”Ennemmin olen jopa ärsyttävä kuin mitäänsanomaton” – haastattelussa Kati, joka tekee musiikkia muun muassa mielenterveydestä ja oman seksuaalisuuden vapauttamisesta

Katin muhkeilla bassolinjoilla ja tanssittavilla biiteillä kyllästetty musiikki on eteeristä, tummaa ja modernia.

14.05.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Leyla, sen löydät täältä.

Tänään Rumban haastattelussa on Kati, joka julkaisi debyytti-ep:nsä huhtikuussa. Eteerisellä ja tummasävyisellä Ehjä/Rikki -nimisellä kokonaisuudella yhdistyvät vaikutteet 90-luvun triphopista ja elektronisesta tanssimusiikista, ja ep:n on tuottanut Sattalite. Yksinäisyyttä, mielenterveysongelmien kanssa selviämistä, läheisen menettämistä sekä maailmantilanteen herättämää huolta käsittelevät kappaleet ovat painavasta sisällöstään huolimatta myös toivoa ja valoa täynnä.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Viime vuonna julkaistu Arlo Parksin Collapsed in Sunbeams -albumi on soinut ahkerasti julkaisustaan asti. Todella lahjakas kirjoittaja ja runoilija. Pidän hänen tavastaan kuvailla asioita yksinkertaisesti mutta diipisti. Biisissä Portra 400 hän laulaa ”Making rainbows out of something painful”. Hyvä esimerkki siitä, miten joku lause on kaikessa yksinkertaisuudessaan super nerokas. Lisäksi hänen melankolinen ja pehmeä r&b -soundinsa yhdistettynä folk-elementteihin toimii upeasti. Hänestä huokuu myös aitous, ja hän pohtii biiseissään avoimesti elämän haasteiden kanssa selviämistä, mitä arvostan suuresti.”

Mist sä tuut?

”Olen Kati, ja tulen Turusta. Sosiaalinen introvertti. Runoilija. Lapsesta asti rakastanut musiikkia ja kirjoittanut paljon runoja ja biisejä pöytälaatikkoon, koska muuten en olisi pysynyt järjissäni. Harrastin myös peruskoulussa bändisoittoa ja kuoroa. Teininä tartuin kitaraan, ja se on ollut alun perin pääsoitin biisinteossa. Päätin pari vuotta sitten, että nyt sieltä pöytälaatikosta tuodaan biisit ulos. Olen tehnyt Sattalite-tuottajan kanssa yhteistyötä vuodesta 2020, ja siitä syntyi tämä projekti. Olen ammatiltani kulttuurituottaja ja opiskelen parhaillaan musiikkiterapeutiksi. Päätin jo nuorena omistaa elämäni musiikille, ja tässä ollaan.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Esiinnyin lapsena omassa huoneessani kuulokkeet päässä pehmoleluille Queenin We will rock you -biisin tahtiin, ja veljet naureskelivat oven takana heilumistani. Sävelsin ekan yksinkertaisen biisini alakoulussa, jonka soitin äidille. Nautin säveltämisestä niin paljon, että tiesin haluavani tehdä taidetta ja luoda tarinoita ihmisille. Joku voimakas palo ja kutsumus taiteilijuuteen on ollut ihan lapsesta asti.”

Musiikillinen esikuvasi?

Grimes. Hän on todellinen musiikin monitoimitekijä. Tuottaa, säveltää, kirjoittaa ja laulaa. On tainnut itse jopa piirtää jotain
kansikuviakin. Kunnon DIY-meininki. Se innostus on saanut mutkin osittain alunperin DAW:in ääreen harjoittelemaan tuottamista. Hänen musiikissaan kuuluu taiteellinen kunnianhimo, sekä se, ettei välttämättä mennä hitit edellä, vaan uskalletaan rohkeasti kokeilla erilaisia asioita kitarasoundeista elokuvallisempaan kerrontaan. Haluan itsekin hyödyntää omaa musiikillista monipuolisuutta ja heittäytymiskykyä. Silloin asiat pysyvät freeseinä ja aitoina.”

Supervoimasi?

”Monipuolisuus. Pidän oman pääni taiteellisen vapauden kanssa ja uskallan rikkoa rajoja ja odotuksia. Haluan yllättää kuulijan uudestaan ja uudestaan ja kyseenalaistaa kaikkia kaavoja.”

Milla Ilkamo

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Mun musa on aika tummasävytteistä, mutta antaa kuitenkin voimaa. Muhkeat bassolinjat ja tanssittavat biitit vievät koko kehon mennessään. Lisäksi puhun rehellisesti vaikeistakin asioista ja uskon että sellaiseen voi samaistua.”

Kati?

”Tummasävytteistä suomenkielistä indie- ja vaihtoehtopop-musaa, jossa yhdistyy vaikutteita useammasta eri genrestä. Kirjoitan itselleni tärkeistä asioista, jotka nousevat omista kokemuksista. Mielenterveydestä, rakkaudesta, menetyksistä, maailman tilasta ja esimerkiksi oman kehollisuuden ja seksuaalisuuden vapauttamisesta. Mulle on tärkeää että musiikki on kuulijalle jo itsessään omanlaisensa nautinto, mutta myös asia joka pistää ajattelemaan asioita uudelta kantilta. Ennemmin olen jopa ärsyttävä kuin mitäänsanomaton. Kynä on voimakas väline.”

Lisää luettavaa