Emma-rohmu Behm kritisoi gaalaa: ”Olen pettynyt, ettei biisintekijöille löydetty omaa kategoriaa”

Emma-gaalan ehdokkaat julkistettiin eilen.

15.12.2021

Emma-gaalan palkintokategoriat ja ehdokkaat julkistettiin eilen. Eniten ehdokkuuksia saivat Ellinoora, Gasellit, Haloo Helsinki! ja Viivi. Sosiaalinen media täyttyi ehdokkaiden riemusta ja muiden onnitteluista. Kritiikiltäkään ei vältytty.

Behm ilmaisi pettymyksensä aiheesta, josta puhui jo palkintopuheessaan viime gaalassa kerätessään peräti seitsemän Emma-palkintoa.

”Oon todella surullinen ja pettynyt siihen, ettei tänäkään vuonna löydetty biisintekijöille omaa kategoriaa”, Behm kirjoittaa.

Hän alleviivaa tarkoittavansa työkseen sävellystä ja sanoitusta tekeviä henkilöitä.

Tämä on ihan oikea epäkohta, jos verrokkeja haetaan maailmalta. Ruotsin Grammis-gaalassa vuoden säveltäjälle ja vuoden sanoittajalle on omat palkintokategoriansa.

Grammy-gaalassa esimerkiksi Vuoden levytys on kategoria, jossa palkitaan kappaleen esittäneen artistin lisäksi tuottaja, äänittäjä, teknikot, miksaajat ja masteroijat. Vuoden albumi jaetaan sen tekemiseen osallistuneelle työryhmälle artisteista vieraileviin artisteihin, kappaleiden kirjoittajiin, tuottajiin ja niin edespäin.

Vuoden biisin Grammy jaetaan kappaleen kirjoittajille. Se ei siis mene kappaleen esittäjälle, ellei artisti ole ollut kirjoittamassa kappaletta. Tätä varten Grammy-gaalassa on myös parhaiden esitysten (performance) kategoriat, joissa palkitaan nimenomaan artistit.

Emma-gaalassa palkitaan vuoden artistit, myös kappale- ja albumi-kategorioissa. Vuoden tuottajalle on oma palkintokategoriansa.

”Säveltäjät ja sanoittajat on koko alan selkäranka ja suoraan sanottuna moni artisti ja tuottaja olisi ilman tätä ammattiryhmää niin sanotusti heikommilla jäillä eli jopa työtön”, Behm kirjoittaa.

”Mun mielestäni vähintä, mitä voi tehdä, on nostaa näitä henkilöitä vuosittain muiden alan ammattilaisten rinnalle. Jakaa yksi Emma jollekin sanottajalle tai säveltäjälle. Antaa tunnustusta siitä arvokkaasta työstä, mitä tulee tehtyä ilman, että kauhean moni siitä edes tietää.”

Behmin kannanotto sai nopeasti tukea sekä eturivin artisteilta että biisinkirjoittajilta. Komppaamassa kävivät muun muassa Chisu, Erin, Anna Puu ja Mariska.

”En nyt ala boikotoimaan Emma-gaalaa, vaan halusin vaan sanoa tämän ääneen, koska tämä tuntuu epäreilulta ja tiedän, etten ole ainoa, joka ajattelee näin. Emma-gaala on ihana ja tärkeä tapahtuma, mutta myös tekijät on tärkeitä”, Behm päättää.

Toivottavasti keskustelunavaus poikii hedelmällistä dialogia ja kenties muutoksia rakenteisiin. Keskustelua käymällä se on mahdollista: tämä on vasta toinen kerta, kun palkintokategoriat ovat sukupuolineutraaleja.

Kirjoittaja kuuluu Emma-gaalan päätuomaristoon, ja on allekirjoittanut sitoumuksen pitää tuomariston keskustelut luottamuksellisina.

Lisää luettavaa