”Ei tää ole tippunut mistään tyhjyydestä” – Useita Emma-ehdokkuuksia saaneet artistit kertovat tunnelmansa

Erika Vikman, Mouhous, Evelina, William, Lähiöbotox ja Maustetytöt kertoivat Rumballe ajatuksiaan Emma-ehdokkuuksista.

21.01.2021

Emma-ehdokkaat paljastettiin tänään. Vaihdoimme julkistuksen jälkeen kuulumiset useita ehdokkuuksia saaneiden Mouhous-yhtyeen, Evelinan, Williamin, Lähiöbotoxin, Maustetytöt-duon ja Erika Vikmanin kanssa

Mouhous: ”Pitkä päätyyn ja perään”

”Tää on niin kuin näkisit kuinka sun poika kehittyy ja lähtee NHL:ään pelaamaan kiekkoa. Vähän sama fiilis tosta meidän levystä, kun sai noin hienon huomion. Olen innoissani tästä”, Mouhous-yhtyeen Monako avaa yhtyeen tunnelmia neljän Emma-ehdokkuuden osalta. Yhtye on ehdolla vuoden albumin, yhtyeen, tulokkaan kategorioissa sekä tietysti yleisöäänestyksessä.

”Oltais oltu onnessaan jo yhdestä”, Valentin summaa.

Bändi julkaisi platinaa striimanneen I Hate Mouhous -debyyttialbuminsa helmikuussa, joka tietysti tarkoitti koronarajoitusten myötä suppeaa kiertuetta. Kaikesta huolimatta ”hemmetinmoinen palaute” on piristänyt kovan työn jälkeen.

Lisämaustetta ehdokkuuksiin tuo se, että bändi painii samassa sarjassa lapsuudesta tutun Nightwishin kanssa. Tästä eteenpäin kaikki on Emmojen osalta tehty ja tähtäimessä on odottaa vain kevään gaalaa. Uutta musaa tehdään siinä sivussa samalla, joten suunnitelmat vaikuttavat olevan selvät. Tai kuten kolmikko sen lätkätermein toisiaan kompaten avaa:

”Pitkää päätyyn ja luotetaan tiimikavereihin, eiköhän se siitä. Ei jäähyjä. Keskitytään omaan juttuun.”

”Stanley Cupin kärkikahinoissa näytetään olevan. Kovia vastustajia. Toivotaan parasta ja parhaamme tehdään.”

Evelina. Kuva: Nana Simelius.

Evelina: ”Ehkä tärkein ehdokkuus tähän asti”

Evelinan III-levy noteerattiin R&b/rap-kategoriassa. Tämän lisäksi artisti on ehdolla vuoden artistiksi ja yleisöäänestyksessä. Vuonna 2018 naissolistin palkinnon voittanut laulaja pitää muutosta yhtenäiseen, sukupuolineutraaliin vuoden artisti -palkintoon hyvänä. Samalla hän toteaa, että r&b-ehdokkuus merkitsee erityisen paljon. Hän korostaa sen olevan ”ehkä tärkein ehdokkuus tähän asti”.

Emma-palkintoja voittaneelle artistille tämänvuotiset huomioinnit tuntuvat ”extrahyviltä” muun muassa siksi, että levy tuntuu olevan ymmärretty niin, kuin se on tarkoitettu:

”Kaikki mikä tuohon levyyn on johtanut, on tullut tosi isojen muutoksien kautta. Kaikki muutokset on jänniä ja jopa vähän pelottavia. Se on mulle tosi tärkeä albumi, kun on uskaltanut luottaa omaan intuitioon ja itsensä. Tää on levy, jonka voit kuunnella alusta loppuun, yksi maailma. Tuntuu, että kuulostaa eniten multa ja siksi se on itselle kaikista tärkein.”

Evelina ei ole vielä ehtinyt pitää levyjulkkareita koronarajoituksen takia, mutta uutta musiikkia on jo suunnitteilla. Hän kertoo viimeksi viettäneensä studiossa aikaa eilen. Uutta musaa voi kuitenkin odotella julkaistavaksi vasta kun ajankohta on oikea. Kappaleita on oletettavasti voinut tehdä hyvillä mielin III-levyä seuranneen positiivisen palautteen myötä.

Erityisessä arvossa artisti pitää sitä, miten albumilla on pystynyt välittämään ja käsittelemään universaaleja teemoja kokonaisten biisien muodossa.

”On tullut tosi paljon viestejä siitä, miten ihmiset on saanut siitä lohtua. Ihmiset on tullut kertomaan, että tää on tismalleen se tilanne mikä on nyt tai on ollut meneillään.”

William. Kuva: Karimavvad.

William – Ei enää koulun penkille

William eli debytantille vauhdikkaan vuoden. Artisti noteerattiin vuoden tulokas-, biisi- ja rap/r&b -kategorioissa sekä yleisöäänestyksessä.

Hänen helmikuussa julkaistu ja ennätyksiä rikkonut läpimurtosinkku Penelope hätyyttelee jo 20 miljoonan striimauksen haamurajaa Spotifyssa. Penelopea voikin pitää kovana ennakkosuosikkina vuoden biisin pystiin. Biisi elää edelleen ja on tälläkin hetkellä Suomen Spotifyn kuudenneksi kuunnelluin.

Penelopa seurannutta Shakespeare-albumia artisti itsekin pitää palkintokategorian mukaisesti melkoisena räpin ja r&b-musiikin fuusiona. Levyä tehtiin sillä ajatuksella, että mikä tuntuu hyvältä, paineita ei otettu. Ei myöskään siitä, millainen vastaanotto levyllä olisi.

”Halusin Penelopen jälkeen suoraan levyn ulos. Vanhat biisit pois kuleksimasta fileistä ja taas keskittyy seuraavaan.”

Seuraavaan onkin keskitytty, artisti kertoo tehneensä paljon uutta musiikkia studiolla. Mahdollisesti uusi single olisi odotettavissa parin kuukauden päästä.

Mennyt vuosi on ollut vauhdikas, mutta hyväntuulinen artisti kertoo kokevansa olevan edelleen sama äijä kuin vuosi sitten, vähän kuten levylläkin lauletaan Sama poika -kappaleessa. Yksi muutos on silti selkeä. Rumban viime vuonna julkaistussa nousuhaastattelussa artisti maalaili paluuta koulun penkille jonain päivänä. Onko se suunnitelma voimassa vielä?

”Ei, ei, ei. Ei tosiaan.”

Lähiöbotox – Villisika Emma-gaalan lavalle

”Rap metal voi hyvin ja sen kotimaisen pelastajan nimi on Lähiöbotox”, julistettiin Infernossa vuonna 2019. Vuonna 2021 rap metal vaikuttaisi voivan vielä paremmin, sillä Lähiöbotox on ehdolla vuoden tulokkaaksi Emma-gaalassa. Lisäksi palkinto saattaa sadella myös metalli-kategoriasta yleisön ääniä unohtamatta.

Kitaristi Jaakko Luomanen ja Luyeye Konssi vaikuttavat silminnähden kiitollisilta saamastaan tunnustuksesta.

”Mä oon muuttanut 2001 Suomeen, niin on outoa katsoa että tuolla on bändejä mitkä ovat olleet aktiivisia ennen kuin mä olin 9-vuotias”, Konssi kertoo, viitaten esimerkiksi Nightwishiin ja Mokomaan.

Bändi julkaisi Rikkinäinen Suomi -albumin syksyllä. Muusikot kuvailevat albumin tekoa intensiiviseksi urakaksi, jossa sai toimia hyvän tiimin kanssa ja managerilta vapaat kädet. Kesän keikat peruuntuivat, joten se meni albumia odotellessa. Kun levy lopulta julkaistiin, sai se hyvän vastaanoton niin kriitikoilta kuin yleisöltä.

”Albumin vastaanotossa oli se, että sanoma kolisi jengille. Me tehtiin se levy siten, ettei haluttu antaa yhtäkään sekuntia löysää. Musiikillisesti täyttää koko se 27 minuuttia kuin olla ja voi. Se varmaan on välittynyt. Jäbien sanoitukset on varmaan ollu isossa osassa. Vicin (Konssi) ja Hanadin (Hassan) tarinat on saatu vihdoin esille”, Luomanen kuvailee.

Lähiöbotox on sikäli poikkeuksellinen yhtye, että yhtyeen solistit Konssi ja Hassan tekevät musiikkia myös Seksikäs-Suklaa & Dosdela -duossa. Silloin sanoma ja musamaailma on usein rento ja humoristinen. Sen sijaan Lähiöbotoxin musiikissa käydään läpi rankkoja aiheita. Konssin mukaan ajatuksia, joita jokainen ihminen käy joskus elämässään läpi.

”Ei filtteriä. Kyllä meitä jännitti, yhtäkkiä sun pitää kertoo miltä oikeasti tuntuu. Vaikka hauskoja miehiä ollaan, niin ei aina tarvii olla hauska. Nyt ollaan tässä.”

”Kun lähden tekee Botoxia niin se on ihan eri kulma (aiheissa) kuin mitä minä ja Hanad tehdään kahdestaan. Se miten meidän sessiot alkaa ja miten me tehdään kaikki, se on ihan kuin yö ja päivä. Se miten mä lähden edes kirjoittaa näitä Botox-biisejä on ihan eri maailmasta.”

Vaikka yhtyettä onkin kiitelty eräänlaiseksi rap metalin suunnannäyttäjäksi, niin Luomanen ei pidä sitä tärkeimmässä arvossa, vaikka lokeroinnin musiikin kohdalla ymmärtääkin.

”Tärkeintä on se, että jengi on löytänyt meidän levyn, kun nykyään tulee musaa niin paljon ja kaikkea on tarjolla. Se on tässä hienoa, että tämä on päässyt monien levylautasille tai streameille pyörimään.”

Keväällä Konssin voi nähdä televisiossa muissakin yhteyksissä kuin musiikin saralla. Hän osallistuu Masterchef Vip -ohjelmaan, jonka parissa Luomanen itse taustavoimissa työskentelee.
Mitä kaksikko kokkaisi Emma-gaalaan?

“Helvetin iso villisika kokonaan paahdettuna pyörimään seitsemäks tunniksi lavalle”, Luomanen toteaa.

Maustetytöt: ”Onhan se kiva jos yksi pysti tulis, niin ei tarttis miettiä äitille ja iskälle joululahjaa”

Maustetytöt kuuluvat Emma-gaalan potentiaalisiin palkintorohmuihin peräti viiden ehdokkuuden voimin. Jos jackpot käy, Maustetytöt saattavat kävellä kotiin albumin, yhtyeen, kriitikoiden valinnan, rock-kategorian ja yleisöäänestyksen pystit kainalossa.

Tämä mahdollisuus tuntuu yhtyeen mukaan ”hyvältä”, mutta mikään yksittäinen palkinto ei nouse muiden ylitse. Ei edes kriitikoiden valinta, jossa yhtye on mukana toista vuotta peräkkäin. Kolmannen levyn kohdalla se ei toki ole sen enempää mielessä, tärkeintä on että yleisö tykkää.

Itseasiassa odotukset ovat suorastaan maltilliset. Se selviää, kun kysyy onko Maustetytöt vuoden yhtye?

”Tuskinpa vaan. Kilpailu on kova, en kyllä tiedä ketä siellä oli. Odotukset eivät ole kauhean korkealla. Onhan se kiva jos yksi pysti tulis, niin ei tarttis miettiä äitille ja iskälle joululahjaa. Ei nyt passaa nostaa odotuksia liian korkealle, ei tule sitten kova pettymys.”

Tällä hetkellä duo valmistelee kolmatta levyään, kun keikkojen puutteen myötä ei ole muutakaan tekemistä.

Erika Vikman: ”Jos juhlittaisiinkin yhdessä sitä, että jokainen meistä on epäonnistunut jossain asiassa tässä elämässä”

Yksi vuoden näkyvimmistä artisteista vuonna 2020 oli Erika Vikman. Artisti kuvaileekin, että vuosi 2020 oli ammatillisesti hänen elämänsä paras. Kaikki alkoi UMK-kisasta, kun laulajan itsensä mukaan rehellinen Erika Vikman esittäytyi kansalle Cicciolina-kappaleen myötä.

”Cicciolinan menestys tuli tietyllä tapaa puun takaa, lähdettiin soitellen sotaa kun ei tiedetty mikä homma sitä tulee. Tykättiin itse siitä biisistä ja se oli mun näköinen biisi. Tehtiin se edustamaan Erika Vikmania, niin hyvin kuin se Erika Vikmania voi edustaa.”

Kappale nousi heti hitiksi ja sitä seurasi Cicciolinan sisarbiisi Syntisten pöytä, joka poiki artistille myös ehdokkuuden vuoden biisi -kategoriaan – yleisöäänestystä unohtamatta.

”Toisaalta Syntisten pöytä ansaitseekin ehdokkuutensa siinä mielessä kuinka paljon se on puhuttanut ihmisiä sen julkaisusta lähtien”, artisti avaa ja jatkaa:

”Siinä puhutaan aika isoista aiheista ja ehkä se suurin aihe siinä on se, että sen sijaan että tuomitset toisia heidän virheistä, niin katso itseesi peiliin ja liity mukaan siihen syntisten pöytään. Tai jos oot kokenut jonkunlaista hyljeksintää, sua on pidetty vääränlaisena ihmisenä, jonkinlaisena hylkiönä, niin se pöytä on avoin kaikille.”

Artisti on onnistunut puhuttamaan uudella kappaleella ja kertoo sen koskettaneen monen elämää.

“Moni on saanut siitä idean, että mitä jos juhlittaisiinkin yhdessä sitä, että jokainen meistä on epäonnistunut jossain asiassa tässä elämässä. Nobody’s perfect.”

Uutta musiikkia valmisteleva, mutta mitään päivämääriä lipsauttamaton artisti summaa ehdokkuutensa näin:

”Onhan Emma-ehdokkuus uskomaton kulmakivi ja sitä mitä jokainen poptähti tässä maassa haluaa. Kun se tapahtuu, niin pitää olla sen edessä nöyränä ja kiittää universumia, että se tapahtui vihdoin. Toisaalta mä oon tehnyt hartiavoimin laulajan työtä monia vuosia. Ei tää ole tippunut mistään tyhjyydestä.”

Emma-gaala järjestetään 14. toukokuuta Helsingin Hartwall-areenalla.

Lisää luettavaa