Anni Pohto sävelsi Pyhimyksen levyn – miten uuteen projektiin liittyvät jääsukellus, Tuntematon sotilas ja Koirat eivät käytä housuja?

Ensiesityksessä Anni Pohdon musiikkivideo Deep.

Elina Manninen

Anni Pohto julkaisi viime viikolla Deep-nimisen singlen, jolle kuvattu musiikkivideo saa ensiesityksensä Rumban sivuilla nyt. Veden alla kuvatun musiikkivideon tekijätiimiin kuuluvat vapaasukeltaja ja jääsukelluksen maailmanennätystä nimissään pitävä Johanna Nordblad, Tuntemattomasta sotilaasta Jussilla palkittu leikkaaja Benjamin Mercer, muiden muassa Koirat eivät käytä housuja -elokuvaa, tv-sarja Karppia ja lukuisia dokumentteja kuvannut Teemu Liakka, ja tuottaja sekä valokuvaaja Elina Manninen.

”Maailman syvin kohta on 11 kilometrin syvyydessä. Deep kertoo siitä, miten pysyttelen siellä, syvän meren pohjassa, kunnes olen sinut kaikkien kummallisten kalojen ja pelottavien otusten kanssa”, Pohto kertoo.

”Kun en sitten enää pelkää omaa syvyyttäni ja pimeyttäni, niin sitten – ja vasta sitten – nousen pintaan. Sillä silloin mikään myrsky ei voi minua uhata, koska olen jo kohdannut kaikki pimeimmät ja salatuimmat pelkoni. Kun juureni ovat syvällä, ja kun en enää pelkää ja häpeä omaa pimeyttäni, voin myös kohota vakaasti yhä korkeammalle.”

Deep on ensimmäinen single tulevalta konseptialbumilta The Rising. Pohto kertoo, että levy perustuu teorialle tunteiden energiavärähtelystä.

”Jokainen tunne on tärkeä ja ne ohjaavat ja opettavat meitä, mutta tavoitteena on virittyä korkeammille taajuuksille eikä jäädä jumiin mataliin. Teorian mukaan näitä energeettisiä tasoja on 17, ja olen kirjoittanut niistä jokaisesta biisin. Deep kertoo häpeästä, eli kaikkein matalimmasta taajudesta, ja sen tärkeydestä, että meillä on jokin paikka tai ihminen, jonka luona olemme turvassa ja tulemme nähdyksi ja hyväksytyksi.”

Vaikka Deep on ensimmäinen Anni Pohto -nimen alla julkaistu kappale, hän ei ole mikään keltanokka. Pohto on valmistunut Metropolian pop/jazz-koulutusohjelmasta ja opiskellut Bostonissa Berklee College of Musicissa. Hän levytti 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Pokolle Nika-taiteilijanimeä käyttäen.

Pohto, tuolloin Mattila, oli säveltämässä Pyhimyksen Medium-albumia ja keikkaili kokoonpanossa. Hän on säveltänyt myös muun muassa tällä hetkellä Vain elämää -pöydän ääressä istuvalle Jannika B:lle. 2010-luvulla Pohto on käyttänyt taiteilijanimenään Annia ja julkaissut kolme ep:tä.

Ja nyt on Anni Pohdon aika. Katso Deep: