Miten okkultistiset liikkeet saapuivat Suomeen? Uusi dokumentti kertoo, miten suomalaiset taitelijat löysivät suuntauksen

Mielenkiintoinen dokumentti tulossa!

07.11.2022

Huntu on kaksituntinen dokumenttielokuva okkultismin historiasta ja sen uudesta aallosta, joka käynnistyi Euroopassa 1800-luvun puolivälissä.

Dokumentti esittelee okkulttisten liikkeiden saapumista Suomeen ja niiden vaikutusta taiteen kultakauden hahmoihin, kuten Jean Sibeliukseen, Akseli Gallen-Kallelaan, Minna Canthiin, Helmi Krohniin, Eino Leinoon ja Hugo Simbergiin. Huntu johdattaa katsojan muinaisten viisausperinteiden virtauksiin, joita kutsutaan yleisnimellä okkultismi. Virtaukset ovat vaikuttaneet laajasti kirjallisuuteen, kuvataiteeseen ja musiikkiin.

”Dokumentti on sekä Suomen että maailman mittapuulla harvinainen: se saattaa yhteen mittavan palan länsimaista kulttuurihistoriaa visuaalisesti vaikuttavaksi ja helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi. Teos tarjoaa kiintoisan kokemuksen ihmisille, jolle aihe ei ole ennestään tuttu ja siihen syvemmin vihkiytyneillekin”, dokkarin tiedote kertoo ja mesenaattisivut jatkavat:

”Okkultismi on jälleen kokemassa renessanssia Suomessa ja maailmalla. Suomessa yksi suurimmista syistä on edesmenneen toimittajan Perttu Häkkisen tekemä työ suomalaisen kulttuurin unohdettujen puolien esiin tuojana. Turun yliopistossa suomalaista esoteerisuutta tutkiva Uuden etsijät -hanke tuo julki uutta ja tutkittua tietoa okkultismista ja etenkin sen vaikutuksista suomalaiseen kulttuuriin. Huntu jatkaa näiden tekijöiden viitoittamalla tiellä.”

Osittain Mesenaatti-palvelun kautta rahoitetussa dokumentissa (dokkari keräsi liki 20 000 euroa tuota kautta) haastatellaan alan asiantuntijoita, kuten A. W. Yrjänää, Kauko Röyhkää, Aki Cederbergiä, Viljami Puustista, Matti Rautaniemeä, Maria Petterssonia, Sampo Marjomaata, Jussi Sohlbergia, Maarit Leskelä-Kärkeä, Jarmo Anttilaa ja Hippo Taatilaa.

Dokkarin trailerin näet alta. Dokumentti ilmestyy tämän vuoden puolella.

Dokumentin Facebook-sivuille pääset tästä.

Lisää luettavaa