”Kahden musanörtin tyylitajun kulminaatiopiste pop-musiikin alttarilla” – haastattelussa Mystikot

Mystikot haluavat tehdä hyvää musiikkia ja tulla niin rikkaiksi kuin mahdollista.

13.08.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Musta Hanhi, sen löydät täältä.

Mystikot vastaavat tänään Rumban kysymyksiin. Kyseessä on Lauri Kasken ja Mika Salmisen muodostama yhtye, joka julkaisi ensimmäisen singlensä elokuun 5. päivä. Omintakeista pop-musiikkia sen kummemmin lokeroimatta tekevä Mystikot ottaa vaikutteita modernista popista black metaliin asti. Ultrakesä-single käsittelee kesän herättämiä odotuksia, sekä kesän katoavaisuutta.

Mikä soi napeissa just nyt?

Lauri: ”Juuri nyt on tullut kuunneltua Yukihiro Takahashin Saravah! -albumia. Siinä on makea kaupunkipoptunnelma ja uskomattoman samettiset soundit.”

Mika: ”The Armed -yhtye on ottanut vallan kuulokkeista tänä vuonna. Ovat nimenneet itsensä planeetan parhaaksi bändiksi. Kiinnostuin, kun huomasin, että kaikki se energia, musa ja estetiikka oli jotain, mitä ei aiemmin ole tullut vastaan.”

Mist sä tuut?

Lauri: ”Olen Lauri Kaski. Soitan eri instrumentteja, teen, tuotan ja myös miksaan monenlaista musaa. Viimeaikojen tekemisiä voi kuulla mm. Ricky Kotka ja Sisko -artistien tuotannossa.”

”Tähän bändiin olen päätynyt siten, että olemme tunteneet Mikan kanssa kymmenisen vuotta ja soittaneet aikoinaan samoissa projekteissa. Meillä on ollut koko ajan jotain pientä vireillä, mutta Mystikot syntyi tänä vuonna kuin taikaiskusta, kun jammailtiinkin jotain aivan muuta suunniteltujen rumpuäänitysten sijaan.”

Mika: ”Olen Mika Salminen. Soitan pääasiassa rumpuja, syntetisaattorit kiinnostavat ja laulaminen on aina ollut kivaa. Vaikutan muun muassa Surut-yhtyeessä. Laurin kanssa tosiaan tunnettu ja soitettu yhdessä eri rokkibändeissä. Tämä projekti alkoi, kun halusimme tehdä jotain uutta ja erilaista.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

Lauri: ”En ole koskaan tuntenut pakottavaa tarvetta niinkään artistiuteen, vaan musan tekemiseen ylipäänsä. Olen soittanut suurimman osan elämästäni ja alkanut tehdä riffejä ja melodioita jo lapsuudessa. Intohimo musan tekemiseen on säilynyt siitä lähtien. Pikkuhiljaa tiedon ja taidon karttuessa on hoiperrellut eteenpäin. On maaginen tunne, kun soittaa, tai saa päähän jonkun siistin idean. Sen päälle alkaa sitten kasailla lisää juttuja ja hukkuu siihen maailmaan.”

Mika: ”Varmaan ekan kerran silloin, kun olen istunut rumpusetin taakse pienenä ja tajunnut, että tämähän on tosi kivaa.”

Musiikillinen esikuvasi?

Lauri: ”On tosi vaikea valita niitä. Biisintekijä-tuottaja -tyyppisiä hahmoja juolahtaa mieleen vaikkapa Brian Wilson, Gösta Sundqvist, Kevin Parker ja Mac DeMarco.”

Mika: ”Thomas Fecin tuotanto on uskoakseni itsellä vaikuttanut eniten siihen mitä kaikkea musiikki voi olla, ja että mitään rajoja ja sääntöjä ei todellakaan ole.”

Supervoimanne?

”Kahden musanörtin tyylitajun kulminaatiopiste pop-musiikin alttarilla.”

Jos nyt kuulisitte musiikkianne ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisitte?

”Fressiin ja omituiseen soundiin, joka on sopivasti fucked up, mutta joka kuitenkin kunnioittaa pop-musiikin lainalaisuuksia. Bängerikertsit ja lyriikat, jotka jättävät kuulijalle tulkinnanvaraa.”

Mystikot?

”Haluamme tehdä hyvää musiikkia ja tulla niin rikkaiksi kuin mahdollista.”

 

Lisää luettavaa