Tony Bennettistä iäkkäin USA:n listaykkönen

30.09.2011

85-vuotias veteraani saavutti pitkän uransa ensimmäisen albumilistan ykkössijan ja riisti ikäennätyksen Bob Dylanilta. Hot 100 -listalla mennään vielä Maroon 5:n ja Christina Aguileran komennossa.

Teksti: Markus Hilden, kuva: Sony.

Legendaarisen Tony Bennettin Duets II -albumia ostettiin 179 000 kpl, mikä riitti niukasti Lady Antebellumin lyömiseen. Bob Dylanin Together Through Life -albumillaan pari vuotta sitten asettama ikäennätys rikkoutui reippaasti yli 17 vuoden marginaalilla. Bennett on myös listahistorian iäkkäin top 10 -albumin saavuttanut artisti, se titteli tuli jo edellisellä Duets: An American Classic -albumilla (#3, 2006).

Bennettiltä kului noin 54 vuotta ennen kuin hän nousi albumilistan kärkeen, sillä hän debytoi aikoinaan vuonna 1957 albumilla Tony. Miten on, joutuuko esimerkiksi Rihanna odottamaan vuoteen 2059?

Duets II on Bennettin neljäs top 10 -albumi ja siis ihan ensimmäinen ykkönen. Levyllä vierailevat Amy Winehousen lisäksi muun muassa Lady Gaga, Michael Bublé sekä Mariah Carey.

Tälläkään viikolla ei ole pulaa uutuuksista. Disney-tähti Demi Lovato on saanut uransa suurimman sinkkuhitin Skyscraper-kappaleesta ja nyt hänen kolmas albuminsa debytoi neljäntenä. Lovaton paras sijoitus on kakkonen.

Kristillisen rockyhtyeen Needtobreathen top ten -tili avautui The Reckoningin kuutossijan voimin. Ensimmäistä kertaa top tenissä on luonnollisesti myös Mindless Behavior, sillä #1 Girl on teini-ikäisen r&b-ryhmän esikoinen. Hyvin nuori, 14-vuotias, on myös 12:ntena debytoinut Cody Simpson. Australilaispojan EP-mittainen Coast to Coast heittää haasteen Justin Bieberin suuntaan.

Gavin DeGraw’lle top ten -käynti on toinen. Sweeter jäi pykälällä Gavin DeGraw -albumin kolmisen vuotta sitten saavuttamasta sijoituksesta. Sen sijaan Sweeterin edeltäjä Free (2009) jäi 19:nneksi. Uudesta noususta voidaan kiittää Not Over Youta, josta on tullut ihan kunnon pophitti. Se eteni Hot 100 -listalla 63-50.

Pearl Jamille tuli kymppi täyteen sijalla kymmenen, sillä Twenty-leffan soundtrack on heidän kymmenes top ten -albuminsa. Ykkösiäkin on kertynyt kunnioitettavat neljä. Thrice saavutti neljännen top 20 -sijansa Major/Minorin debytoitua 18:ntena, mutta top ten -paikkoja ei ole vielä siunaantunut. Heritage (19) toi Opethin ensimmäistä kertaa top 20:iin.

Tori Amos on tottunut top ten -sijoihin, mutta Night of Hunters jäi 24:nneksi. Tosin parin vuoden takainen jouluinen Midwinter Graceskään ei kiinnostanut kuin 66. sijan edestä ja edellisestä jalometallialbumista (Scarlet’s Walk) on kulunut jo yhdeksän vuotta. Amosilla on seitsemän top ten -albumia, parhaana Boys for Pelen (1996) kakkossija.

Kohuttu, tai ainakin dissattu, superbändi SuperHeavy todisti, että kokonaisuus ei todellakaan yleensä ole osiensa summa: Mick Jaggerin, Dave Stewartin, Joss Stonen, A.R. Rahmanin sekä Damian Marleyn muodostama ryhmä jäi 26:nneksi. Jokaisella paitsi Rahmanilla on useampia top ten -albumeita joko soolona tai yhtyeen keulakuvana. Rahmankin oli mukana neloseksi yltäneellä Slumdog Millionaire -soundtrackilla (2008).

The Jayhawksin Mockingbird Time ilmestyi USA:ssa vasta viime viikolla ja debytoi hienosti 38:ntenä ollen bändin ihan ensimmäinen top 40 -albumi.

Billboard 200, Top 20
1. (-) Tony Bennett – Duets II
2. (1.) Lady Antebellum – Own the Night
3. (2.) Adele – 21
4. (-) Demi Lovato – Unbroken
5. (3.) Lil Wayne – Tha Carter IV
6. (-) Needtobreathe – The Reckoning
7. (-) Mindless Behavior – #1 Girl
8. (-) Gavin DeGraw – Sweeter
9. (9.) Jay-Z & Kanye West – Watch the Throne
10. (-) Pearl Jam – Pearl Jam Twenty (Soundtrack)
11. (7.) George Strait – Here for a Good Time
12. (-) Cody Simpson – Coast to Coast (EP)
13. (13.) Jason Aldean – My Kinda Party
14. (14.) Foster the People – Torches
15. (11.) Red Hot Chili Peppers – I’m with You
16. (4.) Brantley Gilbert – Halfway to Heaven
17. (6.) The Beatles – 1
18. (-) Thrice – Major/Minor
19. (-) Opeth – Heritage
20. (16.) Various Artists – NOW 39

Hot 100 -listalla valmistaudutaan Adelen Someone Like Youn valtakauteen, sillä sen radiokannatus kasvaa hurjaa vauhtia ja biisi on ohittamassa Moves Like Jaggeria myyntilistalla. Tällä viikolla Moves Like Jagger on kuitenkin vielä Hot 100 -listan ykkösenä, nyt neljättä kertaa.

LMFAO saavutti uuden top ten -hitin pitkäikäisen Party Rock Anthemin seuraksi, kun Sexy and I Know It pyyhälsi 15 pykälää ylöspäin kymmenenneksi.

Rihannan tahti ei hiivu: pari viikkoa siitä, kun Cheers (Drink to That) kampesi top teniin ilmestyi kokonaan uusi biisi We Found Love. Se on Rihannan 31. ja Calvin Harrisin ensimmäinen Hot 100 -hitti. Yhteistyö on hyvinkin luonteva, sillä skotti lämmittelee Rihannaa tämän Loud-kiertueella.

Lil Waynen mentori, Cash Money -kollektiivin perustaja sekä Big Tymersin jäsen ym. ym. Birdman jaksaa puffata firmansa porukkaa, tai ehkä tässä tapauksessa toisin päin, sillä Y. U. Madillä (68) vierailevat Lil Wayne sekä Nicki Minaj. Birdman ei ole koskaan käynyt Hot 100 -listan top tenissä, mutta Big Tymersin Still Fly (2002) piipahti 11:ntenä.

Hot 100, Top 20
1. (1.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
2. (2.) Adele – Someone Like You
3. (3.) Foster the People – Pumped Up Kicks
4. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
5. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
6. (6.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters
7. (8.) Rihanna – Cheers (Drink to That)
8. (10.) Lady Gaga – You and I
9. (7.) Cobra Starship featuring Sabi – You Make Me Feel…
10. (25.) LMFAO – Sexy and I Know It
11. (15.) David Guetta featuring Usher – Without You
12. (9.) Nicki Minaj – Super Bass
13. (11.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
14. (12.) Lil Wayne – How to Love
15. (13.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
16. (-) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
17. (18.) Dev – In the Dark
18. (14.) OneRepublic – Good Life
19. (17.) Britney Spears – I Wanna Go
20. (19.) Hot Chelle Rae – Tonight Tonight

Lisää luettavaa