M.I.A.-dokumentti on tärkeä… ainakin artistille itselleen

Matangi/Maya/M.I.A.-dokumentti esitetään Rakkautta & anarkiaa -festivaalilla.

20.09.2018

Dokumenttielokuva Matangi/Maya/M.I.A. (2018) on kohteensa taiteen näköinen: rakeinen, kollaasimainen, poukkoileva, kantaaottava ja sormella osoittava.

Kotivideoista ja ties mistä kuvalähteistä koostettu kokonaisuus toimii, mutta painopisteet ovat osaltaan väärissä kohdissa. Kenties siksi, että ohjaaja Steve Loveridge on liian lähellä kohdettaan, onhan hän M.I.A:n opiskelukaveri ja hyvä ystävä 90-luvun puolivälistä saakka.

Dokumentti kertoo Mathangi Arulpragasamista kaiken mutta ei lopulta kuitenkaan oikeastaan mitään. Se on narratiivi, jonka M.I.A. on janonnut päästä kertomaan. Nyt välissä ei ole suodattimia kuten toimittajia tai muita musiikki- ja media-alan toimijoita.

M.I.A:n taustat, lapsuus tamilipakolaisena Lontoossa ja varhaisena syttynyt kiinnostus eri itseilmaisuväyliin käydään läpi perusteellisesti. Opiskeluaikoina tehty matka kotikonnuille Sri Lankaan on hänelle silmiäavaava ja loppuelämää muovaava kokemus.

Sri Lankan sisällissota, tamilien kansanmurha ja maailmanlaajuinen pakolaisongelma näkyvät ja kuuluvat kaikessa M.I.A:n tekemisessä. Hän on kokenut tulleensa sensuroiduksi mediassa yrittäessään puhua aiheista. Tämän epäkohdan korjaamiseen dokumentti käyttää uuvuttavan paljon aikaa.

On toki kohtuutonta ja törkeää, että M.I.A. on sanomistensa vuoksi leimattu amerikkalaismediassa jopa terroristiksi tai ainakin terroristien tukijaksi. Silti Born Free -musiikkivideon rautalangasta vääntäen auki selittäminen ja srilankalaisen teloitusvideon aitouden selvittäminen tuntuvat katsojan aliarvioimiselta.

Kahdesta tärkeimmästä M.I.A:n musiikkiin liittyvästä henkilöstä puolestaan kerrotaan vain pinnallisesti. Elastican Justine Frischmann antoi alkusysäyksen M.I.A:n musiikillisiin kokeiluihin ja oli jonkin sortin mentori ja jopa muusa. Näistä musiikillisista ensiaskeleista olisi kiinnostanut kuulla enemmänkin. Diplo auttoi M.I.A:a viemään visionsa seuraavalle tasolle ja oli yhteistyökumppanin lisäksi jonkin aikaa myös poikaystävä. Tämä vaihe kuitataan vielä köykäisemmin.

Turhautuminen musiikkibisnekseen ja julkisuuteen varjostavat dokumenttielokuvan loppupuolta. Lopputekstien alkaessa katsoja saa huokaista yhdessä M.I.A:n kanssa: nyt tämä on saatu ulos, voimme siirtyä eteenpäin.

Matangi/Maya/M.I.A. -dokumenttielokuvan näytösajat tästä klikkaamalla.

Lisää luettavaa