Hittikaruselli 1/13: Dingo, A$AP Rocky, K-X-P, Kavinsky, Suvi Teräsniska…

12.02.2013

Vuoden ensimmäisessä Hittikarusellissa Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin ja avustaja Iida Sofia Hirvonen kuuntelivat setin uutuusbiisejä ja paloittelivat ne siistiin pinoon.

Kuva: RCA

K-X-P: Melody
Ensisingle Op:l Bastardsin raunioille perustetun K-X-P:n (Timo Kaukolampi, Tuomo Puranen sekä rumpalit Anssi Nykänen ja Tomi Leppänen) toiselta albumilta soi kenties yleisöystävällisemmin kuin mikään yhtyeen aiemmista kappaleista.

ISH: Kannessa hohtaa suuri X, taideyliopiston logonakin tuttu symboli.

TF: K-X-P käytti tuota X:ää kuitenkin jo ennen The xx:ää ja taideyliopistoa. Timo Kaukolampi kuulostaa päivä päivältä enemmän 22-Pistepirkolta. Tuotanto on toki massiivisempaa, mutta sävellys voisi olla Pistepirkkojen katalogista.

ISH: Lihastenpullistelu- ja bodausmusaa. Sadan metrin juoksu. Rocky. Enemmän stadionurheilua kuin -diskoa.

TF: Tässä on triumfanttinen olympia-meininki. Iloista taivasiiin kurkottelua.

ISH: Samanhenkistä kraut-tuulettelua kuin Rätöllä ja Lehtisalolla joskus.

TF: Hirveän hyvä tuotanto, lihallinen ja täyttävä. Kansi ehkä näyttää The xx:ltä, mutta soundi on xx:n antiteesi. Dadaistista lyriikkaa!

ISH: Melodii melodaa, obladii obladaa. Jokainen kerros jytisee samaan aikaan. Väliosa kuulostaa jonkun kansallislaulun alkutahdeilta.

TF: Voin kuvitella jo Antero Mertarannan kailotukset tähän taustalle.

ISH: Tosin ei tämä oikein jääkiekkosoundia ole, ennemmin yleisurheilullista. Lasse Viren ja kaksi sekuntia.

TF: Kävin viime keväänä ensi kertaa eläissäni jääkiekkomatsissa. Huomasin, että taukojen aikana soitetaan vain jotain Skrillexiä ja David Guettaa. Urheiluheavy on täysin korvattu nostatustrancella.

ISH: Kertookohan se heavyn lopullisesta kuolemasta, ettei urheilijoillekaan enää kelpaa?

Dingo: Facebookissa
Maki Kolehmainen ja Jimi ”Constantine” Pääkallo veivät Dingon sosiaalisen median maailmaan. Kappaleella ei kuulla Dingosta kuin Neumannia – kitaratkin ovat ehtaa tietokonetta – mutta Facebookissa on tämän talven nettimeemeistä kiistattomasti vahvimpia.

ISH: Lyriikoiden stalkkerisetä naurattaa, mutta on tämä sävellyksenä aika onnistunut.

TF: Jos olisin Neumannin Facebook-kaveri, poistaisin hänet ystävälistalta ihan tämän biisin perusteella.

ISH: Maki ja Jimi ovat korvanneet Dingon rumpalin rumpukoneella. Mitä Dingon rumpali nyt tekee? Ilmoittivatko Jimi ja Maki hänelle: ”Sua ei enää tarvita, meillä on netti ja rumpukone?”

TF: ”Meillä on nettitikku, hyvästi!” Jimi Pääkallo on kyllä onnistunut omaksumaan Neumannin korulauseita tulvivan huuhaa-sanoitusmetodin. Neumannin lauluääni kuulostaa muuten siltä kuin hän ei olisi vanhentunut päivääkään vuoden 1986 jälkeen.

ISH: Ahdistavaa lähestymiskieltorockia. Kansikuvakin näyttää ankean kuvapankin ”identiteettivarkaus”-kohdasta revityltä.

TF: Tai sellaisesta CSI-sarjan kohtauksesta, jossa etsitään epäiltyä jollakin sarjaa varten tekaistulla feikkikäyttöjärjestelmällä.

ISH: Tuo syntetisaattorikoukku vaikuttaa vähän Kentiltä. Krominsiniseltä.

TF: Olen usein miettinyt, miten pahaa vahinkoa Kent on tehnyt suomirockille. Happoradion tyyliset bändit soittavat kaikki semimelankolista konerockia, joka on käytännössä laimennettua Kentiä.

ISH: Kaiken voi nykyään korvata koneilla. Maki ja Jimi koodaavat hitit velhomaisesti pimeässä dataluolassaan.

TF: Maki ja Jimi, suomipopin sweatshop. Seuraavaksi ne voisivat koodata levyt vaikka CMX:lle ja Cats on Firelle.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla:

Lisää luettavaa