Kotimainen indiepop-yhtye liikkuu debyyttilevynsä jälkeen vienon psykedeelisempiin maisemiin

Juhlat on palannut!

25.02.2024

Nelihenkinen indiepop-yhtye Juhlat julkaisi perjantaina 23. helmikuuta ensimmäisen singlensä sen jälkeen kun bändin debyyttilevy Näättekö tekin tätä unta? ilmestyi lokakuussa 2022. Tuoreen biisin nimi on Ei tuuli tartu, ja se julkaistiin tällä kertaa itsenäisesti, kun aiemmin bändi majaili Jonas Olssonin perustaman Isolla-levymerkin alla.

Korkeankuulaalla melodialla luokseen johdatteleva Ei tuuli tartu on ensikuulemalla viehättävän kryptinen, mutta osoittautuu sen luonteeseen syvemmin tutustuessa rohkean tunnustukselliseksi. Laulaja-kosketinsoittaja Oona Laineen viipyilevyydessäänkin varma ääni kertoo keväistä tarinaa ankkuroitumisesta, joka ihmistä maadoittamalla johtaa yllättävään kevenemiseen ja avartumiseen. Kappaleen maalailemat mielikuvat ovat rakeisia ja kulkevat murretuissa väreissä, ja niiden täytteeksi sopisivat talven jälkeistä kelmeää aurinkoa kohti pikakelauksella nykien avautuvat nuput tai loputtoman valtameren yllä kiltisti kuohuvat keskikesän pilvenhaituvat.

Toisaalta biisin voi lukea ihmismäisemmän kontekstin kautta esimerkiksi mielenterveyden haasteita käsittelevänä kertomuksena masennuksesta, jonka hellittäessä pitkien öiden pimeyteen aikoinaan kadonneet värit valuvat virtana takaisin. Mikä pyhä kokemus se onkaan, ja juuri sillä tavalla maanläheisessä painavuudessaan lohdullinen kuin mitä kappale eloisalla säestyksellään viestii.

Tai jos ei halua mennä ihan mielenterveyden syvimpiin vesiin, yhtyeen rumpali Eero Tarmio kuvailee biisiä näin:

”Kappaleessa liikutaan debyyttialbumia hämyisemmissä, jopa vienon psykedeelisissä maisemissa. Biisi kertoo siitä miten pitkän epämääräisyyden ja elämässä ajelehtimisen jälkeen saa taas vihdoin kiinni kaikesta, jalat painuvat maahan ja kaikki tuntuu taas kovemmin.”

Laineen ja Tarmion lisäksi yhtyeeseen kuuluvat basisti Roni Ylhäinen (debyyttilevyllä mukana ollut alkuperäinen basisti Simo Loikkanen keskittyy nykyisin muihin asioihin, bändin Instagram-tilillä kerrotaan) ja kitaristi Arttu Kuoppa.

Lisää luettavaa