”Hyväksi räppäriksi voi oppia kuka vain, mutta tarinoita elämästä ei voi opiskella kirjasta” – haastattelussa Leo Luthando

Leo Luthando tarinoi "ihan normaalin espoolaisjannun" elämästä.

Toni Karen

Rumba aloitti juttusarjan, jossa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Juttusarjassa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli William, sen löydät täältä.

Leo Luthando on Idolsista kansan tietoisuuteen ponnistanut 18-vuotias räppäri. Ohjelmassa tuomarina toiminut Elastinen vakuuttui tuolloin näkemästään. Pian Leo Luthando, oikealta nimeltään Leo Pakarinen, kirjoitti yhteissopimuksen Rähinä Recordsin/Kaiku Recordingsin ja Universal Musicin kanssa.

Räppäri on ehtinyt julkaisemaan jo yhden ep:n ja hiljattain hän julkaisi uuden singlen Miljoona valoo. Musiikissa kuuluu rehelliset tarinat omasta elämästä. Rumballe hän kertoi musiikillisesta taustastaan ja esikuvistaan.

Mikä soi napeissa just nyt?
”Jotain G-Eazya, J. Colea taikka Hopsinia. Ensin mainittu on yksi parhaista välittämään biiseissä fiiliksiä ja sellaisia ’ui saakeli’ -elämyksiä. Jälkimmäiset taas ovat tarinankerronnalisesti aivan huippuluokkaa ja lisäksi todella päteviä tuotantopuolella. Siihen päälle viel J. Colen kyky pysyä ajan hermolla ja toteuttaa tuttua linjaa modernimminkin.”

Mist sä tuut?
”Syntynyt Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa ja varttunut Espoossa. Musiikin teko alkoi yläasteiässä ja lukioiässä kaikki munat olivatkin jo yhdessä korissa. Siinä sitten asia johti toiseen ja tässä sitä ollaan.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Alusta asti. Tieto halusta olla artisti ja sitä kohti ajavien ratkaisujen tekeminen alkoivat jo yläkoulussa, mutta viimeinen naula arkkuun oli keikka Qstockissa kesällä 2019. Siellä lavalla tajusin ettei tästä ole paluuta, ja että tätä mä haluan tehdä enemmän kuin mitään muuta.”

Musiikillinen esikuvasi?
”Tähän ei kyllä ole kuin yksi vastaus ja se on Elastinen. Diggaan tosi paljon siitä, että vaikka esimerkiksi Iso Kuva olikin vähän popimpi kokonaisuus, kunnon räppiäkin kuten Mikään Muu Ei Merkkaa ja Kaikki Käy löytyi.”

”Eniten varmaan omaan tekemiseen siinä on vaikuttanut Kimmon (Laiho) osaamisen laajuus, josta itsellekin on kasvanut halu oppia päteväksi myös muussa kuin vain räppäämisessä itsessään.”

Supervoimasi?
”Varmaankin se, että kun tähänastinen elämä on ollut aika tapahtumarikas, niin on ainakin paljon mistä kirjoittaa, eikä tarinoita tarvitse lähteä värittelemään siksi, että niissä olisi sellaista ’tää jätkä on nähny elämää’ -fiilistä. Hyväksi räppäriksi voi oppia kuka vain, mutta tarinoita elämästä ei voi opiskella kirjasta.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Varmaankin rakastuisin siihen että ’popimmissakin’ tuotannoissa teknisyydestä ei olla tingitty ja siihen, että biisien takaa löytyy tarinoita ’ihan normaalin espoolaisjannun’ elämästä.”

”Lisäksi biiseistä huomaa, että niihin on käytetty aikaa ja vaivaa, eikä olla menty aidan alimmasta kohdasta. Jengiä varmaan myös puhuttelee se, että uskallan olla biiseissä tosi auki, ilman mitään hirveämpää räppinimen takana egoilua. Ja tottakai kaikkien on helpompi samaistua johonkin oikeaan tyyppiin, kuin johonkin alter egoon.”