Lauantain Flow-tärpit: pseudomilitanttia muskelimenoa, nykyteknon synkkiä kasvoja ja näkymättömiä artisteja

Joni Kling antaa kolme tai neljä vinkkiä Flow-festivaalin kakkospäivän ohjelmasta.

09.08.2018

Flow-festivaali on jo ovella, joten jatkamme tapahtuman ohjelman purkamista. Annoimme aiemmin monipuolisen vinkkipaketin perjantain kattauksesta, lauantain tärpit keskittyvät konein tuotettuihin ääniin, useimmiten synkkiin sellaisiin.

D.A.F.
Lauantai 11.8. klo 0.00 Seat Black Tent

Saksalaisen elektroduo Deutsch Amerikanische Freundschaftin saapuminen Suvilahteen peilaa osuvasti sitä sukupolvenvaihdosta, jonka popfestivaali-instituutio on kokenut Flow’n viisitoistavuotisen historian aikana. Vaikka myös Flow buukkaa edelleen tietyn määrän ”perinteistä” kitaraindietä ja sen esiintyjissä on aiempina vuosina nähty vaikkapa Iggy Popin kaltaisia suuren ikäpolven artisteja, on festivaalin painotus tasaisesti liukunut 2000-luvun vallitsevien makutottumusten mukaisesti kohti elektronista musiikkia.

On silmiä avaavaa tajuta, että tummasävyistä elektroa ja konemusiikkiskenessä jälleen muodikasta EBM-soundia ennakoinut D.A.F. täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Kitararockin tapauskollisuuden vastavoimanakin yhtye edustaa siis elektronisen musiikin veteraaniosastoa. Kuten menneinä vuosina Kraftwerk ja Human League, saa se tajuamaan konemusiikin olevan jo kypsään ikään ehtinyt genre. Vakiintunut osa kaanonia.

Mitä kaanoniin tulee, pseudomilitantin (ja aina tosi hikisen) muskelibändin satiirinen undergroundhitti Der Mussolini soi yhä tänäkin päivänä Helsingin goottiklubeilla. Toimii varmasti myös Suvilahdessa ajasta ja paikasta riippumatta.

Helena Hauff
Lauantai 11.8. klo 23.20 Resident Advisor Front Yard
Veronica Vasicka
Lauantai 11.8. klo 19.30 Resident Advisor Front Yard

Ja tässä seuraava sukupolvi. Resident Advisor Front Yardin teknokattauksesta voi nostaa esiin kaksi nimeä, kun puhutaan D.F.A:n pioneeroiman musiikin uudesta tulemisesta ja vakiintumisesta osaksi nykyteknon väriskaalaa: tanskalaisen tuottaja-dj:n Helena Hauffin ja yhdysvaltalaisen kollegansa Veronica Vasickan.

Molemmat ovat jo Helsingissäkin klubi-illat täyteen vetäviä vakiokasvoja ja ammentavat setteihinsä synkästä, 80-lukulaisesta ja legacy-teknologioihin nojaavasta äänimaailmasta.

Suzanne Ciani
Lauantai 11.8. klo 20.30 The Other Sound, Voimala

Sitten vielä semmoinen homma, että kaikenlaista piipitystä ja pulinaa on tehty jo vuosikymmenet aiemmin, ja usein tekijät jääneet näkymättömiin. Vasta kun D.F.A:n kaltaiset miesartistit painoivat nappia muskelilla, tunnustettiin napin painaminen taiteeksi, mutta näin ei tarvitsisi olla.

Suzanne Ciani on säveltänyt Buchla-modulaarisyntetisaattorilla uraauurtavaa työtä ensin äänilogojen ja sittemmin new wave -musiikin parissa 1970-luvulta lähtien. Vasta 2010-luvulla tämä ”näkymättömien genrejen” artisti on saanut ansaitsemaansa huomiota ja on tehnyt yhteistyötä muun muassa hiljattain Helsingissä käyneen Kaitlyn Aurelia Smithin kanssa.

Lisää luettavaa