Tulokkaat Ed Sheeran ja One Direction brittilistojen kärkeen

18.09.2011

One Directionin What Makes You Beautiful saavutti vuoden korkeimman viikkomyynnin samalla, kun Tony Bennett palasi vuosikymmenten tauon jälkeen top 40:iin. Ed Sheeran debytoi albumilistan ykkösenä.

Teksti: Markus Hilden, kuva: Atlantic.

X Factorissa saarivaltakuntaa kolmannen sijan edestä kiinnostanut One Direction debytoi suoraan sinkkulistan ykkösenä What Makes You Beautiful -sinkullaan myyden noin 153 000 kpl. Se ylitti vuoden aiemman enkan, joka oli Bruno Marsin Grenaden hallussa. Bändin viisi jäsentä yrittivät ohjelmassa ensin erikseen, mutta muodostivat ryhmän Nicole Scherzingerin ehdotuksesta.

Maroon 5:n ykkösen metsästys jatkuu siis yhä, vaikka Moves Like Jagger on ollut kiistatta kärkipään kestävin biisi ja roikkunut top kolmessa jo neljä viikkoa muiden käytyä korkeimmalla korokkeella. Saa nähdä, vaikuttaako Jaggerin uusi tuleminen positiivisesti SuperHeavyn menestykseen.

Muuten top tenissä on hiljaista viime viikon uutuusrynnäkön jäljiltä. Viikon toiseksi korkein uutuus löytyy rutkasti alempaa ja asialla ovat Noel Gallagherin lintuset. He kävivät muutama viikko sitten 15:ntenä The Death of You and Mellä ja nyt uusi biisi AKA…What a Life debytoi 20:ntena. Albumi ilmestyy kuukauden kuluttua.

NME:n maailman parhaaksi bändiksi julistaman Kasabianin uusi LL Cool J:n tähdittämä sinkku Days Are Forgotten asteli 28:nneksi. Sijoitus on hurja pettymys, mutta oikeastaan vasta pidemmän tähtäimen albumimenestys kelpaa todelliseksi mittariksi rockyhtyeelle. Kasabianilla on neljä top ten -sinkkua, enkkana Firen (2009) kolmas tila, ja kaksi ykkösalbumia.

David Guettan ja Usherin Without You hyppäsi 55-31 ja Delilahin tanssisinkku Go 59-33. Se on neidon ensimmäinen top 40 -noteeraus.

TV-näkyvyyttä nauttinnut Damien Ricen Cannonball palasi 39:nneksi ja noussee hurjasti ensi viikolla. Sen toistaiseksi paras sijoitus on 19:s.

Tony Bennett ehti pitää yli 45 vuoden tauon top 40:stä, mutta nyt Amy Winehouse -duetto Body and Soul debytoi juuri sijalla 40. Bennettin paussi rikkoi siis jopa Otis Reddingin elokuussa asettaman 43 vuoden ennätyksen. Tämän lisäksi hänestä tuli listahistorian iäkkäin top 40 -hitin saanut artisti. 85-vuotiaalla veteraanilla on yksi ykkönen (Stranger in Paradise, 1955), muttei muita top ten -sinkkuja. Viimeisin top 40 -merkintä ennen Body and Soulia oli The Very Thought of You (21) talvelta 1966.

Britannian singlet viikolla 38, Top 20
1. (-) One Direction – What Makes You Beautiful
2. (2.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
3. (1.) Pixie Lott – All About Tonight
4. (6.) Olly Murs featuring Rizzle Kicks – Heart Skips a Beat
5. (3.) The Saturdays – All Fired Up
6. (5.) Example – Stay Awake
7. (7.) Calvin Harris – Feel So Close
8. (8.) Christina Perri – Jar of Hearts
9. (12.) Will Young – Jealousy
10. (4.) Leona Lewis & Avicii – Collide
11. (9.) Sean Kingston – Party All Night (Sleep All Day)
12. (10.) Ed Sheeran – You Need Me, I Don’t Need You
13. (14.) Bruno Mars – Marry You
14. (18.) Ed Sheeran – The A Team
15. (26.) Rihanna – Cheers (Drink to That)
16. (11.) Snow Patrol – Called Out in the Dark
17. (13.) Wretch 32 featuring Josh Kumra – Don’t Go
18. (21.) Jessie J – Who’s Laughing Now
19. (15.) Rizzle Kicks – Down with the Trumpets
20. (-) Noel Gallagher’s High Flying Birds – AKA… What a Life

Parin singlehitin ja BBC:n The Sound of -nosteen avulla huomiota herättäneen parikymppisen räppäri-lauluntekijä Ed Sheeranin esikoisalbumi + singahti odotetusti suoraan albumilistan ykköseksi. Adelen 21 pysyi kakkosena, mutta ei päässyt myyntilukujen valossa kovin lähelle Sheerania. Sen sijaan siitä tuli tällä viikolla historian nopeimmin kolme miljoonaa myynyt albumi.

BRIT-palkitun Laura Marlingin kolmas albumi A Creature I Don’t Know debytoi neljäntenä eli samalla sijalla kuin edeltäjänsä I Speak Because I Can.

The Kooks oli joskus hyvinkin suosittu ja keräsi useammankin platinakerroksen Inside In/Inside Out -lätyn päälle, mutta Junk of the Heart ylsi vain kymmenenneksi. Se siis jatkanee Kaiser Chiefsin ja Hard-Fi:n viitoittamaa floppilinjaa. Nuo ykkösiäkin netonneet bändit toki päätyivät top teniin uutuusalbumeillaan, mutta romahtivat ulos listalta silmänräpäyksessä.

Historian valossa kovin pitkää visiittiä ei voi povata Dream Theaterillekään, sillä heidän aiemmat neljä albumiaan ovat keränneet yhteensä viisi listaviikkoa. A Dramatic Turn of Eventsin 17. tila ei ole kovin dramaattinen, mutta bändin paras ja ensimmäinen top 20 -sijoitus.

Alkuvuodesta seitsemänneksi asti noussut Imelda Mayn Mayhem palasi 23:nneksi. Wynton Marsaliksen ja Eric Claptonin livealbumi debytoi 40:ntenä.

Britannian albumit viikolla 38, Top 20
1. (-) Ed Sheeran – +
2. (2.) Adele – 21
3. (1.) Example – Playing in the Shadows
4. (-) Laura Marling – A Creature I Don’t Know
5. (3.) Joe McElderry – Classic
6. (4.) David Guetta – Nothing but the Beat
7. (5.) Will Young – Echoes
8. (8.) Adele – 19
9. (7.) Red Hot Chili Peppers – I’m with You
10. (-) The Kooks – Junk of the Heart
11. (9.) Doris Day – My Heart
12. (6.) The Beatles – 1
13. (10.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
14. (11.) Amy Winehouse – Back to Black
15. (14.) Lady Gaga – Born This Way
16. (20.) Rihanna – Loud
17. (-) Dream Theater – A Dramatic Turn of Events
18. (15.) Dolly Parton – Better Day
19. (16.) Jessie J – Who You Are
20. (21.) Chase & Status – No More Idols

Lisää luettavaa