”Jooga on itsekeskeistä ja omahyväistä pakenemista” – Babel ottaa etäisyyttä terveysintoiluun

Breathe-single pohjustaa PME:lle julkaisevan duon tulevaa Yoga Horror -debyyttialbumia.

Samuli Saarinen

Esikoisalbumiaan viimeistelevä Babel julkaisi eilen tuplasinglen, joka pohjustaa vuonna 2020 ilmestyvää Yoga Horror -albumia. Yhtyeen edellinen, huhtikuussa julkaistu maxisingle Honeyspell sai maailmalla huomiota eteerisenä ja maagisena musiikkina, ja nyt ilmestynyt Breathe rakentaa saman äänimaiseman päälle tuoden Babelin soundiin entistä enemmän syvyyksiä ja tarttumapintaa.

Erityisen kiinnostavaa Breathe-singlessä onkin siitä huokuva asenne, jonka myötä yhtye ottaa kriittisesti etäisyyttä joogamaailmaan liittyvään terveysintoiluun. “Jooga on itsekeskeistä ja omahyväistä pakenemista. On monesti jopa väkivaltaista keskittyä vain itseensä. On outoa miten kasvisten syönti tai pelkkä hengittäminen voidaan pahimmillaan valjastaa osaksi uskonnollista kulttia ja tehdä smoothien juomisesta rituaali. Breathe on Babelin hengitysharjoitus”, yhtye toteaa.

Siinä missä bassovoittoinen Breathe tanssii dynaamisesti ja intensiivisesti hengityksen ympärillä, on singlen b-puoli The Cutest Quotes suorastaan eteerinen rakkauslaulu, joka saa sykkeen tasaantumaan ja hermoston rauhoittumaan sähköistävän Breathen jäljiltä.

Babel on unenomaista indietä esittävä yhtye, jonka takaa löytyvät kaksi indiepopin ylistettyä tekijää Karin Mäkiranta ja Mikko Pykäri. PME:lle julkaiseva duo hyödyntää musiikissaan esimerkiksi hitaasti tikittäviä rumpukoneita, parin vuosikymmenen takaisia indiekitarasävyjä ja Mäkirannan leijailevia laulumelodioita. Tulevan albuminsa nimeen liittyen yhtye totesi viimekeväisessä Rumban haastattelussa joogaajissa olevan “jotain todella kamalaa ja pelottavaa”, mikä osaltaan kasvattaa odotuksia tulevan suhteen.