Lihasota räjähti Etelä-Pohjanmaalla – Provinssi-festivaalin vegaanipäätös raivostuttaa Maaseudun Tulevaisuudessa

Kaikille vegelinja ei sovi.

15.02.2024

Seinäjoella järjestettävä Provinssi veloittaa tänä vuonna tapahtuma- ja majoitusalueelle tulevia ravintolayrittäjiä sen mukaan, miten runsaasti ja millaista lihaa ravintolayrittäjät käyttävät ruoka-annoksissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän kasvisruokaa on tarjolla, sitä halvempi on festivaalialueen myyntipaikka. Jo vuosikausien ajan Provinssin myyntipaikan on saanut sillä ehdolla, että tarjolla on myös yksi vegaaninen vaihtoehto.

Provinssin festivaalijohtaja Ville Koivisto perustelee asiaa Maaseudun Tulevaisuus -sivustolle täällä näin:

”Festivaalin hiilijalanjälki on suuri. Mietimme, miten voimme ohjata tapahtuman ruokatarjontaa ilmastoystävällisempään suuntaan ja loimme siihen kannustavan hinnoittelumallin…. Kaikki yrittäjät voivat halutessaan tarjota vegaanista ruokaa. Linjaus ei ole syrjivä, vaan kannustava.”

Maaseudun tulevaisuus -lehden mukaan paikallinen emolehmiä pitävä nuori tuottaja ei asiasta pidä. Hän aikoo boikotoida Provinssia.

”Saattoi viime Provinssi olla ensimmäinen ja viimeinen kerta samalla. Tuottajana tuntusi hyvältä, jos suosittaisiin alueen lähiruokaa, aika kaukaa monen kasvisruuan raaka-aineet tulevat”, hän kertoo lehdelle ja jatkaa:

”Viime kesänä sieltä poistettiin kansanedustaja, jonka arvot olivat festivaalijärjestäjien mukaan ristiriidassa heidän arvojensa kanssa. Nyt suositaan tiettyjä elintarvikkeita toisten kustannuksella. Meistä ruuan tuottajista se ei tunnu järin yhdenvertaiselta.”

Helsingissä esimerkiksi Sideways-festivaali on täysin lihaton tapahtuma. Myös Flow-festivaali on luopunut punaisesta lihasta ja siipi­karjasta ruoka­tarjonnassaan.

Lisää luettavaa