Katastrofiksi muuttunut luksusfestivaali jatkaa törkeää sikailua: järjestäjät uhkailevat tapahtumaa kritisoineita oikeustoimilla, sillä ”somekritiikki voisi johtaa yhteiskunnallisiin levottomuuksiin”

Fyre Festival

Huhti-toukokuun vaihteessa Bahamalla järjestetty luksustapahtuma Fyre Festival päättyi katastrofiin, eikä asia ole vieläkään puitu loppuun.

Rikkaille nuorille aikuisille tarkoitettu festivaali maksoi kävijälle tuhannesta yli kymmeneen tuhanteen dollaria, ja lupasi ökyluokan majoituksen, puitteet, ruoat ja esiintyjät. Festivaali oli kuitenkin kaikkea muuta.

Vierailijat paljastivat somessa, kuinka luksusruoka olikin kuivuneita leivänpaloja, majoitus surkeita kojutelttoja ja henkilökunta täysin alimitoitettu. Alueelta loppui ruoka, vesi ja sähkö, eivätkä kuljetukset saarelta pois onnistuneet lainkaan. Lopulta vierailijat jouduttiin evakoimaan saarelta suurlähetystön avulla.

Fyre Festivalin järjestäjiä syytettiin valehtelusta, tiedon pimittämisestä ja oikeusrikoksista. Järjestäjät ovat saaneet ainakin kuusi oikeushaastetta täyttämättömistä lupauksista ja turvallisuuspuutteista. Tapahtuman kuvaillaan muistuttaneen Nälkäpelin tai Kärpästen herran tapaista selviytymistaistelua. Järjestäjät syyttivät ongelmista liian myöhään aloitettuja järjestelyjä, ja vakuuttivat, ettei kyse ollut huijauksesta.

Nyt järjestäjien ideat ovat selvästi lopussa, joten diplomaattinen anteeksipyyntely on vaihtunut törkeään uhkailuun. Upproxx-sivuston mukaan Fyre Festivalin lakimiehet ovat lähestyneet somessa tapahtumaa kritisoineita ihmisiä kirjeillä, missä uhkailevat heitä lakitoimilla, jos somepäivityksiä ei poisteta välittömästi.

Hämmentävän lausunnon mukaan somekritiikit voivat ”yllyttää väkivaltaan, mellakoihin tai yhteiskunnallisiin levottomuuksiin”. Jos mainituissa mellakoissa loukkaantuisi joku, olisivat kritisoijat laillisesti vastuussa ja korvausvelvollisia Fyre Festivalille, lakimiehet väittävät.

Tätä paksummaksi puuroa voi tuskin hämmentää. Kaiken tapahtuneen jälkeen somekritiikin hiljentäminen uhkailulla ja suoranaisella paskapuheella on surkein ja häpeällisin tapa ottaa vastuu tunaroinnistaan. Toivottavasti tällainen sikailu saadaan päätökseen ja tekijät vastuuseen.

Alla Fyre Festivaleilla tarjoiltu luksustason catering-lounas. Lisätietoja festivaalin mokailusta saat Rumban jutusta täältä.