Cha cha cha on Vuoden biisi – Käärijälle myös Vuoden vientiteko -palkinto

Käärijä nappasi tuplavoiton Suomen Musiikkikustantajien gaalassa.

01.09.2023

Suomen Musiikkikustantajien 10-vuotisjuhlagaalassa palkittiin alan parhaimmistoa Helsingin Valkoisessa Salissa perjantaina 1.9. Palkintoja jaettiin yhteensä kuudessa eri kategoriassa: Vuoden biisi, Vuoden kevyen musiikin tekijä, Vuoden genrevapaa kategoria, Vuoden vientiteko, Vuoden taidemusiikin säveltäjä suurimuotoisissa ja pienimuotoisissa teoksissa sekä Vuoden läpimurto.

Käärijä nappasi tuplavoiton pokkaamalla sekä Vuoden vientiteko- että Vuoden biisi -pystit. Vuoden biisi on tietysti maailmanlaajuiseksi jättihitiksi noussut ja ennätyksiä rikkonut Cha cha cha.

”Kappale on tehnyt suomalaisen musiikin historiaa maailmanlaajuisesti ollen eniten striimattu suomenkielinen kappale. Käärijä-ilmiö on yksi vuoden 2023 isoimmista ilmiöistä Suomessa, ja kaiken keskiössä on Cha cha cha -biisi, joka sellaisenaan on oivaltava, hauska ja aikaa kestävä kappale”, raati perustelee.

Toinen tuplavoitto meni Kuumaa-yhtyeen laulaja-lauluntekijä Johannes Brotherukselle, jolle jaettiin Vuoden läpimurto- ja Vuoden kevyen musiikin tekijä -palkinnot. Brotherus on kirjoittanut biisejä muun muassa Tuure Kilpeläiselle, Antti Ketoselle, Ville Veikalle ja Einille, ja tehnyt jousisovituksia ja -äänityksiä muun muassa Etalle, Maija Vilkkumaalle ja Ellinooralle.

”Kuumaan tunnistettava sävelkieli ja kuulijoita koskettavat sanoitukset muuttavat suomalaisen popin maisemaa. Yhtyeen menestys on myös esimerkki siitä, että joskus biisileirit eivät auta, vaan tarvitaan artistin omaa tekijyyttä”, raati kommentoi.

Vuoden genrevapaa -kategoriassa voiton vei yhdentoista naisräppärin aloittama Kaiken takana on Bämä -liike. Vuoden taidemusiikin säveltäjä -kategoriassa suurimuotoisten teosten osalta palkittiin Outi Tarkiainen teoksesta Milky Ways – Concerto for English Horn and Orchestra ja pienimuotoisten teosten osalta Tiina Myllärinen teoksesta (Bad) Dreams come true jousikvartetille (2022).

Kuuden pääkategorian lisäksi gaalassa myönnettiin kolme muuta palkintoa. Nuoren tekijän stipendin sai tuottaja ja lauluntekijä Wille Mannila, Vuoden raportoija -palkinto annettiin Antti Ahopelto & Etiketti -yhtyeelle, ja Kunniapalkinto The Crash -yhtyeen perustajana ja johtohahmona tunnetuksi tulleelle laulaja-lauluntekijälle ja tuottajalle Teemu Brunilalle.

Suomen Musiikkikustantajien palkintojen tavoitteena on nostaa esiin yksittäisiä kustannettuja teoksia ja tekijöitä, sekä edistää musiikkikustantamisen tunnettuutta ja arvostusta.

Rumba onnittelee voittajia!

Lisää luettavaa