”Meillä on hulluin kemia tässä pelissä” – haastattelussa veljekset Jore & Zpoppa

"Vähän junnumpana jengi friistailasi enemmän, ja jossain vaiheessa minä, Jore, Turisti ja muita frendejä aloimme läpällä nauhoittaa sitä musaa. Sitten siinä hommassa alkoi pikkuhiljaa kehittyä, ja tällaista siitä nyt sitten tuli", Zpoppa toteaa.

11.06.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Ezmi, sen löydät täältä.

Vuonna 2018 debyyttisinglensä julkaisseelta kaksikolta nimeltä Jore & Zpoppa ilmestyi eilen uusi kappale, jossa vierailee Kube. Obikeysin tuottaman biisin nimi on Repeen, ja se on veljesten toinen single tälle vuodelle. Lue alta miten North Side Finest -kollektiiviin kuuluva duo päätyi musiikillisten polkujen kautta nykyiseen pisteeseen, ja miten muilta ihmisiltä tullut positiivinen palaute kannusti artisteja omistautumaan musiikille.

Mikä soi napeissa just nyt?

Zpoppa: ”Tällä hetkellä mulla ei ole mitään parasta biisiä tai artistia, kuuntelen kaikkea aika lailla laidasta laitaan. Just nyt tulee kuunneltua paljon esimerkiksi afroa: Burna Boylla on hullu meininki tällä hetkellä! Räpin puolelta tulee just nyt kuunneltua paljon Young Thugia, Lil Babya, Gunnaa ja muita vastaavia.”

Jore: ”Mulla ei ole tällä hetkellä mitään lempibiisiä, mutta mielenkiintoisin artisti tällä hetkellä on KayCyy. Fiilaan tosi paljon hänen soundistaan ja melodioistaan hänen uudella levyllään.”

Mist sä tuut?

Zpoppa: ”Me tulemme Pohjois-stadista. Musta tuntuu, että musiikki on aina ollut mulle se lopullinen päätepiste. Me olemme pienestä asti kuunnelleet paljon musaa, ja erityisesti meidän äitimme soitti meille paljon kaikkea. Mutsi kuunteli paljon muun muassa Robbie Williamsia, 50 Centiä ja kaikkea muuta. Hän tutustutti meidät monenlaiseen musiikkiin. Silloin ei ollut tietokoneita tai muita vastaavia, joten valvoimme viikonloppuisin aamukuuten asti katsomassa musiikkivideoita MTV:ltä.”

”Vähän junnumpana jengi friistailasi enemmän, ja jossain vaiheessa minä, Jore, Turre (eli Turisti) ja muita frendejä aloimme läpällä nauhoittaa sitä musaa. Sitten siinä hommassa alkoi pikkuhiljaa kehittyä, ja tällaista siitä nyt sitten tuli.”

Jore: ”Olen pienestä lapsesta asti seurannut musiikkia, ja joskus 13-vuotiaana teimme hetken musaa Malmin nuorisotalolla. Se jäi siihen, kunnes 2017 Turre ja Boga tekivät yhden biisin kouluprojektissa, ja miettivät, että voisivat läpällä alkaa tehdä musaa. Olin heti mukana, ja kun heillä ei ollut ketään äänittämässä tai miksaamassa, päätin alkaa miksata heille. Sitä tein vuoteen 2018 asti, kunnes aloin itse äänittää omaa musiikkiani. Tässä mä nyt olen.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

Zpoppa: ”Musiikki on aina ollut osa elämääni, ja tätä on tehty vähän niin kuin rakkaudesta lajiin. Pikkuhiljaa huomasimme, että muutkin kuin kaverimme alkoivat pitää jutustamme. Kun ekat tyypit joita emme tunteneet tulivat fiilistelemään, tuli sellainen fiilis, että tätä olisi hienoa tehdä. Se antoi motivaatiota, ja siinä samalla sitä ymmärsi askel askeleelta, että tätä me haluamme tehdä.”

Jore: ”Harjoittelin miksaamista niin, että menin yksin studioon, äänitin jotain, ja sitten aloin miksata. En ikinä äänittänyt siinä mielessä, että tiputtaisin mitään musaa. Muistan että tein pari demoa, joista jengi meni ihan tyhmäksi, ja oli että ’Sun on ihan pakko droppaa noi’. Toinen niistä biiseistä jäi koneelle, ja toinen biisi oli sitten Batman.”

Musiikillinen esikuvasi?

Zpoppa: ”Mä aloin räpätä Biggien takia. Sitä mä olen fiilannut aina. Ei sitä varmaan enää kuule meidän biiseistä, koska en enää sylje sillä tavalla, mutta sieltä se on lähtenyt.”

Jore: ”Esikuvani on Young Thug. Rakastan kaikkea siinä miehessä melodioista tyyliin asti. Rakastuin hänen musiikkiinsa heti ekalla kuuntelukerralla. Hänellä on niin uniikki flow ja melodiat, että ei sitä voi verrata mihinkään. Thuggerin vaikutus musiikkiini näkyy varmaan parhaiten mun flowsta.”

Supervoimanne?

Zpoppa: ”Meidän supervoimamme on se, että me olemme Joren kanssa kaksosia. Me erotumme muista artisteista siinä, että meillä on hulluin kemia tässä geimissä. Meidän kemiamme on jotain ihan muuta, välillä toinen sylkee ja toinen heittää melodian ja toisinpäin. Se toimii aina tosi smoothisti. Kyllä jengi huomaa sen, että me olemme erilaisia kun muut. Ennemmin tai myöhemmin.”

Jore: ”Meidän melodiamme ovat meidän supervoimamme. Voisin melkein sanoa, että olemme omalla tajuudellamme sen suhteen.”

Jos nyt kuulisitte musiikkianne ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisitte?

Jore: ”Kun mä kuuntelen musiikkia, niin ekat jutut joista otan kopin, ovat energia ja melodiat. Varmaankin rakastuisin niihin.”

Zpoppa: ”Mä rakastuisin ensin Joren melodioihin ja sen jälkeen siihen meidän väliseen kemiaan. Uskon että rakastuisin myös siihen tunteeseen ja fiilikseen minkä me jaamme biisiemme kautta, oli se sitten iloinen, hyvä, huono tai mikä tahansa muu fiilis.”

Jore & Zpoppa?

Jore: ”Mun on vaikea kuvailla millaista musaa teen, koska meidän tyylimme on niin laajaa suunnasta suuntaan. Mutta meidän biisimme kertovat aina tavalla tai toisella elämänkokemuksistamme. Tärkeintä musan teossa mulle on pitää tämä homma hauskana. Mä en halua kiristää pipoa liikaa, sillä se kuuluu läpi musiikista.”

Zpoppa: ”Meidän musiikkimme on vibes ja tunteet. Jos katsotaan esimerkiksi meidän Eskimo Tapea -albumiamme, niin me puhuimme siinä lähiön kasvateille sekä lähiökasvattien puolesta. Niille jotka elävät samanlaista elämää kuin me. Ja se kosketti monia lähiölapsia. Me puhuimme monien puolesta, jotka eivät pysty tai halua puhua näistä asioista. Meille on tärkeintä artisteina, että me jaamme tunnetta, ja että se osuu ihmisiin.”

Lisää luettavaa