HS: Yli kymmenen vuotta tappiota tehnyt Spotify teki ensimmäisen voitollisen tuloksensa koskaan

Spotify ennustaa vuoden 2019 olevan jälleen tappiollinen.

06.02.2019

Viime vuoden huhtikuussa pörssiin listautunut ruotsalainen suoratoistopalvelu Spotify teki tänään keskiviikkona ensimmäisen voitollisen tuloksensa koko olemassaoloaikanaan, kertoo Helsingin Sanomat. Huomionarvoisen uutisesta teki se, että maailman suosituin suoratoistopalvelu on perustettu vuonna 2008 – eli jo yli 10 vuotta sitten!

Sijoittajat arvelivat yhtiön tekevän noin 16 miljoonan euron tappion, mutta viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen tulos olikin 94 miljoonaa euroa plussan puolella.
Tosin Spotify ennusti, ettei voittoputki jatku vuonna 2019, vaan tappiota tulee kertymään jälleen noin 200-360 miljoonaa euroa, vaikka se arvioikin liikevaihdon kasvavan samanaikaisesti 21-29 prosenttia. Spotifyn osakekurssi reagoi uutiseen välittömästi sukeltaen alas New Yorkin pörssissä.
Voitollisten tulosten tavoittelun sijaan näyttäisikin siltä, että yhtiön ensisijainen tavoite on ennen kaikkea kasvaa ja laajentua. Tällä hetkellä suoratoistopalvelu on saatavissa noin 80 maassa ja sillä on kaikkiaan yli 200 miljoonaa käyttäjää, joista tosin alle puolet, 96 miljoonaa, maksaa palvelusta.

Syy suurten tappioiden takana on kuitenkin musiikkialalla toimivien näkökulmasta ajateltuna varsin positiivinen. Rahaa on nimittäin palanut siihen, että yhtiö on maksanut musiikista aiempaa suurempia tekijänoikeuskorvauksia.

Spotify onkin joutunut arvosteltun kohteeksi sen vuoksi, että sen artisteille maksamat korvaukset ovat olleet heikkoja. Brittilehti Independentin mukaan yhtiö antaa palveluun ladatuista kappaleista niiden tekijöille korkeintaan 0,0084 dollaria kappaleelta.

Tälläkään summalla ei vielä juhlita, mutta sen lisäksi se jaetaan vielä kaikkien kappaleen tekemiseen osallistuneiden tahojen, artistin, levy-yhtiön, tuottajan ja kappaleen muiden tekijöiden kesken.

Spotify aikoo tulevaisuudessa laajentaa toimintaansa entistä enemmän myös podcastien puolelle. Yhtiö lisäsi äsken mobiilisovellukseensa myös vihasisällön ja rikossyytteiden ajamana myös ”Älä soita tätä”-toiminnon, jolla itselle epämieluisten artistien musiikin saa blokattua.

Lisää luettavaa