Kommentti: Hyvää 22-vuotissyntymäpäivää, Alma!

Rumba onnittelee Almaa ottamalla synttärisankarin tapaan huikkaa suoraan skumppapullon suusta.

17.01.2018

Alma täyttää tänään 22 vuotta. Laulajasta on riittänyt kirjoitettavaa uran alkupamauksesta, Karma-pommista alkaen. Kirjoitusten aiheet ovat olleet täyttä musalehtiosastoa: kenen kanssa on levytetty, kuinka hyvin kappale on pärjännyt maailmalle, missä maassa on tullut radiosoittoa ja niin edespäin.

Syötin erisnimen Alma Rumban verkkosivujen hakukenttään tarkistaakseni mitä kaikkea olemme hänestä kirjoitelleet.

Yksi haun tuloksista oli Oskari Onnisen artikkeli suomalaisesta musiikkiviennistä. ”[Popmusiikin vienti] on maailma, jossa puuhastelu on ammattimaista ja ammattimainen puuhastelua ja jossa kierrätyssyntikat kohtaavat ministeriön tukirahan”, Onninen kirjoittaa.

Kyseinen artikkeli on Onnisen matkalta Brightoniin showcase-festivaalille vuonna 2014. Idolsissa 17-vuotiaana kisaillut Alma ei kiinnostanut Rumbaa vielä tällöin, kyseinen artikkeli nousi hakutuloksiin koska sana salmari sisältää merkkijonon alma.

”Verkostoitumismahdollisuus on musiikkibisneskieltä ja tarkoittaa useimmiten ilmaista alkoholia. Nytkin tiskiltä saa Heinekeniä, salmaria ja viiniä”, Onninen kirjoittaa sarkastisesti mutta todenmukaisesti.

Alma edustaa uutta sukupolvea. Sellaista, jolle verkostoituminen ei merkitse tuppisuuna brittiravintolan nurkassa ilmaisen viinan kiskomista ja käyntikorttipinon päällä istumista. Salmari voi toki olla läsnä myös Alman verkostoitumisessa, mutta eri roolissa: pullo on nyysitty baaritiskiltä, kun väkisinminglaukseen kyllästynyt porukka on karannut mielenkiintoisemmille jatkoille.

Alman verkosto käsittää Charli XCX:n ja French Montanan kaltaisia kansainvälisiä tähtiä, joiden kanssa tehdyt kappaleet tuntuvat luonnollisesti syntyneiltä, samalla aallonpituudella olevien artistien tekosilta.

Vaikka Alma tekee kappaleensa kansainvälisten tuottajien ja kirjoittajien kanssa, hän vaikuttaa yhtä vähän ”tuotteelta” kuin Onnisen vientiartikkelin aikaan marginaalihuomiota maailmalla saanut Jaakko Eino Kalevi.

Alman musiikki kuulostaa kansainväliseltä, tarkoittaen tässä yhteydessä ei-suomalaiselta – se voisi olla peräisin mistä tahansa maasta länsimaisen popmusiikin vaikutusalueelta. Ulkomaisissa medioissa on kuitenkin noteerattu Alman yhteydessä Suomi-kuva, jollaista ei aiemmin olla nähty: valovoimainen poptähti.

Haastattelimme Almaa syksyllä 2016. Se tuntuu valovuosien takaiselta ajalta Alman vauhtia seuranneille. Silloin Alma ujosteli kameran edessä ja vielä totutteli haastattelupyyntöihin ja loppuunmyytyihin keikkoihin eikä ehkä osannut aavistaa olevansa linnanjuhlissa tyyppi, jota kaikki tulevat nykimään hihasta, tai päätyvänsä salakuvattuna Seiskan sivuille lomamatkallaan.

Ei suomalainen vaatimattomuus pukenut Almaa silloinkaan, mutta maailmalla marinoituminen on muuttanut ääntä kellossa entisestään. Rumban haastattelussa Alma pohti näin:

”Minun mielestäni tänne kaivattaisiin rohkeita tyyppejä, jotka hurmaisivat kansainvälisesti mutta Suomen tavalla. Jos se en ole minä, niin kyllä joku meistä vuoden 1995 jälkeen syntyneistä lähtee maailmalle ja näyttää.”

Ei Alma ole vieläkään kotonaan kameran edessä, mutta viidenkympin seteleiden kanssa poseeraava vuosimallin 2018 Alma laukoo:

”En malttaisi odottaa, että saan julkaista teille vuoden 2018 parhaan pop-albumin.”

Minulla ei ole vaikeuksia uskoa sitä, eikä tarvetta olla kyyninen tai skeptinen.

Lisää luettavaa