”Epävire on ollut koskettava juttu viime aikoina” – haastattelussa Emma & Matilda

Emma ja Matilda tekevät makuuhuone-folkia ja ovat toistensa parhaat ystävät.

31.12.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Unta, sen löydät täältä.

Emma Johansson ja Matilda Malkamäki ovat parhaat ystävykset, jotka määrittelevät musiikkinsa ”makuuhuone-folkiksi”. Duon kappaleet ovatkin syntyneet pitkälti jommankumman makuuhuoneessa. Ihmissuhteista inspiraationsa saavissa kappaleissa kuuluu melankolia, mutta yhtye toivoo musiikkinsa toimivan kauniina paikkana kipeille asioille. Emman & Matildan debyyttisingle Joku jonka sä haluut ilmestyi marraskuun 25. päivä, ja lisää kappaleita on tulossa ensi vuonna.

Mikä soi napeissa just nyt?

Emma: ”Kuuntelin just ennen tähän vastaamista bussimatkalla Caroline Polachekin ep:tä ja olen tosi ihastunut siihen! Kaikki kuulostaa niin ihanalta ja upealta ja kiinnostavalta ja seikkailulta. Niin kivaa että se tulee Flow-festareille, haluan mennä katsomaan!”

Matilda: ”10-minuuttinen versio Taylor Swiftin All Too Well (Taylor’s Version) -kappaleesta soi napeissa tänään ja eilen ja varmaan tulee soimaan aina! Sen biisin teksti ja tarinankerronta on ajatonta ja se on itselle erittäin tärkeä biisi. Tällä hetkellä mielenkiintoista musaa tekee myös Lizzy McAlpine. Hänellä on mielenkiintoisia ja poikkeavia harmonioita, kauniita tekstejä ja samaistuttavia maailmoja levyillään.”

Mist sä tuut?

Emma: ”Mä olen Emma, 23 vuotta ja tulen alun perin Porvoosta. Nyt mun viikot koostuu siitä että teen tosi paljon musaa, opiskelen Pop & Jazz Konservatoriossa, toimin henkilökohtaisena avustajana ja kokkailen uusia ruokia. Olen päätynyt tähän niin, että päätin 15-vuotiaana muuttaa Tampereelle ilmaisutaidon lukioon, jossa tapasin Matildan. Loppu on historiaa.”

Matilda: ”Mä olen Matilda, 23-vuotias ja tulen alun perin Tampeeelta. Tällä hetkellä pääasiassa teen musiikkia ja maalaan ja käyn kävelyillä. Tähän olen päätynyt monien mutkien kautta. Tavattiin Emman kanssa lukiossa, ja sen jälkeen olemme enemmän ja vähemmän tehneet töitä yhdessä. Tämä bändi sai alkunsa noin kaksi vuotta sitten ja kivaa on edelleen!”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

Emma: ”No en oikeastaan milloinkaan. On vain aina lapsesta saakka ollut suuri halu ja tarve tehdä biisejä. Kun aloimme tehdä Matildan kanssa yhdessä oli selkeää, että ne olivat meidän kahden omia biisejä.”

Matilda: ”Mulla ei ole mitään yhtä hetkeä, jolloin olisin tajunnut haluavani artistiksi. Sitä unelmaa taisin kantaa mukana aika lailla aina. Pienenä oli jo kova halu kirjoittaa omia biisejä, ja pikkuhiljaa tuli sellainen olo että tätä voisi tehdä joskus oikeasti.”

Musiikillinen esikuvasi?

Emma: ”Tämä on vähän hankala kysymys mulle! Olen pienestä asti kuunnellut enemmän biisejä kuin yhtä tiettyä artistia, ja muistan nimenomaan tiettyjen biisien kohdalla sellaisia ahaa-elämyksiä siitä että mitä kaikkea musiikki voi olla. Kävin äsken kysymässä vanhemmilta, niin ne sanoivat että ainakin Dolly Partonin Jolene-kappaleen halusin kuulla uudestaan ja uudestaan. Myös The Cardigansille itkin jo pienenä. Muutenkin ehkä folk- ja country-musa ja se tarinankerronta oli mulle iso juttu musiikillisen heräämisen aikoihin ja kuuluu varmasti edelleen monessa asiassa.”

Matilda: ”Taylor Swift. Hän on vahvasti ollut laulaja-lauluntekijä, ja siitä syystä olen häntä aina ihaillutkin. Hän inspiroi mua jo tosi pienenä kirjoittamaan omia biisejä ja hän on esitellyt mulle mitä kaikkea musiikki voi olla ja miltä se voi tuntua.”

Supervoimanne?

”Yksi asia mihin olemme nyt tykästyneet ja keskittyneet on epätäydellisyys, esimerkiksi että kaikki mitä jonkun biisin äänitteeseen päätyy on hetken kuvaa, josta ei tarvitsekaan yrittää räätälöidä virheetöntä. Esimerkiksi epävire on ollut koskettava juttu viime aikoina! Ja ajatus siitä että less is more on meille tosi oma.”

Jos nyt kuulisitte musiikkianne ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisitte?

”Varmaan kaikkeen edellä mainittuun! Rakastamme itsekin kaikkia duoja, joten varmaan myös siihen.”

Emma & Matilda?

”Olemme nyt kuvailleet musiikkiamme bedroom folkiksi, jossa on isoja tunteita pienissä lauluissa. Meitä inspiroivat paljon ihmissuhteet ja kaikenlaiset umpikujat ja alut niissä. Toivomme että meidän musiikkimme voisi olla kaunis paikka kipeille asioille. Lähestymme molemmat artistina olemista ensisijaisesti musan tekijöinä. Tärkeintä meille on siis se, että emme ole artisteja pelkästään artistina olemisen vuoksi, vaan siksi että on joku asia mikä liikuttaa ja pakottaa tekemään musaa, jota sitten esittää. Eli toisin sanoen tärkeintä artistina olemisessa meille on sisältö.”

Lisää luettavaa