Haastattelussa uuden singlen julkaissut Hassan Maikal: ”Nää ei oo mitään jengiläisiä vaan nuoria – ja monet niistä lapsia”

Hassan Maikalin uudella kappaleella ollaan veljeyden ytimessä.

20.05.2024

Laulaja-lauluntekijä Hassan Maikal on kulkenut pitkän matkan kohti unelmiaan. Vuonna 2021 ilmestynyt debyyttialbumi Betonitarha keräsi kehuja, myös Rumban taannoisessa arvostelussa. Musiikin lisäksi Hassan tekee paljon vaikuttamista median kautta sekä toimii myös yrittäjänä.

Ympäristöstä sekä omasta elämästään inspiraatiota kappaleisiinsa ammentava artisti työstää parhaillaan toista, loppuvuodesta ilmestyvää pitkäsoittoaan, josta on saatu nyt neljä singleä. Näistä viimeisimmällä, 3. toukokuuta julkaistulla Veli-biisillä kuullaan myös Gracias ja Stafa. Lisäksi albumilta on kuultu singlet Isäongelmii, Senyan fiittaama Ketä me huijataan sekä Päästit mut pois.

Uutta albumia Hassan valmistelee rakkauden näkökulmasta, mikä näkyy ja kuuluu myös uudella kappaleella.

’’Teen tällä hetkellä levyä rakkausteemalla, jossa pureudun rakkauden erilaisiin muotoihin. Tää kappale sai inspiraatiota yhdestä toisesta albumin biisistä. Meidän yhteisössä on tosi paljon semmosta veljellist rakkautta. Oon seurannu myös sitä, kuinka Suomessa veli on sanana paljon yleisempi nuorten keskuudessa. Esimerkiks kantasuomalaisetkin nuoret ovat alkaneet kutsumaan nykyään paljon toisiaan veljiksi ja se on tosi kaunista.’’

Hassan nostaa haastattelussa myös esiin median asenteet ja tavan puhua nuorisosta typistäen ja ennakkoluulojen kautta.

‘’Mä oon huomannu, että niit positiivisia tarinoita meidän yhteisöissä ei mediassa näytetä, kun on puhuttu nuorisojengeistä ja ylipäätään nuorten jaksamisesta. Itse ihmisenä joka kuuluu yhteisöön mis on monia nuoria, jotka on syrjäytyny. Mulle oli tosi tärkeetä se, että haluan tuoda ihmisiä yhteen ja myös antaa nuorille kasvot. Nää ei oo mitään jengiläisiä vaan nuoria – ja monet niistä lapsia.’’

Uudella singlellään Hassan Maikal haluaakin purkaa nuoriin kohdistuneita ennakkoluuloja ja odotuksia sekä levittää ymmärrystä siitä, että moni henkisesti pahoinvoiva ihminen on lopulta vain vailla tarvitsemaansa tukea.

‘’Kuten kappaleessakin sanotaan, että nää pellet tarvii halii, miks vihaisin mun veljeä sen postikoodin takii. Nää niin sanotusti häiriköt tarvii oikeesti rakkautta ja ymmärrystä, eikä sheimaamista. Ja mitä oon huomannu, niin toiseuttaminen, rasismi ja muut sellaset vaan pelaa samaan pussiin’’, Hassan kuvailee uutuusbiisin synnyttäneitä ajatuksiaan.

Kappaleen ensimmäinen versio syntyi Hassanin mukaan jo niihin aikoihin, kun artisti oli mukana – silloisen ulkoministeri Pekka Haaviston kutsumana – keskustelemassa muiden artistien sekä vaikuttajien kanssa nuorten jaksamisesta ja turvallisuudesta.

‘’Niihin aikoihin inspiroiduin kirjoittaa Veli-kappaleesta ekan demon. Sit kun mä oon ite kasvanu ihmisenä tän levyn aikana, niin nyt tuntuu oikealta hetkeltä julkaista se’’, Hassan muistelee ja kertoo myös, kuinka yhteistyö Stafan ja Graciaksen kanssa lähti etenemään.

‘’Pistin viestii eka Stafalle ja pyysin mukaan ja sitten myös Graciakselle. Oli hienoa päästä kuulemaan myös heidän kokemukset siin kappaleessa.’’

Hassanin ensimmäisestä albumista, Betonitarhasta, tulee 21. toukokuuta kuluneeksi tasan kolme vuotta. Eroavaisuudet toiseen levyyn tulevat näkymään aina konseptitasosta lähtien. Myös Hassan kokee itse kasvaneensa viimeisen kolmen vuoden aikana paitsi ihmisenä myös artistina.

‘’On tullu ihan älyttömän paljon elämänkokemusta kolmessa vuodessa. Mul on ollut ekoja suhteita, itsenäistymistä, kuten eka kämppä ja niin edelleen. Oon sellanen artisti, että monet mun kappaleet tulee mun kokemuksista, että mitä näen ympärilläni ja ja mitä mä tunnen. Sanoisin, että vuoden 2024 Hassan on paljon valmiimpi artistina. Eka albumi tuntui olevan pintaraapaisu ja se oli kokonaisuus, jota ei suunniteltu kokonaisuudeksi. Toka albumi on sen sijaan alusta lähtien konseptilevy, jossa oon myös mukana tuottamassa’’, Hassan kertoo ja lisää:

‘’Tuotannollisesti tuntuu, että mä oon just löytämässä sitä Hassanii, joka oon halunnu olla. Ekassa levyssä oli sellast etsimistä ja tuntuu, että artistina mulla on kyky ja taito tehdä mitä haluun.’’

Itse uutuusbiisi on Hassanin mukaan tästä hyvä esimerkki, sillä kappale oli alkujaan erilainen verrattuna lopulliseen muotoonsa.

‘’Se oli aluksi tosi rauhallinen ja tosi syvä kappale, jota olis voinu vetää Flow-festareilla. Sit mä tajusin, että täs mä en puhu veljille. Sit mä annoin sen toiselle tuottajalle ja sanoin haluavani kappaleesta sellaisen, että mun serkku voi popittaa tätä sen autossa.’’

Inspiraatiota Hassan ammentaa musiikissa ympäristöstään sekä muista ihmisistä, kuten ystävistään ja muusta lähipiiristään.

‘’Välil se on jotain musaa mitä mun frendit kuuntelee. Lisäks kun vanhemmilla ja mulla on juuret Somaliassa, niin somalialainen musiikki on kans sellainen, mist oon ollu innoissani tätä uutta levyy tehdessä.’’

Hassan Maikalin tuotannosta on kuultavissa kappaleita paitsi räpin saralta myös sen ulkopuolelta. Räppäriksi Hassan ei kuitenkaan itseään miellä, ainakaan tänä päivänä.

‘’Mä oon itsekin kutsunu nuorempana itseäni räppäriksi. Mä ymmärrän et ihmiset tarvii titteleitä, jotta voi selittää. Nytkin jos mult kysytää, et minkälaista musaa teen niin alan vaa luettelee eri genrei. Erään kaverin kanssa käydyn keskustelun myötä menin enemmän sisään itseeni ja päätin, että alan kutsuu itseäni mielummin artistiksi tai laulaja-lauluntekijäksi, sillä siihen kuuluu ihan kaikki.’’

Mitä musiikillisiin esikuviin puolestaan tulee, nimeää Hassan kolme itselleen innoittajaa – mukaan lukien itsensä.

‘’Kendrick Lamar ja J. Karjalainen on sellasii artistei, joiden tekstejä arvostan tosi paljon. Ne inspiroi suuresti. Jossai haastattelussa kuulin kans kerran artistin pitävän esikuvanaan itseään kymmenen vuoden päästä, mihin voin samaistua. Se on must inspiroivaa, että jos oot sun oma esikuva, niin et voi vihata sitä tai kilpailla vastaan vaan rakastaa ja inspiroitua kaikesta siitä mitä teet.’’

Tuleva kesä kuluu Hassanilla suurilta osin levyn valmistelun parissa. Kesän aikana artisti nähdään ainakin muutamilla keikoilla ja festivaaleilla, muun muassa Ruisrockissa.

‘’Tää kesä on vähän rauhallisempi, kun haluun keskittyy levyn tekemiseen. Ens vuonna on sitten koko kesä festivaaleja toivottavasti, niin pääsee jengi kuulemaan uutta levyä keikoilla.’’

Kappaleelle saatiin julkaisussaan myös musiikkivideo. Videon ohjauksesta vastaavat Atte Merikallio sekä esikoisohjauksensa tehnyt Evin Nadine. Lopputulos on katsottavissa biisilinkin alta.

Lisää luettavaa