Rakkautta & anarkiaa -festivaalin korkeimman profiilin vieras on eittämättä Spike Lee ja elokuva Blackkklansman. Jasper Pääkkösen ansiosta suomalaisillekin suureksi tapaukseksi muodostunut elokuva sai miltei poikkeuksetta positiivisen vastaanoton sekä medialta että yleisöltä.
Soraääneksi nousi elokuvaohjaaja ja räppäri Boots Riley, joka syytti monisivuisessa esseessä Blackkklansmania muun muassa ”mainoskampanjaksi, joka yrittää parantaa rotujen välisiä suhteita” ja ”keksityksi tarinaksi”. Ylipäätään Riley oli tuohtunut siitä, että poliisit – mustat ja valkoiset – esitettiin rasisminvastaisen taistelun päähenkilöinä.
Lee vastasi Rileylle tietäen, että mahdollisesti kaivaa itselleen kuoppaa. Hän sanoi, että poliisivoimissa esiintyy korruptiota ja mätiä hedelmiä, mutta ei koskaan aio yleistää kaikkien poliisien olevan pahoja.
Yleistäminen ja kärjistäminen ovat puolestaan olleet Rileyn taiteen kulmakiviä aina 1990-luvun alusta asti. The Coup -yhtyeen riveissä Riley räppäsi nokkelasti kirjoitettua mutta radikaalia sanomaa: poliisi, toimitusjohtaja, poliitikko, vuokraisäntä – kaikki samaa, korkeintaan luodin arvoista pohjasakkaa, joka on vastuussa suurin piirtein kaikista Amerikan epäkohdista.
Sama kärjistäminen ja oivaltava nokkeluus ovat läsnä Rileyn esikoiselokuvassa Sorry to Bother You. Sen surrealistinen maailma on kiusallisen lähellä tätä päivää: Television suosituimmassa ohjelmassa osallistujia hakataan ja nöyryytetään, ja siksi olemme koukussa siihen. Maan menestynein firma myy orjatyövoimaa, ja olemme valmiita menemään sinne töihin ettei tarvitse itse miettiä arkisia ongelmia. Viraali-ilmiöstä nousee julkkiksia, vaikka meemi olisi kuinka vahingollinen.
Sorry to Bother Youn keskiössä on Cassius Green (Lakeith Stanfield), josta tulee puhelinmyynnin supertähti opittuaan puhumaan kuin valkoiset. Rahan ja menestyksen sokaisemaa Greeniä yritetään herätellä huomaamaan, että hän on myynyt kaiken sen, mikä hänet on aiemmin määritellyt ihmisenä.
Sorry to Bother You taistelee kapitalismia ja eriarvoisuutta vastaan kantaaottavan ja tarkkanäköisen huumorin keinoin. Yhdessä elokuvan voimakkaimmista kohtauksista eliitin juhliin päässyt Green painostetaan räppäämään, koska tietenkin kaikki mustat osaavat räpätä. Vaikka kohtaus on hauska, se osoittaa musiikkiteollisuuden rakenteiden raadollisuuden ja haastaa pohtimaan omaa suhdettaan kyseiseen musiikkityyliin.
Mainioissa pikkurooleissa nähdään kovan luokan kaartia: Terry Crews, Danny Glover ja Forest Whitaker.
Sorry to Bother You -elokuvan näytösajat tästä klikkaamalla.