Rumban albumilista 2011: Adelen vuosi

Rumban listan vuosilistan kärkikolmikkoon rynnistivät ihanat naiset Britanniasta ja Suomesta. Adelen 21 oli murskaavan ylivoimainen.

Teksti: Markus Hilden, kuva: XL.

Adele hallitsi listoja tänä vuonna niin meillä kuin muualla. Helmikuussa ilmestynyt 21 keräsi viime vuoden mittaan 41 listaviikkoa, joista vauhtiin päästyään kuusi ykkösenä. Molemmat ovat ylivoimaisesti vuoden parhaita saavutuksia ja enemmän listaviikkoja ylipäätään on vain Jenni Vartiaisen Seilillä.

Seili, tuo viime vuoden vuosilistan ykkönen, jatkoi alkuvuodesta siihen mihin edellisvuonna jäi, muttei enää noussut viikkolistojen kärkikolmikkoon. Silti se keräsi toiseksi eniten sijalukupisteitä, niukahkosti enemmän kuin Chisun Kun valaistun.

Myös Jukka Pojan Kylmästä lämpimään näkyi jo toissa vuoden laskelmassa seitsemäntenä, mutta paransi menoaan ja oli viime vuoden neljäs. Suomalaista räppiä ja reggaeta edustavat myös SMC Lähiörotat, Jare & VilleGalle, Asa Masa sekä tavallaan Jätkäjätkät, jotka uusivat viime vuoden top ten -paikkansa.

Lähiörottien ohella yllättäjiksi voidaan nostaa Vesa-Matti Loirin uudelleen julkaistu neljän vuosikymmenen takainen esikoisalbumi 4+20 sekä Yonan Vaikenen laulaen. The Capital Beatin kannatus oli tiedossa, mutta riitti ehkä odottamattoman korkealle.

Top 20:n ulkopuolella kärkkyvät muun muassa Lady Gagan Born This Way (22.), Kotiteollisuuden nimetön (24.), Laura Närhen Suuri sydän (25.), Tom Waitsin Bad as Me (26.) sekä Kakka-hätä 77:n Huoltoasemalle unohdettu mies (27.). Red Hot Chili Peppersin I’m with You -paluualbumi keräsi ykkössijastaan huolimatta pisteitä vain 32. eniten.

Rumban Albumilistan vuosilista 2011
Perustuu sijoituksiin viikkolistojen top 20:ssa, suluissa korkein sijoitus viikkolistoilla.

1. Adele – 21 (1)
2. Jenni Vartiainen – Seili (4)
3. Chisu – Kun valaistun (1)
4. Jukka Poika – Kylmästä lämpimään (2)
5. SMC Lähiörotat – Raffii Suomi-flättii (1)
6. Jare & VilleGalle – Mustaa kultaa (1)
7. Jätkäjätkät – Jatkojatkot (1)
8. Foo Fighters – Wasting Light (1)
9. Kate Bush – 50 Words for Snow (2)
10. Arttu Wiskari – Arttu Wiskari (3)
11. Asa Masa – Jou jou (1)
12. Juha Tapio – Hyvä voittaa (2)
13. Coldplay – Mylo Xyloto (1)
14. Vesa-Matti Loiri – 4+20 (1)
15. Nightwish – Imaginaerum (1)
16. Eppu Normaali – Mutala (1)
17. Amorphis – The Beginning of Times (1)
18. Suvi Teräsniska – Pahalta piilossa (8)
19. The Capital Beat – On the Midnight Wire (2)
20. Yona & Liikkuvat pilvet – Vaikenen laulaen (3)

Rumban Albumilista kerätään yhteistyössä Musiikkituottajien kanssa seuraavien musiikin erikoisliikkeiden todellisista levymyynneistä: 8raita Record Store, CDON.com, Combat Rock Shop, FM Music, The Funkiest, Goofin’ Records, Imatran Musiikki, Jungle Records, Kane Records, Kouvolan Peltirumpu, Levykauppa Epe’s, Levykauppa Äx (kuusi kauppaa), Levy-Musiikki, Maanalainen Levykauppa, Musiikki-Belisa, Stupido Shop, Swamp Music, Sävelaitta.