Kalle Kinoksen ja Tiedemiehen Kalevacation-saagan kolmas osa aukeaa pakottoman timmillä T.O.L.E.-singlellä

Tappio opettaa, luovutus ei, tuumataan Kalevacation-tarinaa sulavasti jatkavalla kappaleella.

Eilen ilmestyi PME:n kautta Kalle Kinoksen ja Tiedemiehen ensilohkaisu elokuvallisissa maisemissa liikuskelevan Kalevacation-saagan kolmannelta osiolta. T.O.L.E.-singlen tuotannosta vastaa tuttuun tapaan Flegmaatikoistakin tuttu Tiedemies, kun taas Kinos hoitelee räpit.

”Akronyymi tulee sanoista ’Tappio Opettaa Luovutus Ei'”, kertoo Kalle Kinos. ”Edelleen olemme nojanneet tämän meidän bändimme hyväksi havaitsemaan konseptiin, eli tehty elokuvallista, samplepainotteista rap-musaa tosi impro-vibellä. Soundillisesti tämä on ehkä hieman smuutimpi kuin aiemmat, ja menee enemmän bay area/cali-soundin puolelle. Kuitenkin rosoisempia ja rumempiakin saundeja löytyy, ei hätää.”

Vaikka aiemmilla Kalevacation-kokonaisuuksilla kyllä ollaan kuultu jos jonkinlaista leppoisampaa biittiä, soi Tiedemiehen uusimmassa tuotoksessa vivahde, joka vie aavistuksen syvemmälle kuin pelkän aurinkoisen ysärifiilistelyn maailmaan. Vaikka biitin luoma yleistunnelma on pehmeän melodinen, on kokonaisuus Kinoksen totisen aprikoivasti esitettyihin riimeihin yhdistettynä tarkkarajainen ja timmi.

Kyseinen lopputulema voi tuntua hieman hämmentävältä siihen nähden että kappale liitelee sinne tänne ei pelkästään sulavan biittinsä puolesta, vaan myös teemallisesti aikakaudesta ja pohdinnasta toiseen, mutta tähdellistä on se, että T.O.L.E. ei ole mikään holtiton roiskaisu. Kappaleessa relataan, mutta ei vetelehditä. Siinä nojataan omiin kykyihin, mutta ei päästetä itseä liian helpolla. Siinä kuuluvat kuljetut kilometrit, mutta ilman että matkan päätepiste häilyisi vielä edes kaukaisessa horisontissa.

Kappaleessa ansaitsemansa maininnat saavat sekä räkikset että tositirehtöörit, sillä saman kulttuurin yhtä tähdellisissä ääripäissä ovat kumpainenkin. Muutenkin biisissä korostetaan kiinnostavasti oman kyvykkyyden ja ikuisen oppipoikuuden yhteispeliä, ja heitellään väleihin messeviä pähkinöitä räppiskenen kuriositeeteista kiinnostuneille rivienväli-lukijoille. Viehättävää kappaleessa on erityisesti sen laskelmoimaton itsevarmuus, jonka turvin on mahdollista kurvata nurkan takaa mestoille viiden huntin autolla. Skrr skrr.

T.O.L.E. kuroo hienovaraisen pakottomasti Kalevacation-saagaa tasaiseksi jatkumoksi: huhtikuussa 2018 ilmestyneellä ensimmäisellä Kalevacation ep:llä kainalossa oli jumalatar, nyt taas Jessica Rabbit; marraskuussa 2020 päivänvalon nähneellä Kalevacation kakkosella vedettiin aamupalaksi tuoppi valkkaria, kun taas edelleen oltaisi ”koko ajan päissään, jos saisin ite päättää”. Nähtäväksi jää mitä kolmas Kalevacation tuo kokonaisuutena tullessaan, mutta T.O.L.E. ei ainakaan jätä sen suhteen kylmäksi.

Kappaleen musiikkivideo on kuvattu Kinoksen entisen koulun liikuntasalissa, joka on myös artistin korisjengin Pyrinnön kotisali. ”Iso kiitos GM Elisa Hakaselle, joka jeesi meitä valtavasti, vaikka pyörittää isoa urheiluorganisaatiota. Ideoimassa kässäriä oli myös big homie Tuomas Vuorensola”, Kalle Kinos kiittää. Katso video alta.

YouTube video

Lisää luettavaa