”Kielimuurista voi saada viihdyttävää sisältöä” – haastattelussa Laineen Kasperi, joka esiintyy torstaina Unkarin Sziget-festivaalilla

Laineen Kasperi on myös mukana 3rd Railin uuden kiinnityksen Scure & Hyvät Tyypit -yhtyeen debyyttisinglellä, joka ilmestyi viime perjantaina.

Tämän vuoden Sziget Festival järjestetään 10.-15.8. Esiintymässä Unkarin Budapestissä ovat muun muassa Dua Lipa, Yung Lean, Calvin Harris ja Tame Impala, mutta kuuden päivän aikana nähdään myös kotimaisia vahvistuksia. Suomalaisiin nimiin festareilla kuuluvat The Holy ja Nooa – sekä Laineen Kasperi.

Rumba tavoitti artistin jutellakseen tulevasta festivaalikeikasta, sekä viime perjantaina ilmestyneestä uuden Scure & Hyvät Tyypit -yhtyeen Onnellinen-singlestä, jossa Laineen Kasperi vierailee.

”Kyseessä on isot festarit – ei tällainen metsäläistyyppi ihan helposti eksy tuollaisiin”, Laineen Kasperi eli Kasperi Laine toteaa virnistäen.

Laine esiintyy Szigetissä torstaina 11.8. Tulevassa festivaalikeikassa on kuitenkin kyseessä loogisempi kokonaisuus kuin mitä suomiräppäri esiintymässä Unkarissa -konsepti saattaa antaa olettaa. Laine on osa Szigetiin ensimmäistä kertaa rakentuvaa DropYard Stagea, jonka koko idea on esitellä omalla kielellään esiintyviä hiphop-artisteja.

”Makea projekti sinänsä, että siellä on ihan joka puolelta jengiä vetämässä eri kielillä. Yleensähän räppi ei kauheasti leviä oman kielialueensa ulkopuolelle, jollei satu räppäämään englanniksi tai mandariinikiinaksi.”

Laine on pyytänyt unkarilaiselta ystävältään apua kappaleidensa sanoitusten tekstittämiseen, jotta saa Szigetissä yleisöä osallistettua.

”Vuosikausia sitten kiersimme Palava Kaupunki -bändin kanssa Espanjaa ja Portugalia, jolloin opin, että esitettävää musiikkia on pakko avata edes vähän. Siitä tuli aika hauskaa komediaa keikkoihin. Kysyin ensin, kuka yleisössä osaa englantia, ja aina joku viittasi. Kerroin sitten ensin hänelle, mitä joku biisi tarkoittaa, ja hän tulkkasi sen muulle yleisölle, joka ei englantia osannut. Siitä kielimuurista voi saada viihdyttävää sisältöä, ja sen varassa mennään varmaan pitkälti myös Szigetissä.”

Laine tiedostaa myös sen, että ulkomailla ei kannata keskittyä kovin tarinallisiin biiseihin, vaan panostaa musiikillisempiin kappaleisiin. Laineen kanssa Unkarissa tulee esiintymään laulaja Meerika Ahlqvist sekä Laineen kanssa useasti räpänneet Raipati ja Lataaja Vormisto, jonka avulla settiin saa lisättyä perkussiota ja liveaksenttia.

”Meerika laulaa mun parilla aikaisemmalla levyllä, ja hänen kanssaan olemme kiertäneet paljon keikoilla. Laulu on tietyllä tavalla universaalimpaa kuin pelkkä puhe, joten voimme tulevalla keikalla rakentaa Meerikan varaan paljonkin. Tapahtumanjärjestäjien puolesta Szigetiin pyydettiin pelkkää räppäriä ja dj:tä, mutta mä vastasin, että kyllä me tullaan isommalla porukalla. Se on yleisöllekin mielekkäämpää.”

Kevään ja kesän ajan Laine kertoo työstäneensä uutta levyä, jolla laulu tulee olemaan entistä suuremmassa roolissa.

”Meerika työskentelee laulunopettajana, ja on ollut aivan kullanarvoinen vahvistus, sillä hän on opettanut meille stemmoja sun muuta. Olen tietoisesti hakenut musiikkiini entistä moniäänisempää ja suurieleisempää meininkiä.”

Helmikuun lopussa Laine julkaisi God Damington -nimisen albumin kokeellisempia äänimaisemia tutkivan Laineen Kasperi & Kummitusorkesteri -projektinsa alla. Szigetissä kyseistä materiaalia ei kuitenkaan tulla kuulemaan, sillä Laine haluaa pitää räpin ja muun musiikkinsa toisistaan erillään.

”Olen joskus vetänyt Laineen Kasperi -nimellä livenä vähän instrumentaalisempaa settiä, ja se on tuottanut ison pettymyksen. Olen koetellut yleisöäni jo aika paljon – kun on pitänyt tulla levyä niin onkin tullut kuunnelmaa, ja niin edespäin. Pitää muistaa, että ei ainakaan tahallisesti hämmentäisi jengiä.”

Viime perjantaina 3rd Railin kautta ilmestyi kappale, joka esitteli levy-yhtiön tuoreimman kiinnityksen. Scure & Hyvät Tyypit on uusi kolmihenkinen yhtye, jonka musiikissa yhdistyvät moderni pop-musiikki ja perinteisempi rap-ilmaisu. Syksyllä esikoislevynsä julkaiseva bändi koostuu 3rd Raililta ennestään tutusta räppäristä Scuresta, ammattirumpali Henri Niemestä, sekä r&b-laulaja Veikko Salmesta. Bändin ensisingle on nimeltään Onnellinen, ja siinä vierailee Laineen Kasperi.

”Kappaleen syntytarina oli osaltani kokonaisuutena aika hankala”, Laine paljastaa. ”Mulla oli ankea tilanne päällä, kun kuulin demon ensimmäistä kertaa. Olin alkuun että ei saatana, ei meikä pysty, ärsyttävä biisi. Olin sillä hetkellä itse niin synkissä. Scuren osuus on vielä niin omakohtainen ja minä-perspektiivistä kirjoitettu, että mietin, mitä minä biisissä ylipäätään teen. Ensimmäinen ongelma oli se, että ei ollut yhtään onnellinen fiilis, ja toinen se, että mitä mä edes voin sanoa? Scure vetää ensin kaksi todella henkilökohtaista säkeistöä, sitten mä tulen sieltä että ’Hei Kasperi täällä moi, minäkin olen vähän ollut joskus onnellinen’, niinkö?”

Haasteita aiheuttanut tulokulma muuttui kuitenkin pikkuhiljaa mahdollisemman tuntuiseksi, kun Laine oivalsi mitä halusi saada sanotuksi.

”Mietin millaista aaltoliikettä onnellisuus on. Juuri kun olet onnesi kukkuloilla, heräät seuraavana aamuna väärään puheluun, jonka myötä meno taas muuttuu. Lähdin filosofoimaan onnellisuuden kokemusta ja mitä onni tässä ihmiselämässä on, kuinka katoavaista se on tai kuinka oudoin keinoin ihminen yrittää sitä tavoitella.”

Kappaleesta puuttui kertosäe vielä Laineen työstäessä omia riimejään, mutta kertosäkeen kuultuaan artistin mielipide kappaleesta olikin jo ensivaikutelmaan nähden täysin päinvastainen.

”Mietin että ’wow’, tämä tulee toimimaan just näin. Siinä vaiheessa kun kuulin valmiin version olin aivan eri mielentilassa kuin ensimmäisellä kerralla. Oli kiva kesäpäivä, ja mietin että vitsi tämä on hieno biisi. Scuren läpät ovat upeat siksi että ne ovat niin rohkeat ja rehelliset. On paljon helpompi manata ja kritisoida, sekä puhua epäonnesta onnen sijaan. On helppo puhua yleisistä asioista: munkin säkeistöni oli helppo, se oli filosofiaa. Mutta Scure on henkilökohtaisuudessaankin vilpitön ja uskaltaa käyttää sanoja, jotka eivät ole kaikista turvallisimpia. Se on erittäin raikasta.”

Voit katsoa Onnellinen-kappaleen musiikkivideon alta.

YouTube video

Lisää luettavaa