Ed Sheerania nimitettiin oikeudessa ideoita ”lainaavaksi” harakaksi – jättihitistä käräjöidään

Onko Shape of You plagiaatti? Spotifyn kaikkien aikojen soitetuinta kappaletta puidaan oikeudessa, Sheeran kiistää väitteet.

Maailman suosituimpiin artisteihin lukeutuva poppari Ed Sheeran on jälleen plagiointisyytösten keskellä, uutisoi muun muassa The Sun.

Laulaja-lauluntekijää vastaan ovat nousseet muusikot Sami Chokri – taiteilijanimeltään Sami Switch – ja Ross O’Donoghue. Kaksikko väittää, että Sheeranin jättihitissä Shape of You kopioidaan tiettyjä ”lauseita ja fraaseja” heidän kappaleestaan Oh Why. Biiseissä on yksi toistuva, samankaltainen sanapari.

Sheeranin vuonna 2018 julkaistu hitti on Spotifyn kaikkien aikojen kuunnelluin kappale, ja sillä on Youtubessakin yli viisi ja puoli miljardia toistoa. Switchin nimissä julkaistu Oh Why ilmestyi jo vuonna 2015, mutta sillä on videopalvelussa vain noin viisisataatuhatta näyttöä. Kommenteissa vitsaillaankin, että puolet niistä on tullut vain tämän kohun seurauksena.

Vuonna 2018 alkaneen syytösjupakan käsittely oikeudessa alkoi viime viikon perjantaina, ja sen on määrä kestää kolme viikkoa.

”Herra Sheeran on kiistämättä hyvin lahjakas. Hän on nero, mutta hän on myös harakka. Hän lainaa ideoita ja heittää niitä biiseihinsä. Joskus hän tiedostaa sen, joskus ei”, Chokrin ja O’Donoghuen edustaja lausui käsittelyssä.

”He eivät ole kuten Shaggy, Coldplay tai Rihanna. Jos olisivat, heitä kohdeltaisiin toisin”, hän lisäsi viitaten edustamiinsa artisteihin.

Sheeran ei ollut harakaksi kutsumisesta mielissään, ja totesi puolustuksena, ettei ole koskaan kuullutkaan Switchin biisiä.

Laulaja-lauluntekijä on kohdannut vastaavanlaisia syytöksiä aiemminkin. Oikeudessa on puitu tekijänoikeuskiistoja ainakin Photograph– ja Thinking Out Loud -kappaleista.

Sheeran esiintyy Helsingin Olympiastadionilla 20. ja 21. elokuuta. Tähti keikkaili Suomessa viimeksi vuonna 2019.

Vertaa biisejä alla ja totea itse, onko syytöksissä perää.

YouTube video

YouTube video

Lisää luettavaa