilalla.

Britannian singlet viikolla 45, Top 20
1. (1.) Professor Green featuring Emeli Sandé – Read All About It
2. (3.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
3. (2.) Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake
4. (-) Cher Lloyd featuring Mike Posner – With Ur Love
5. (5.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
6. (12.) Ed Sheeran – Lego House
7. (7.) LMFAO – Sexy and I Know It
8. (6.) Charlene Soraia – Wherever You Will Go
9. (4.) Kelly Clarkson – Mr. Know It All
10. (13.) David Guetta featuring Usher – Without You
11. (9.) The Wanted – Lighting
12. (15.) Lana Del Rey – Video Games
13. (-) Lucenzo & Qwote – Danza Kuduro
14. (12.) Christina Perri – Jar of Hearts
15. (10.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
16. (8.) Rizzle Kicks – When I Was a Youngster
17. (14.) Coldplay – Paradise
18. (-) Nicole Scherzinger – Try with Me
19. (17.) Sean Paul featuring Alexis Jordan – Got 2 Luv U
20. (16.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…

Lisää luettavaa