Yleisötapahtumat on avattava samaan tahtiin muun yhteiskunnan kanssa, vaatii laaja rintama kulttuuri-, urheilu- ja tapahtuma-alan järjestöjä. Yli viisikymmentä järjestöä vaatii epätasa-arvoisen kohtelun lopettamista ja peräänkuluttaa poliittista tahtoa ratkaisujen löytämiseksi.
Näitä epäkohtia yritin avata jälleen kerran viime viikolla kirjoittamassani kolumnissa. Avin maanantaina tiedottamat kokoontumisrajoitusten lievennykset eivät edelleenkään luoneet minkäänlaisia edellytyksiä järjestää kesällä tapahtumia.
”Me haluamme oikeudenmukaisuutta ja ratkaisuja”, sanoo Livefin ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen vaatimuksessa.
”Jo yli vuoden ajan jatkuneet rajoitukset ovat tarkoittaneet satojentuhansien ammattilaisten töiden loppumista. Samalla myös tapahtumien yleisöt ovat vailla kohtaamisia ja yhteisiä elämyksiä, vaikka näin ei tarvitsisi olla. Kun muu Suomi avautuu, miksi yleisötapahtumat joutuvat yhä toimimaan erilaisilla pelisäännöillä?”
Järjestöjen yhteisen näkemyksen mukaan yleisötilaisuuksiin kohdistuvien rajoitusten välttämättömyysperusteet ovat puutteellisia, eivätkä rajoitukset ole olleet tarkkarajaisia. Yleisötilaisuuksiin liittyviä linjauksia ja päätöksiä tehdään liian myöhään ja lyhytkestoisesti – edelleen esimerkiksi odotetaan tietoa tapahtumien järjestämisen ehdoista kesäkuulle.
”Meillä on jo olemassa tutkimukseen perustuvaa näyttöä siitä, että esimerkiksi ilmanvaihdolla, kasvomaskien käytöllä ja yleisöjen sijoittelulla on merkitystä terveysturvallisuuden toteutumisessa. Kuitenkaan näitä asioita ei ole otettu huomioon hallituksen linjauksissa, vaan on valittu tie, jossa yleisötilaisuuksia rajoitetaan edelleen hyvin laajasti ja voimakkaasti”, kertoo johtaja Kati Kuusisto Tapahtumateollisuudesta.
”Ymmärrämme hyvin sen, että epidemiakehitys voi välillä yllättää ja rajoituspäätöksiä joudutaan tällöin mahdollisesti muuttamaan nopeastikin. Nyt on kuitenkin kyse siitä, että kokonaisilta toimialoilta puuttuu pitkän ajan näkymä ja varmuus siitä millaisilla reunaehdoilla voidaan toimia. Poliittisten päättäjien on nyt nopeasti luotava selkeä ja riittävän pitkäkestoinen näkymä siitä, kuinka tapahtumat voivat jälleen toimia normaalisti”, vaatii Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö.
Vaatimuksen allekirjoittaneet tahot ovat AKK Sports Oy / Rally Finland, Finland Festivals, Finlands svenska författareförening, Forum Artis, Frame Contemporary Art Finland, Gramex, IndieCo, Jääkiekon SM-liiga, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA, LiveFIN, LYHTY Luovan työn tekijät ja yrittäjät, Manager’s Forum Finland (MMF), Messu- ja tapahtumajärjestäjät, Music Finland, Musiikin edistämissäätiö, Musiikkituottajat – IFPI Finland, Muusikkojen liitto, Näyttelijäliitto, ProBasket, Sirkuksen tiedotuskeskus, SOA Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit, Sulasol, Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO, Suomen Filmikamari, Suomen Hippos, Suomen Jazzliitto, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen konservatorioliitto, Suomen Kulttuuritalot, Suomen Kuntaliitto, Suomen Musiikintekijät, Suomen Musiikkikustantajat, Suomen musiikkineuvosto, Suomen musiikkioppilaitosten liitto, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat, Suomen Olympiakomitea, Suomen Palloliitto, Suomen Sinfoniaorkesterit, Suomen Säveltäjät, Suomen Taiteilijaseura, Suomen Teatterit, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, Taideyliopisto, Tanssin tiedotuskeskus, Tapahtumateollisuus, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme, Teatterikeskus, Teatterin tiedotuskeskus TINFO, Teosto, Työväen Näyttämöiden Liitto ja Veikkausliiga.