Löytyykö tästä joukosta euroviisujen voittaja? UMK-finaali tänään

Kuka on suosikkisi?

Yle/ Milla Määttä, Mona Salminen

Tänään järjestetään Uuden musiikin kilpailun finaali. Voittaja edustaa Suomea Rotterdamissa järjestettävissä Euroviisuissa. Finaali esitetään YLE TV1:ssa klo 21.00 alkaen. Finaalin juontaa Antti Tuisku. Itse kilpailijoiden lisäksi illan aikana esiintyvät Antti Tuisku, Haloo Helsinki! ja Erika Vikman.

UMK-finaalissa kilpailevat Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

Tarkat äänestysohjeet löytyy täältä. Alla vielä pikaisena kertauksena kilpailijat, äänestysnumerottain järjestettynä.

Jokainen kappale oli Rumban Jukka Hätisen ja Mikael Mattilan pika-analyysissa. Teflon Brothersin ja Pandoran I Love You -kappaleesta kirjoitettiin näin:

”Pandoran hokema kertosäe on sekä todella ärsyttävä että vaarallisen addiktoiva. Kappale joko seisoo tai kaatuu näiden kolmen sanan kanssa, jotka jokainen maailman ”Pihtiputaan mummo” osaa. Tämä, yhdistettynä Teflon-kolmikon hölmöön ristiaskelhyppelyyn, suorastaan anelee miltei epätoivoisesti pääsyä Tiktokin laitumille.”

Akselin Hurt-biisistä tarinoitiin näin:

”Alkaa aidosti harmittaa Akselin puolesta. Olisivat nyt vain panneet hänet Rotterdamiin viime vuoden biisillä. Ei ketään olisi haitannut, ja sitä paitsi saihan Suomi pitää lätkämestaruutensakin viime vuoden yli. Kirottu olkoon näistä asioista päättänyt Euroopan Yleisradiounioni!”

Lauran Play-kappale ei juuri lömpöä herättänyt:

”Play on geneerisen varma hypermarketin hyllyltä löytyvä poptuote, joka sopii muottiin ja täyttää tehtävänsä, mutta hukkuu samalla kohinaan. En myöskään usko, että tällä pärjätään Tefloneille tai Dannylle.”

Dannyn Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua herätti sen sijaan enemmän lämpimiä tunteita:

”Kuten Mikael Mattila yllä kirjoitti, mielleyhtymät Johnny Cashin American Recordings -suoraan ovat ilmeiset. Mutta Mökkitie ei ole American, Janne Rintala ei ole Rick Rubin eikä Ilkka Lipsanen Johnny Cash. Kappale ei toimi siltana sukupolvien välillä, vaan pysyttelee turvallisesti Mariskooleista pölyjä pyyhkivien mukavuusalueella.”

Oskr esiteltiin Lie-biisillään UMK-kilpailijoista ensimmäisenä, muttei ainakaan pika-analyysissa vaikuta saavan ykköstilaa UMK:ssa:

”En siis usko, että Lie tulee liikuttamaan UMK-yleisöä saati Rotterdamin viisuväkeä. Sävellys, jonka saatteena pitäisi olla huomautus: ’vain Kaiku Recordingsin sisäiseen viestintään’. Ikävystyttävää musiikkia.”

Blind Channel vakuutti Dark Side -kappaleellaan toimittajamme ja vaikuttaisi olevan Teflonien lisäksi yksi selvistä ennakkosuosikeista:

”Dark Side erottuu edukseen haikeiluballadien ja kitsch-popin joukosta. Energisessä ja tarttuvassa kappaleessa on myös potentiaalia livespektaakkeliin, jossa mikään määrä pyroja ja lasereita ei tunnu överiltä.”

Illan päättää Ilta Kelle mä soitan -biisillään ja balladi keräsi kiitosta toimittajilta:

”Noh, entäs viimeiseksi säästelty Ilta? Kelle mä soitan on finaalin kolmas suruballadi. Se onnistuu siinä missä Aksel ja Oskr eivät: kappale kerää höyryä, joka sitten puhkutaan palkeet auki -tyyppisesti täyttämään suurempikin areena. Kappas, siitähän tulikin voimaantumis-anthem! Ja ei sun tarvitse, Ilta, kenellekään soittaa. He kyllä kuulevat laulusi.”

Rumban Hätinen ja Mattila rankkasivat kärkikolmikoksi siis Teflonit, Illan ja Blind Channelin. Veikkauskertoimet puhuvat Blind Channelin voiton puolesta, mutta voittajan päättävät äänestäjät. Ohjelma siis tänä lauantaina Yleltä klo 21.