”Viimein se näiden skabojen leka” – UMK-analyysissä Blind Channel

Rumban Mikael Mattila ja Jukka Hätinen kuuntelevat UMK-finaalikappaleet ja lyövät pika-analyysit pöytään.

21.01.2021

UMK-finaalin osallistujat julkistettiin viime viikolla, ja kisailukappaleita on julkaistu yksi per arkipäivä. Rumban Mikael Mattila ja Jukka Hätinen paukuttavat jokaisen julkaisupäivänä pika-analyysit kustakin biisistä. Tänään vuorossa on kisan mustaksi hevoseksi nimetty Blind Channel.

Aiemmat tekstit:
Oskr: Lie
Teflon Brothers & Pandora: I Love You
Danny: Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
Laura: Play
Aksel: Hurt

Jukka Hätinen

Nyt on nimittäin kunnollista: kertsillä sisään! Ratkaisu ei ole omaperäisin, mutta tuntuu tämänvuotisten UMK-finaalibiisien joukossa raikkaalta ja rohkealta, sen verran tunnustelevia ja varovaisia tähänastiset kappaleet ovat olleet.

Suomessa on taiteenkin parissa pidetty korkeassa arvossa eetosta luterilaisesta ”kovan duunin painamisesta”, ja vaikka itse moista vierastankin, Blind Channelilla on ollut alusta alkaen ”tekemisen meininki”. Keikkailun ja levytyksen lisäksi bändi on suomalaisittain epätyypillisen proaktiivinen myös muilla rintamilla: ei pelätä tunkea jalkaa ovien väliin eikä vierastella henkselien paukuttelua, kun aihetta on. Jos osa UMK-finalisteista vaikuttaa tähtäävän UMK-finaaliin, niin Blind Channelin horisontissa on varmasti jo nyt se euroviisufinaali.

Blind Channel kutsuu musiikkiaan violent popiksi. Suomeksi tämä tarkoittaa musiikkia niille, joille Hybrid Theory on sukupolvikokemus. Dark Side -kappale on nu-metalia, jonka emo-vaikutteita ei peitellä. Vaikka kitaroissa on säröä ja laulajakin huutaa, se ei ole liian rankkaa kenellekään. Se ei ole myöskään tekninen suorite tai aggression purkaus, vaan pohjimmiltaan popsävellys. Tarttuva sellainen.

Blind Channelin palapeli viimeinen palanen loksahti paikalleen syksyllä, kun edm-tuottaja Alex Mattson liittyi bändin ”Sid Wilsoniksi”. Mattsonin elektroniikka ”skrätseineen” ja pädien nakutteluineen rikastaa yhtyeen sointia kummasti.

Dark Side erottuu edukseen haikeiluballadien ja kitsch-popin joukosta. Energisessä ja tarttuvassa kappaleessa on myös potentiaalia livespektaakkeliin, jossa mikään määrä pyroja ja lasereita ei tunnu överiltä.

Mikael Mattila

Sehän on sitten SUURI LOCO-KEVÄT 2021, ainakin jos Blind Channelia on uskominen. Erikoishousut esiin, nyt mennään!

Dark Side on viimein se näiden skabojen LEKA, jota niin kovasti vaikkapa Teflon Brothersilta tai Dannylta odotin! Täysillä sisään, täysillä läpi, täysillä ulos. Ei mitään ylimääräistä, ei mitään tyhjäkäyntiä, vaan aika täsmällisen täydellisesti kolmeen minuuttiin tiivistetty nu-metal-jysäys.

Tässä kuluneen viikon aikana en ole havainnut, että UMK-kokelaita olisi ainakaan omassa somehorisontissani huomioitu mitenkään. Paitsi tänä aamuna: Dark Side tuli vastaan yllättävänkin monissa yhteyksissä – olkoonkin, että osa niistä oli Muusikoiden.netin kaltaisia asiaharrastajaryhmiä. Onko somepiirini siis vain erityisen ROCK-henkinen, vai onko tässä oikeasti jotain sellaista, joka aidosti kiinnostaakin ihmisiä?

Tavallaan voisi ajatella, että Blind Channel on mukana silkan diversiteettiperiaatteen takia, sillä jos on junttidiskoa ja vanhan miehen muisteloa, pitää olla myös angstista kitararäyhettä. Silti, tyylilajien läpikin nähtynä, Dark Side erottuu mielestäni ihan sävellyksenäkin: tällä biisileirin kaatopaikalla kappale ilahduttaa kuin alennustarrainen herkkutuote Alepassa iltayhdeksän jälkeen.

Kävikö siis niin, että lauma rokkijäbiä ja yksi EDM-tuottaja pesivät edellisten kappaleiden varman päälle pelanneen poptuottaja-armeijan? En väitä, etteikö tätäkin biisiä olisi varmasti kirjoitettu millimetripaperin kanssa, ja kyllähän tämä omassa genreyhteydessään on ihan silkkaa lihaa ja perunaa, mutta ehkä juuri bändin jonkinlainen ”omaehtoisuus” nousee tässä selvästi eduksi.

Kertosäkeen ”27 club / headshot” -riimi tosin nostattaa kulmia: ymmärtääkö yleisö ottaa itsetuhoromantiikan tyylilajiin kuuluvana tsoukkina, vai provosoiko rivi iltapäivälehdet moraalipaniikkiin? Go and know, mutta sitä odotellessa esitän saman toiveen kuin hidalgo Hätinen: tähän vielä livenä perkeleesti pyroja ja laservaloja, niin hyvä tulee!

Lisää luettavaa