Isaac Sene pyytää inhimillisyyttä – N-sana kertoo omista kokemuksista

Nousussa olevan laulaja-lauluntekijän uusi single on toivoa täynnä oleva kappale vakavista aiheista.

12.02.2021

Isaac Sene julkaisi tänään kappaleen nimeltä N-sana. Fabian Munsterhjelmin ohjaama musiikkivideo löytyy alta, mutta jutellaanpa kappaleesta ja sen teemoista ensin.

”Minulle N-sana on biisi vapaudesta olla minä ilman ennakkoluuloja. Se on raotus menneisyyteeni, lähtökohtiini ja kokemuksiini ruskeuteni läpi – vaikka kestän arvostelun ja rasismin mieleni vahvuuden takia, se ei ole silti oikein ja satuttaa aina. Biisi on myös muuta erottelua, syrjintää ja kiusaamista vastaan, yhtenäisyyden puolesta”, Sene sanoo.

Sene kertoo, että idea biisin syntyi loppukeväästä, kun Black Lives Matter -liikehdintä nosti päätään ja alkoi levitä maailmalle.

”En oikeastaan ollut miettinyt näitä asioita koko elämäni aikana, vaikka ne ovat koskeneet minua tosi paljon. Olin vain ajatellut, että ihan sama – täällä on tyhmiä ihmisiä ja sitten niitä, jotka tajuavat. Kun näitä asioita alkoi miettiä ja käydä läpi, aloin ajatella, että kyse on enemmänkin tietämättömyydestä.”

Sene keskusteli ystäviensä kanssa aiheesta. Se oli aluksi outoa ja jopa pelottavaa, mutta vapauttavaa. Hänelle tuli tarve sanoittaa kokemuksensa ja sanoa ne ääneen. Viimeisen sysäyksen antoi Senen ystävä, Ruskeat tytöt -median Jasmina Amzil.

”Jasmina rohkaisi minua kirjoittamaan näistä tunteista yleisesti. Istuin alas ja kirjoitin yhdeksän tuntia putkeen noita asioita ylös. Aluksi ajattelin kirjoittaa esseen, mutta siitä tuli biisi, jossa on omia kokemuksiani.”

”Tuntuu, että POC-miehet eivät hirveästi puhu näistä asioista, mutta en ajatellut nostaa itseäni miksikään suunnannäyttäjäksi. Tärkeintä on, että nyt olen ainakin puhunut.”

BLM nousi Suomessakin hetkelliseksi trendiksi. Sene kokee, että moni, jota asia ei suoraan koske, unohti sen ja siirtyi seuraavaan trendiin.

”Maailma pyörii näin, mutta ei se aihe ole hävinnyt mihinkään. Ei ole viikkoakaan, kun olen itse kokenut rakenteellista syrjintää arjessa.”

Senen neuvo on yksinkertainen, eikä sen luulisi vaativaan liikoja.

”Asian tiedostaminen. Ei sen isompaa vaadi. Kun olet oppinut, että näinkin on, ja että toiset ihmiset kokevat näin, niin alat tiedostaa sen sun tekemisessä, puhumisessa ja olemisessa. Jos näet, että joku kokee syrjintää, puolusta häntä. Siis ihan inhimillisyyttä.”

”Ja jos joku asia mietityttää, niin kysy.”

Suomalainen musiikkiala on ollut vitivalkoinen vuosikausien ajan. Moninaisuus on alkanut näkyä kentällä vasta viime aikoina.

”Totta kai pitää olla iloinen, kun mennään eteenpäin. Täällä on tummia artisteja, jotka vähän jo pärjää, mutta se vähän pärjääminen ei vielä tarkoita, että ollaan samalla viivalla. Tämäkin on rakenteissa: mitä ollaan opittu kuulemaan ja näkemään. Kun korva harjaantuu, niin koen että mennään vielä eteenpäin.”

Sene sanoo, ettei N-sana-kappaletta lukuun ottamatta ajattele itseään tummana artistina. Savolaisen äidin kasvattamana hän on tuntenut aina olevansa suomalainen, eikä muista kaivanneensa suomalaisia tummia esikuvia edes nuorempana. Senegalilainen isä opetti esimerkiksi Bob Marleysta, 50 Centistä ja näytti valokuvaa Tommie Smithistä ja John Carlosista palkintopallilla nyrkit kohti taivasta.

”Muistan kyllä, että mulla oli seinällä lehtijuttu, missä oli Gracias ja Thelo Ekow (nyk. Jesse Markin). Että oho, on myös tämän näköisiä suomalaisa tekemässä räppiä! Se on hienoa, että tummia esikuvia on nykyään Suomessa enemmänkin.”

Katso Isaac Senen N-sana-musiikkivideo:

Lisää luettavaa