Missä menee kusipään ja realistin välinen raja? – Silkinpehmee ja Äänet Käskee lyöttäytyivät yhteen

Tuplasingle Burberry Chick / Luuri Kii ilmestyi toissapäivänä.

Samuli Vienola

Tuottajaduo Äänet Käskee palaa jälleen uudella julkaisulla, kun Silkinpehmeen kanssa tehty tuplasingle Burberry Chick / Luuri Kii ilmestyi perjantaina 3rd Railin kautta. Viimeksi Äänet Käskee oli esillä LempiJoen ja Chydeonen kanssa julkaistulla biisillään, ja Silkinpehmeetä puolestaan kuultiin syyskuun loppupuolella -singlellä Seren kanssa.

Burberry Chick kertoo jo nimensä puolesta, millaista asennetta biisi henkii – jollei satu olemaan tämän tietynlaista sanoisiko ylellistä elintasoa symboloivan luksusbrändin suuri fani, kuten elämänmakuisissa räppiympyröissä toki tunnetusti tavataan olla, ei Burberryä vaatetuksessaan rokkaavat henkilöt välttämättä herätä kovin innostuneita fiiliksiä. Siksi asenteellinen pesäero käy heti selväksi, kun Silkinpehmee räppäilee käsipuolessaan roikkuvasta Burberry-chickistä. Kyse on ennen kaikkea vaihtokaupasta, jossa yksi osapuoli saa sen mitä nyt intiimeistä ihmissuhteista voi vailla henkistä yhteyttä saada – eli lähinnä fyysistä läheisyyttä (joo, seksiä) – ja toinen cocktail-kutsuihinsa esittelykelpoisen seuralaisen, joka malttaa juuri ja juuri skarpata sen yhden illan.

Burberry Chick käsittelee toisin sanoen ihmissuhteita niiden kyynisimmästä ja kylmäkiskoisimmasta vinkkelistä. Mimmit vaihtuvat tiuhaan, yöseura lentää pihalle ennen aamua, eivätkä edes ystävien kumppanit ole kappaleen renttu-Romeolta turvassa. “Haluisin puhutella muitakin ku kyynikoita” biisissä toivotaan, mutta siinä vaiheessa kun ihmissuhteita kertakäyttötavarana kohtelevan asennoitumisen näkee kyynisen sijaan realistisena, taitaa usko yhtään pysyvämpään rakkauteen olla täysin kuollut.

Mä tiedän et mä oon douchebag” todetaan biisin ensimetreillä, ja mitäs sitä kaunistelemaan: kappaleen kertoja antaa itsestään kieltämättä rempseän kusipäisen vaikutelman. Mutta! Tästä tosiasiasta huolimatta Burberry Chick onnistuu ärsyttävän tai loukkaavan sijaan olemaan itse asiassa salakavalan kiehtova. Yhtäältä kokemukseen vaikuttaa Silkinpehmeen tapa rakentaa sanottavansa nokkelista riimeistä ja värikkäästä elämänkokemuksesta, ja toisaalta kutkutusta herättää kanssaihmisiin kohdistuvan epäkunnioittavana näyttäytyvän asenteen pohjalta huokuva yksioikoisuus, joka pyrkii satuttamisen sijaan yksinkertaisesti pitämään asiat todenmukaisina.

Onko kyvyttömyys sitoutua yksiselitteisen väärin, vai onko ihmisellä oikeus valita se elämäntavakseen? Jos ei, miksi ei?

Itsestään kaiken koristeellisen ja ylellisen riisuva hahmo jatkaa matkaansa myös seuraavalle kappaleelle nimeltä Luuri Kii, joka on nykyajan digitalisaatiota ja hulluihin mittasuhteisiin räiskyvää some-keskeistä kulttuuria kommentoiva tärkeä muistutus ruudun ulkopuolella tapahtuvan maailman ihmeellisyydestä. Tuotannosta vastaava Antti Tammimaan ja Lasse “Jaarli” Rytkösen muodostama Äänet Käskee -duo saa jälleen pään nyökkäämään lämpimän melodisilla ja tutkiskelevan tarinallisilla biiteillään, joita kuullaan jatkossa lisää ainakin Silkinpehmeen ja tuottajakaksikon tulevalla yhteis-ep:llä.