”Anelee miltei epätoivoisesti pääsyä Tiktokin laitumille” – UMK-analyysissä Teflon Brothers ja Pandora

Rumban Mikael Mattila ja Jukka Hätinen kuuntelevat UMK-finaalikappaleet ja lyövät pika-analyysit pöytään.

15.01.2021

UMK-finaalin artistit julkistettiin toissa päivänä, ja kappaleita tiputellaan yhden päivävauhdilla. Rumban Mikael Mattila ja Jukka Hätinen paukuttavat jokaisen julkaisupäivänä pika-analyysit kustakin biisistä. Eilen vuorossa oli Oskr kappaleellaan Lie, tänään Teflon Brothersin ja Pandoran yhteiskappale I Love You.

Jukka Hätinen

Aivan ensiksi oli tuplatsekattava kappaleen tekijätiedot. Ei, tätä ei tosiaan ole tislattu Mökkitien insinöörilaboratoriossa. Jaakko Salovaara on kenties käynyt vakoilemassa Janne Rintalan pikselöityä laseria ampuvien syntikoiden piirustukset ja sekoittaa UMK-pakkaa, koska tällainen retrofuturistinen camp-iloittelu on se, mitä Dannyn suunnalta odotellaan.

Teflon Brothersin UMK-osallistumista on vaikea nähdä muuna kuin jälleen kerran yhtenä Pyhimyksen shakkisiirtona kohti musiikkineuvoksen arvonimeä ja eläkevirkaa Suomalaisen Musiikin Harmaana Eminenssinä. Tästä tehtyä SWOT-analyysia tullaan purkamaan hänen suullaan tulevissa artikkeleissa, kävi miten kävi.

Kappale on näennäisen pelkistettu: ne syntikat, yhteen hokemaan perustuva kertsi ja pikkunokkelaa sanailua suomalaisstereotypioista. Saunan ja makkaran alta paljastuu rautalangalla väännettyjä viittauksia kotimaisen popmusiikin eri vuosikymmenille: Irwin, Kari Peitsamo, Mascara ja, heh, Ruger Hauer. Nämä ovat toki valtteja tässä UMK-vaiheessa, mutta näen jo sen silmien pyörittelyn, kun Rotterdamissa yritetään kertoa auki ”assan vessan kassaa”.

Pandoran hokema kertosäe on sekä todella ärsyttävä että vaarallisen addiktoiva. Kappale joko seisoo tai kaatuu näiden kolmen sanan kanssa, jotka jokainen maailman ”Pihtiputaan mummo” osaa. Tämä, yhdistettynä Teflon-kolmikon hölmöön ristiaskelhyppelyyn, suorastaan anelee miltei epätoivoisesti pääsyä Tiktokin laitumille.

Jos matka jatkuu Pasilasta Rotterdamiin, suomalaisille arkipäiväistynyt Pandora on se, jota eksotisoida niin maan perkeleesti: kartalta kadonnut eurodance-tähti, jolla on kaiken lisäksi kana kynittävänä euroviisujen kanssa yli vuosikymmenen takaisen plagiaattikeissin takia.

Myös yksityiskohtia on funtsittu: I Love You -singlen kannen on maalannut Suomen ainoa euroviisuvoittaja, Lordi. Syntikat ja kolme sanaa (joista kaksi samaa) on todettu joskus aiemminkin toimivaksi yhtälöksi, kysykää vaikka Moroderilta ja Summerilta.

Mikael Mattila

Täytyy myöntää, että en koskaan ajatellut Tefloneita euroviisukokelaina, mutta nyt kun asian sanoo ääneen, tuntuu se ilmiselvältä! Tietenkin Pyhimys haluaa vielä Suomen viisuedustajaksi, koska sitä Pyhimys ei ole vielä urallaan tehnyt. Ja miksipä ei, kyllähän viisut on sellainen karnevaali, jonne Tefloneiden kannattaakin mennä sekaan hämmentämään. Myös Pandora on vierailijaksi täydellisen korni nappivalinta. Danny x Mökkitie -parituksen ohella tämä oli tarjonnan eniten odottamani biisi.

Ja sittenpä I Love You onnistuu alittamaan kaikki odotukset! Mitä helvettiä tämä järkyttävä mahalasku on?! Voisi kuvitella, että I Love You yrittää tavoitella samanlaista ysäri-herutusta kuin Ressu Redfordilla maustettu Hubba Bubba, mutta sehän on biisinä aivan törkeä ns. leka, tämä on, no, hikinen litsari. Sellainen, jonka saattaa saada siellä Tiranan kujilla aamyöstä, kun on katatonisessa kaasussa jankuttanut ”I love you’ta” jollekin baaripokaukselleen liian intensiivisesti.

Liukas, Mökkitieltä kuulostava junttidiskotuotanto ei sinällään pänni, koska tätähän täältä lähdettiin hakemaan. Ihan mukiinmenevästi osaa JS16:kin vangita tämän ajan karkkiviinasoundin, mutta siinäpä se. Yksikään kappaleen koukuista ei ole millään muotoa kiinnostava tai onnistunut, eikä sinällään Eurooppaa syleilevä teksti välttämättä käänny kansainväliselle yleisölle. En myöskään osaa sanoa, mitä lisäarvoa Axel ”Paradise Oskar” Ehrnström on biisiin tuonut. Omituiseksi talkbox-pötkyläksi muokattu Pandorakin tuntuu mitättömältä kuin äänikirjastosta otettu satunnainen mölinäsample.

Pisti niin vihaksi, että kuuntelin tämän perään sekä Hubba Bubban että Seksikkäimmän jäbän, koska vaihtoehtotodellisuuden skenaario olisi tällainen: Seksikkäin jäbä sävelletään vasta näihin mittelöihin, ja Teflonit lähtevät Rotterdamiin verrattomalla karavaanilla mukanaan Meiju Suvas ja Stig. Lavaesitys on sama kuin vuoden 2013 UMK-finaalin väliaikashow’ssa: stetson päässä valtaistumeilta julistava Stig, divaanilta määräävä kuningatar Suvas, sekä lauma löyhytteleviä hunkkeja. Hulinaa, seksiä ja vaarallisia tilanteita!

Tämän kaiken sijaan saimme tällaisen surullisen ja tympeän yhden idean renkutuksen. Olen pöyristynyt ja pettynyt.

Lisää luettavaa