”Kappaleeni ovat minulle ja kuuntelijoille vähän niin kuin kävisi terapiassa” – haastattelussa S:su, joka ottaa vaikutteita niin korealaisesta räpistä kuin Lil Peepistä

S:su:n uusimmalla singlellä vierailevat Heviteemu ja Whereismike.

12.11.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Tyson Blu, sen löydät täältä.

Viime vuoden kesänä suuren hittinsä 1+1 Heviteemun kanssa tehnyt S:su avaa tänään Rumballe mietteitään omasta musiikistaan. S:su kirjoittaa, esittää ja tuottaa kappaleensa pääasiassa itse, ja hänen musiikissaan kuulee vaikutteita niin melodisesta träpistä kuin r&b:stäkin.

Eilen S:su julkaisi uusimman singlensä Vaikeet, jossa vierailevat Whereismike ja Heviteemu. S:su kertoo Vaikeet-kappaleen ehtineen lepäillä hänen pöytälaatikossaan parin vuoden ajan, ennen kuin kokonaisuus saatiin kolmikon yhteistyöllä valmiiksi.

”Teemu ehdotti, että pyydettäisin Whereismike messiin, ja hän toimitti ja isosti!” S:su sanoo. ”Biisin loppumiksauksessa tunsin, että siitä puuttuu vielä jotain. Pari päivää myöhemmin Teemu yllätti mut sen omalla versellä.”

Lue alta S:sun haastattelu.

Mikä soi napeissa just nyt?

NFHow Could You Leave Us on paras biisi juuri nyt ja ikuisesti. Mielenkiintoisin ja ehkä oma lemppari kotimainen artisti tällä hetkellä on Korelon. Tekee omaa juttua ja tekee sen hyvin. Omalla tavallaan tosi inspiroivaa. Toinen artisti jota olen viime aikoina kuunnellut todella paljon on Tupe.”

Mist sä tuut?

”Olen Max ja mä tulen pienestä Kauniaisista. Elän ns. normaalia elämää ja yritän siinä samalla tehdä parhaani artistina olemisessa. Näköjään teen sen ihan hyvin, sillä tätä mä olen tehnyt täysipäiväisesti nyt useita vuosia.”

”Päädyin tähän ihan vahingossa. Pari vuotta sitten musiikin tekeminen suomeksi ei ollut edes asia mitä olin ikinä harkinnut. En uskonut että minusta olisi siihen, sillä olen suomenruotsalainen ja äidinkieleni on ruotsi. Mutta eräänä iltana muutama vuosi sitten kirjoitin ensimmäiset neljä riviäni ikinä suomen kielellä ja äänitin ne. Siitä biisistä syntyi lopulta mun toka single ja isoin biisi, 1+1 (vieraana Heviteemu).”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Lapsena halusin salaa olla laulaja, mutta olin niin ujo, etten uskaltanut edes yrittää. Joten aloitin urani tuottajana. Siitä sitten uskalsin pikkuhiljaa käyttää omaa ääntäni enemmän ja enemmän mun tuotannossa. Sillä hetkellä kun huomasin että kuuntelijat käyttävät mun musiikkiani oman olonsa parantamiseen, tajusin että tätä mä haluan tehdä aina.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Minulla ei varsinaisesti ole esikuvaa, sen takia minulla varmaan on niin omanlainen soundi ja tyyli. Lil Peepin takia musiikkiurani räjähti 4 vuotta sitten. Ilman häntä en luultavasti olisi tässä. Mutta jos pitää mainita yksi artisti joka vaikuttaa eniten minuun (koko pakettiin), niin se olisi NF. Kuuntelen myös todella paljon korealaista räppiä ja sen vaikutuksen kuulee vahvasti mun omassa räppäämisessä. Mutta loppujen lopuksi kaikki artistit inspiroivat ja vaikuttavat mun tyyliin omalla tavallaan.”

Supervoimasi?

”Helpoin vastaus tähän kysymykseen on se mun monipuolisuus. Pysyn aina laatikon ulkopuolella eikä kukaan ikinä tiedä, en edes minä, mitä tulee seuraavaksi. Mutta se on tylsä vastaus enkä tykkää olla tylsä, joten mun supervoima on se, että minulla ei ole mitään supervoimia. Nyt menee diipiksi, mutta mä en yritä olla jotain mitä en ole. Mun biisit on minulle ja kuuntelijoille vähän niin kuin kävisi terapiassa. Se että olen normaali ihminen ja että olen kuuntelijoillekin ihminen on se mun voima. Haluan että ihmiset voivat samaistua muhun ja mun teksteihin. Meillä kaikilla on ongelmia.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Rakastuisin sanoihin. Kirjoitan todella diippejä biisejä mielenterveydestä tai muuten vaan elämästä, joihin kuuntelijat samaistuvat todella paljon. Saan paljon viestejä, joissa kuuntelija avautuu ongelmistaan tai muuten vaan tarvitsee jonkun jonka kanssa puhua. He tietävät että minä olen aina valmis auttamaan.”

S:su?

”Musiikkini hyppää genrestä toiseen, mutta useimmiten se on tyyliltään todella rauhallista ja pehmeää lofi-räppiä/r&b:tä. Mun teksteissä mielenterveys (eli masennus) on todella paljon esillä, ja se on myös minulle artistina tärkeintä. Että kuuntelijat kuulevat jonkun muun puhuvan samoista asioista joita he itse käyvät läpi. Kukaan ei ole yksin.”

Lisää luettavaa