Hämmentävä, ainutlaatuinen ja yllättävän paljon silti tekijöidensä näköinen – Gasellit juhlisti uutuusalbumiaan striimikeikalla

Zen-tilaan pulssi koholla?

Ruutu.fi

Gasellit juhlisti eilen Zen-albumiaan striimikeikalla, jonka konsepti rikkoi normaalin keikan kaavan mieleenpainuvalla tavalla. Keikka ei ollut suora lähetys, vaan monista eri osista koostettu taltiointi.

Yhtyeen show’ta ei toki missään vaiheessa suoranaisesti mainostettu suorana lähetyksenä, mutta lähtökohtaisesti sellaista moni odotti, olihan kyseessä levyjulkkarikeikka johon myytiin katseluoikeuksia. Pääasia eli biisit esitettiin ja äänitettiin ”livenä”, mutta lähetys itsessään oli koottu monista eri osista. Esimerkiksi keikan päättänyt osuus oli kuvattu jo viikko sitten, selviää Jodel-viestipalvelussa käydystä öistä ilotulitusta hämmästelleestä keskustelusta.

Keikka starttasi Stokkalta…

Jää siis mysteeriksi, että oliko Stockmannin tai Clarion Hotellin osuuksista kumpikaan niin sanottuja suoria lähetyksiä. Tästä syystä oli hieman hämmentävää, ettei Hätä-Miikkaa nähty Maunulan muumio ja Ruuhka -biisien aikana lainkaan lavalla. Kenties sillä pyrittiin luomaan livespektaakkelin tuntua, koska näitä kappaleita ennen räppäri esitti Toistuvia alenemia keskittymiskyvyssä -kappaleen yksinään Twin Peaksin mieleentuovassa shakkiruutuisessa huoneessa. Ehkä hän ei siis draaman kaaren puolesta ehtinyt paikalle.

Hetkellisesti piipahdettiin Twin Peaksin mieleentuovassa lokaatiossa…

Nyt kun tämä soppa on suodatettu läpi, niin voidaan keskittyä siihen olennaiseen. Olihan esitys lopulta viihdyttävä. Uutta levyä fiilisteltiin Kutsu-biisiä lukuun ottamatta ja muutama vanhakin kappale kuultiin. Vierailijoina toimivat Onni Boi, Pesso, Tippa, Ringa Manner ja JVG. Settilistaltaan perinteinen levyjulkkarikeikka, jossa tunnelma kohosi loppua kohden kuten tapana on.

Stokkan katolla esiintyminen toi mieleen Beatlesin ja spektaakkeli itsessään muistutti siitä, mihin asemaan bändi on vuosien saatossa kohonnut. Sitä alleviivasi myös se, että oltiin Stockmannin katolla ja Töölön jalkapallostadionilla, ei yhtyeelle ominaisesti Ogelissa tai Maunulan kujilla.

Läppä lensi kuin Tavastialla konsanaan, vaikka sinne oli matkaa kymmeniä metrejä, siis jokaisesta mahdollisesta suunnasta tarkasteltuna. Lopulta ennalta-arvaamattomuus alkoi kasvaa voimavaraksi.

Varsinaisesti keikka ei siis ollut levyn mukaisesti Zen, sillä tällaisen spektaakkelin jälkeen pulssi ei voi pysyä maltillisena. Sen sijaan show oli jotakin, mikä ei varmasti tule unohtumaan. Tasoa, mitä Cheek olisi varmasti koronan aikana vastaavassa tilanteessa tehnyt ja jotakin mitä räppiosastolta olisi osannut odottaa jäljellä olevilta vain JVG:ltä. JVG veti oman virtuaalimaailmaan pohjautuneensa, niin ikään ainutlaatuisen keikkansa viime vappuna.

Eilinen kokonaisuus oli hämmentävä, ainutlaatuinen ja yllättävän paljon silti tekijöidensä näköinen. Toivokaamme ettei vastaavia kokonaisuuksia tarvitsisi enää paljoa tehdä, vaan päästäisiin oikeille fyysisille keikoille, mutta jos joudutaan, niin Gasellit asetti riman korkealle.

Hetken Gasellit omisti koko Helsingin, yllätti visiollaan varmasti kaikki katsojat ja herätti ilotulituksillaan koko Töölön. Eikä edes Antti Holmaa näkynyt missään.

Kaverikarimin ohjaama keikka on katsottavissa vielä noin viikon ajan osoitteessa Ruutu.fi