”Jos et istu profiiliin tai jos levy-yhtiö ei hyödy susta, täällä ei välitetä musiikillisista taidoista” – Dauda Koroma räppää suomiräpissä ilmenevästä rasismista

Laitos, sitä ei oo -kappale ilmestyi eilen.

18.12.2021

Dauda Koroma katkaisi vuoden julkaisutaukonsa eilen, kun kappale nimeltä Laitos, sitä ei oo ilmestyi Pyramidin kautta. Artisti on aiemmin julkaissut muun muassa VKLP-ep:n, josta kirjoitimme täällä, sekä viime vuonna ilmestyneen Gorilla Teippi -nimeä kantavan mixtape-henkisen albumin. Lisäksi Dauda Koroman singleillä on ehtinyt vierailemaan esimerkiksi Seksikäs-Suklaa, josta voi lukea lisää täältä, ja Musta Barbaari, josta löytyy lisäinfoa täältä.

Nyt ollaan kuitenkin vuodessa 2021, johon Dauda Koroman uusi kappale iskeytyy täysillä. Suorapuheisesti musiikkialan syrjintään pohjautuvia epäkohtia ja tarkemmin suomiräpin sisällä ilmeneviä suoranaisia vääryyksiä kommentoiva biisi on keskustelunavaus suuntaan, jossa ei enää ole varaa hyssyttelylle tai turhanpäiväiselle kiertelylle ja kaartelulle. Rasismikeskustelua ei voida toistuvasti lakaista maton alle, vaan niin musiikkibisnes kuin maailmamme yleisesti hyötyisi syrjinnän rehellisemmästä tarkastelusta kuin mihin toistaiseksi olemme kyenneet.

Eikä vain hyötyisi, vaan kipeästi tarvitsisi. Dauda Koroma ehtii alle viidessä minuutissa tiivistää kaiken sen, mikä musiikkialalla on pielessä: ongelma ei ole pelkästään yksittäisissä ihmisissä, vaan kulttuurissa, joka ylläpitää kapea-alaista representaatiota ja mahdollistaa musiikilliset läpimurrot ja menestyksen pelkästään valkoiseen muottiin istuville artisteille. Kun normit, massat ja kuluttajat kaikki ylläpitävät rajoittunutta kuvaa siitä, miltä musiikin tulee kuulostaa ja miltä artistin näyttää, ollaan niin ignorantin suhtautumistavan äärellä, että sokeutuminen ongelman hälyttävyydelle on todellinen riski ja rakenteissa lukuisin tavoin näkyvä mekanismi.

Dauda Koroma kommentoi biisiä Rumballe näin: “Biisi on monen asian summa, ja tiivistyy siihen, että loppupeleissä musiikkiala on yksi iso laitos. Jos et istu profiiliin tai jos levy-yhtiö ei hyödy susta, täällä ei välitetä musiikillisista taidoista. Artistit profiloidaan sen mukaan miten musiikkia yleisesti kulutetaan.”

”Tuntuu tyhmältä sanoa, mutta räpin suurkuluttajat ovat läpi suomiräpin historian tottuneet valkoisiin artisteihin. Kun kulutus on massassa suurta, tyylilaji myös esitetään sen mukaan, musiikista riippumatta. Vaikka puhut näistä asioista, se saadaan silti näyttämään siltä, että mitään ongelmaa ei ole.”

Nyt ei kuitenkaan ole mitään tekosyytä katsoa muualle, kun Dauda Koroman kappaleessa kerrotaan suoraan ja kaunistelematta ne olennaisimmat asiat, joita kaikista epätietoisimmatkaan tai asemastaan hyötyvät eivät enää voi olla ymmärtämättä.

Kuuntele biisi alta.

Lisää luettavaa