Karuja olosuhteita ja ylitsevuotavaa itsevarmuutta – kehutun tulokasartistin debyyttilevyllä vierailevat JVG ja Jami Faltin

Faben ensimmäinen albumi julkaistiin viime perjantaina.

13.09.2022

Perjantaina 9.9. ilmestyi Faben debyyttilevy Epic Records Finlandin kautta. Ongelmalapsi-albumilta on aiemmin kuultu singlet Tähti, WYD, Vainoharhainen sekä viimeiseksi Koko yö, josta kirjoitimme täällä. Fabe julkaisi debyytti-ep:nsä vuonna 2020 ja on vieraillut muun muassa Cledoksen ja Davin kappaleissa. Kesän aikana häntä on kuultu ainakin MD$:n tuottamalla Vihatuin-kappaleella, jossa vierailivat myös Mikael Gabriel ja Reino Nordin.

Fabe liikkuu Ongelmalapsi-albumilla selkeästi tunnistettavissa olevan soundinsa ääriviivojen sisällä, kuitenkin kokeillen ja venytellen niiden rajoja. Artisti tuntuu löytäneen itselleen tunnusomaisen skaalan, joka navigoi päästä päähän tunnelmallisten melodioiden ja trap-musiikista innoittuneiden klubisointujen välillä. Levyn kappaleet ovat juurtuneet yhteiseen maaperään ja vakiinnuttavat sopusointuisuudellaan Fabelle selkeän paikan nykymusiikin kentällä, mutta variaatiota levyltä kyllä tästä huolimatta löytyy.

Se kuinka monesta näkökulmasta Fabe ehtii albumin biiseissä käsitellä elämänsä käänteitä kielii siitä, että levyä ei ole ihan yhdessä yössä kasattu. Läsnä ovat niin pettymykset ja petetyksi tulemiset kuin ihmissuhteiden ja elämän kukoistushetketkin, ja näitä tarkastellaan vuoroin ylitsevuotavan itsevarmasti, vuoroin mietteliään säyseästi. Yksi albumin timanteista on päätösbiisi En pääse pois, joka on kaikessa ilmeisessä tunteisiin vetoavuudessaankin aidon koskettava kuvaus karujen olosuhteiden muodostamasta ansasta.

Albumin vierailijoiden suhteen erityisen kiinnostavaa on, että sekä Shox että Nino Uptown vetävät osuutensa englanniksi. JVG vastaa kokonaisuuden heittämällä menevimmästä bailubiisistä, kun taas tämän hetken yksi liekitetyimmistä rap-tulokkaista eli Jami Faltin koukuttaa empimättömällä riimittelyllään.

”Ongelmalapsi-albumi kertoo mun eri elämänvaiheista, ajatuksista ja kokemuksista”, Fabe sanoo. ”Kaikki tarinat mistä puhun ja mitä avaan tällä albumilla ovat mun ja mun läheisteni elämästä. Pari vuotta on pitänyt julkaista tämä ja tällä albumilla on ollut monta erilaista muotoa, mutta kannatti odottaa. Nyt se on just sellainen kuin halusin.”

Albumin levynjulkaisukeikkaa juhlitaan Helsingin Tavastialla lauantaina 5.11.2022. Voit ostaa liput täältä.

Lisää luettavaa