Ensiesityksessä Arosa Ensemblen musiikkivideo

Edith Södergranin runoihin sävellettyä musiikkia esittävän Arosa Ensemblen uuden musiikkivideon on tehnyt Aapo Niininen.

Lasse Parkkila

Helsinkiläinen art pop -yhtye Arosa Ensemble julkaisi uuden albuminsa kolmessa osassa, joista viimeinen nimeltä Skärvor ilmestyi viime viikon perjantaina. Guld Silver Skärvor on kokonaisuutena uniikki konsepti, sillä yhtye esittää albumillaan Edith Södergranin runoihin sävellettyä musiikkia. Silver-osiolta löytyvästä Stjärnenatten-kappaleesta ilmestyy huomenna musiikkivideo, jonka Rumba saa ilokseen tarjota ensiesityksenä jo tänään.

Akustisten ja elektronisten instrumenttien sekä moniäänisen laulun yhdistelmä punoo Arosa Ensemblen levyllä Södergranin runot kauniin orgaaniseen äänimaailmaan, jonka myötä runoissa esiintyvät teemat kuten rakkaus, kuolema, naiseus ja sisaruus pääsevät oikeuksiinsa. Albumin tuotannosta vastaa kappaleiden säveltäjä Marja Ahlsved, joka perusti yhtyeen vuonna 2009.

Albumin ensimmäinen osa Guld ilmestyi viime keväänä. Se käsitteli valoisasti rakkautta ja tulevaisuuden toiveikasta odotusta, kun taas kesän lopussa julkaistu Silver sukelsi tummempiin ulottuvuksiin utuisen unenomaisten pelkoihin ja kuolemaan liittyvien teemojensa puolesta.

Huomenna Arosa Ensembleltä ilmestyy musiikkivideo kappaleeseen Stjärnenatten. Videon on tehnyt Aapo Niininen, ja hän kertoo siitä näin: “Tässä kappaleessa minua kiehtoi erityisesti sen värähtelevä, hypnoottinen tunnelma. Videolle halusin luoda biisin inspiroimia maalauksellisia näkymiä. Käytännössä yhdistin studiossa kuvattuun tummasävyiseen materiaaliin tähtikuvia, valo- ja värielementtejä, joita ohjaa kappaleen ääniraita. Mitään ei ole animoitu käsin, vaan esimerkiksi tähtien tuiketta ohjaa harpun pulputus ja värien intensiteettiä vokaalit.”

Video löytyy alta, kuten myös yhtyeen albumikokonaisuus.