Kun Uusimaa laitettiin kiinni, Turussa alkoi kuulua kummia – lopputuloksena Costeen ja Tipan yhteis-ep

Kaksi turkulaista menivät autotalliin ja...

29.05.2020

Kun Costee julkaisi Normaaleita-singlen, tuntui päivänselvältä ajatukselta, että laulajan kannattaisi yhdistää voimansa biisillä vierailleen Tipan kanssa. Molempien voisi sanoa kuuluvan samaan metsään, mutta puut erottaa toisistaan Tipan rosoisuus ja Costeen jo lähestavaramerkiksi muodostunut melankolisuus.

Niin siinä kävi, mutta pitkälti koronan aiheuttamana tapahtumankulkuna.

Kaksikko teki Normaaleita-singlen ja sen skeittipunk-soundi innosti tekemään ainakin vielä yhden biisin. Pian ”Stadi laitettiin säppiin”, kuten Tippa luonnehtii tapahtunutta ja laulajat päätyivät karanteeniin Turkuun. Kaksikko lyöttäytyi studiolle yhdessä tuottaja Teemu ”Heviteemu” Javanaisen kanssa, tarkoituksenaan ”pitää hauskaa ja tehdä biisejä”.

Pian laulajat huomasivat, että kappaleita on kasassa kourallinen ja aluksi vitsiltä tuntunut idea yhteis-ep:ltä tuli todeksi. Viaton-ep julkaistiin tänään ja siltä löytyy neljä kappaletta. Aiemmin mainittu Normaaleita-single ei kuulu pakettiin, vaan löytyy Costeen tulevalta sooloalbumilta. Ep:tä on ollut tekemässä myös Costeen veli Mikko Tiainen.

Neljän biisin paketti on sitä mitä odottaa sopii. Skeittipunkkia, poppia, rikkinäisiä ihmissuhteita ja päihteiden käyttöä heitetään samaan keitokseen, lopputuloksena ep.

Kivat tytöt on itsetutkistelevaa moottoritierockia, jossa haaveillaan yhteenpaluusta ”yhden yön jutun” kanssa. Mä en haluu mennä nukkuu vielä voisi kappaleen alun perusteella jatkua siitä mihin edellinen jäi, Tipan laulaessa ”Taas kännipäissään hämmennän, jonkun speden viestin lähetän”. Moottoritie on läsnä, mutta ojan pohja on lähellä tulla tutuksi.

Ep:n eräänlainen timanttihetki on Huonoon valoon, joka kuulostaa aavistuksen The Black Paraden aikaiselta My Chemical Romancelta. Biisi on samalla paras osoitus siitä miksi Costee ja Tippa toimivat hyvin yhdessä. Duo kuulostaa bändiltä. Samalla kappale muistuttaa siitä, miten kauas Tippa on liikkunut musiikillisesti Paukuta sun pimppii -tyyppisistä trap-bangereista vakuuttavaksi rock-solistiksi. Vastaavia muutoksia ei aivan yhtenään tapahdu. Jos Voice olisi vielä kanava televisiossa, tämä biisi tulisi sieltä vähintään 10 kertaa päivässä.

Ep:n päättää Normaaleita-singlen eniten mieleen tuova Viaton.

Kokonaisuutena Viaton on helppoa kuunneltavaa, joka saa hyvälle tuulelle. Ilmeisesti se on ollut tarkoitus ja siinä tapauksessa selkeä onnistuminen. Näin Costee kertoi asiasta itse:

”Muutenki tää koko projekti oli tosi luonteva. Ei painittu ja kelattu liikaa vaan mentiin enemmän hyvällä fiiliksellä. Täs projektissa oli myös siistii se et vaikka molemmilla on tosi selkee ja vahva oma juttu ni nyt pystyttiin hetkeks hyppää siitä pois ja tehdä jotain ihan muuta.”

Koko ep löytyy suoratoistopalveluista, alla kaksi näytettä.


Lisää luettavaa