Arktau Eos ei tee biisejä. Arktau Eos tekee rituaaleja, taikoja ja painajaisia. Kuuntele syksyn pelottavin levy.

09.11.2012

Kuuntele tämän ”esoteerisen tutkimusyksikön” Ioh-Maera-albumi ennakkoon. Jos uskallat.

Kuva: Costin Chioreanu

Tämä on pelottavaa kamaa. Vuonna 2005 Oulussa perustettu Arktau Eos ei tee populaarimusiikkia (siitäkin voidaan kinastella, tekeekö yhtye edes musiikkia) vaan äänimaisemaa, jossa 1970-luvun syntetisaattorit, monenlaiset luista ja puusta tehdyt soittimet sekä salaperäiset ”kenttänauhoitukset” muodostavat kudelman, joka herättää varjot henkiin ja saa vilkuilemaan olan yli.

Esoteerinen tarkoittaa Wikipedian mukaan ”salailevaa”, ”sisäpiirille tarkoitettua” tai tietämystä, joka on vain ”tietoon vihittyjen saavutettavissa”. Normaalisti musiikkipiireissä se tarkoittaa, että artisti tykkää poltella pilveä ja jumittaa. Arktau Eosin tapauksessa termin käytölle on syvempiä perusteita. Ioh-Maera kertoo viestejä rajan takaa.

Jos Tenhi tekee loistavaa dark ambientia kansanmusiikin keinoin, Arktau Eos on yhtä taitava omalla taianomaisella, salaperäisellä ja hieman kauhistuttavalla tavallaan, jossa ajaudutaan vaarallisen lähelle suurten muinaisten aaltopituuksia.

Ioh-Maera on Arktau Eosin neljäs albumi. Teos julkaistaan ainoastaan cd:nä 16. marraskuuta. Yhtye esittelee samaan aikaan myös viidennen levynsä Unworeldes, joka puolestaan julkaistaan ainoastaan vinyylinä.

Arktau Eosin tiedotteessa mainitaan, että yhtye ”pyrkii tekemisissään etääntymään rock-musiikin muotokielestä ja henkilökeskeisyydestä kohti ikiaikaisempia sfäärejä”. Niinpä vaikka kokoonpanossa soittaa Mana Manasta (tai Murheenlaaksosta) ja Balyon Whoresista tuttu kaveri, yhtye tai sen taustavoimat eivät suostu yksilöimään, kuka se on. Innokkaat googletelkoot.

Lisää luettavaa