”En ole ikinä sopinut persoonallisen ääneni kanssa mihinkään selkeään muottiin” – haastattelussa ainutlaatuiseen laulusoundiinsa luottava Ezmi

Soulahtavalla otteella laulava Ezmi ihailee Beyoncéa ja tekee musiikkia yli 30-vuotiaille.

04.06.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli EL’o, sen löydät täältä.

Debyytti-ep:nsä eilen julkaissut Ezmi on sielukkaasta ilmaisutyylistään tunnettu soul-artisti, joka on julkaissut musiikkia vuodesta 2016 lähtien. 70-luvun diskon ja elektronisen r&b:n ja popin välimaastoon sijoittuvalla Ei mikään oo ennallaan -nimeä kantavalla ep:llä artisti käsittelee teemoja kuten rakkautta, vapautta ja rohkeutta. Artisti haluaa ep:llään muistuttaa, että onnellisuuden kulmakivet muodostuvat itsensä rehellisestä kuuntelemisesta sekä oman elämänsä muokkaamisesta suuntaan, johon itse haluaa sitä viedä.

Ep:n taustajoukoista löytyvät Ezmin eli Taru Ratilaisen lisäksi Sini Hynynen, Juha Suihko, Joni Rahkola, Janne Rintala ja Jouko Lavonen. Kokonaisuuden tuotannosta taas vastaa pääosin artisti-tuottaja Nelli Milan.

Mikä soi napeissa just nyt?

Lizzo ja About Damn Time. Luukutan tällä hetkellä Lizzoa 24/7. Hän on rohkea persoona ja taitava artisti. On hienoa, että hän tuo esiin omaa musiikkikoulutustaan ja jopa ylpeilee sillä, että osaa soittaa poikkihuilua! Musiikin ammattilaisena arvostan kovasti, että iso artisti tuo esiin sitä, että ei ole vain ’lahjakas’, vaan on myös oikeasti opiskellut musiikkia ja laulamista ja että se näkyy kaikessa hänen tekemisessään. Lizzo sekoittelee musiikissaan kaikkia lemppariasioitani, kuten tämän päivän popia, vanhaa funkia, soulia ja hiphopia ja mikä parasta: oikeita soittimia!”

Mist sä tuut?

”Mä tuun Pohjois-Karjalasta. Olen siis pesunkestävä karjalainen. Artisti, laulaja ja lauluntekijä. Muutin yli 10 vuotta sitten Helsinkiin musiikkiopintojen perässä ja musiikkijutut ja -skene saivat mut jäämään tänne. Tällä hetkellä keikkailen freelancer-laulajana, opetan taidetta, luovaa ilmaisua ja laulua. Tulevaisuudessa haluan tehdä lisää omaa musiikkia ja esittää sitä isoilla festareilla oman timanttisen bändin kanssa.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Jostain syystä olen aina halunnut olla laulaja. Ehkä artistius on ollut mussa jotenkin aina läsnä. Olen aina karsastanut sitä, että pitäisi matkia muita ja laulaa täsmälleen niin kuin alkuperäinen esittäjä. En ole myöskään ikinä sopinut persoonallisen ääneni kanssa mihinkään selkeään muottiin. Artistina mulla on lupa oikeasti laulaa miten haluan ja tehdä taidetta, joka itsestäni tuntuu hyvältä. Vuonna 2015 solmin levytyssopimuksen Sonyn kanssa ja siitä saakka olen ollut varma siitä, että haluan olla artisti ja elättää itseni sillä. Kävin myös kokeilemassa kosmetologin ammattia, ja totesin, että juu, kyllä se musiikki vaan on mun juttu.”

Ira Aaltonen

Musiikillinen esikuvasi?

”On vaikea valita yhtä, koska olen diggaillut niin monia. Ehkä kuitenkin valitsen Beyoncén. Hänellä on hullun hyvä työmoraali, hän on sairaan hyvä laulaja ja lauluntekijä, huippu tulkitsija ja esiintyjä, ja lisäksi hänellä on vahvan naisen asenne. Beyoncélle ei ryttyillä. Omaan musiikkiini Beyoncé on osaksi vaikuttanut siten, että laulan vahvalla, soulahtavalla tavalla ja kikkailen äänellä erilaisia korukuvioita. Biiseissäni on myös iskevä biitti ja paljon taustalauluja.”

Supervoimasi?

”Kyllä mä luotan mun ääneen (ja sydämen ääneen!). Mun mielestä mulla on vahva ja persoonallinen laulusoundi, jollaista ei ole kenelläkään Suomessa tai maailmassa.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Vintage-soundeihin, kuten soulahtaviin ja vahvoihin vokaaleihin, disko-, soul- ja funk -vaikutteisiin ja lyriikoihin, jotka kertovat yli 30-vuotiaan ihmisen elämästä. Tuntuu, että listoilla on aika paljon musiikkia alle 30-vuotiaille, jopa alle 20-vuotiaille, joiden lyriikoihin on vähän vaikea välillä samaistua. Musta tuntuu myös, että se suosittu musiikki, joka on suunnattu itseni ikäisille, on aika perinteistä ja suoraa suomipopia. Siinä ei juurikaan kuule afroamerikkalaisia vaikutteita, kuten omassa musiikissani.”

Ezmi?

”Juureni ovat vahvasti neo-soulissa, funkissa, r&b:ssä ja soul-musiikissa. Kuljen artistina Jessie J:n, Beyoncén, Lizzon ja Bruno Marsin jalanjäljissä, unohtamatta tietenkään ikonisia staroja kuten Whitney Houstonia, Michael Jacksonia ja Aretha Franklinia. Musiikkini on tyyliltään soulia, funkia, discoa ja r&b:tä. Tykkään sekoitella vanhaa ja uutta. Kirjoitan 30-40-vuotiaan naisen elämästä, kuten ruuhkavuosista, kaikesta mahdollisesta vaiheilusta ja parisuhteen kiemuroista.”

”Tärkeitä teemoja mulle ovat vapaus, oman sydämen kuunteleminen, täysillä eläminen, hetkestä ja elämästä nauttiminen, itsensä arvostaminen ja itseensä luottaminen.”

Lisää luettavaa