Laineen Kasperin 2000-luvun alkupuolelta tuttu Kummitusorkesteri aktivoituu jälleen

Ensisinglellä vierailee Raipati.

Puolitoista vuosikymmentä sitten Laineen Kasperi julkaisi BV² Produktionsin kautta Kontackto-nimeä käyttäen yhdeksän biisiä sisältävän Kasperi Laine & Kummitusorkesteri -nimisen albumin.

”Se on mun huonoiten myynyt levy, olen siitä edelleen velkaa levy-yhtiölle”, Laineen Kasperi kertoi Rumban haastattelussa viime vuoden loppupuolella.

Tarina kertoo, että Laine on myymättömistä Kummitusorkesteri-levyistä velkaa siksi, että hän heitti Tampereen Hämeenkadulla asueessaan eräänä yönä kaluston tuhoamisen ohella 100 kappaletta kyseistä CD-levyä ulos ikkunastaan. Uusi kokopitkä Kummitusorkesteri-levy on siitä huolimatta näkemässä päivänvalon jo ennen tämän kuun loppua.

WindowFactoryn toimesta julkaistava God Damington -nimeä kantava levy tulee ilmestymään suoratoistopalveluihin 25.2. Esimakua tulevasta antaa eilinen Kellotorni-single, jolla Laineen Kasperin säveltämän ja tuottaman instrun päälle räppää Raipati. Kombinaatio on ilmeisen toimiva, sillä Raipatin salamyhkäisen ilkikurinen äänensävy sekä sähköisen tiukka tapa toimittaa räppinsä sulautuu mitä kutkuttavimmin yhteen varjoisasti junnaavan biitin kanssa.

“Kellotorni on Raipatin loppusointuunsa jumahtavista riimeistä ja Kummitusorkesterin mekaanisesta poljennosta sekä kauhistuttavasta jousiosastosta rakentuva sämple-veistos”, Laineen Kasperi kertoo. “Se edustaa God Damington -albumin tekstiin nojaavaa laitaa.”

Biisin lyriikkaosasto onkin monenlaisia tuntemuksia herättävä: kappale tuntuu halkovan tietään nykymaailmasta vuosikymmenien taakse, näennäisesti viattomampiin mutta konventioiltaan kauhistuttaviin menneisiin aikoihin, joita reunustavat jähmeät ruutupöytäliinat ja ummehtuneen kellertävät pitsiverhot. Aavemaisen kellotornin voi nähdä sielunsa silmin kumisemassa kappaleen painostavan tunnelman taustajylynä, kun Raipatin säälimättömästi raksuttavat riimit kurovat kappaletta kiinni kuin tuomiokellon ankara tikitys konsanaan.

Vähintään yhtä kummitusmaisen kuumottava kuin itse kappale on sen musiikkivideo, joka on Pekka Varmon käsialaa. Voit katsoa sen alta.

YouTube video

Lisää luettavaa