Negatiiviset Nuoret möykkää kirjastossa ja kusee peikonlehteesi

Eikä se haittaa yhtään. Päinvastoin haluamme lisää.

Kuinka ok on repiä iloa asiasta, joka itsessään on periaatteessa negatiivinen? Miten voi olla mahdollista tanssia seitsemättä kertaa putkeen ympäri olkkaria sellainen biisi kuulokkeissa, joka kertoo huonosta käytöksestä ja kyvyttömyydestä rakastaa? Vieläpä kun se huono käytös on enemmän tai vähemmän tarkoituksenhakuista ja jääräpäisen tietoista? Silti sitä leveästi hymyillen klikkaa playtä kerta toisensa jälkeen, koska Negatiivisten Nuorten meno tuntuu päihdyttävän hyvältä.

Perjantaina Kremen kautta julkaistu Vaikea elää tiivistää yhteen kirpeään kolmiminuuttiseen kaiken sen, mitä jokainen omien kyvyttömyyksiensä kanssa kasvokkain joutunut on pakotettu jossain vaiheessa kohtaamaan: huonon itsetunnon, arvottomuuden tunteet, ainaisen asioiden sotkemisen ja vaikeuden istua niihin raameihin, joita kaukaiset ihannekuvat ideaaleista ihmissuhteista yrittävät päähän puskea.

Juju biisissä on kuitenkin se, että omaa säätöä ei jäädä voivottelemaan tai pyytelemään anteeksi – paitsi ehkä korkeintaan puolivillaisen ”sorin” merkeissä – vaan päinvastoin se käännetään joksikin itsessään lähes houkuttelevalta kuulostavaksi. Biisi nimittäin vapauttaa kuuntelijansa kaikenlaisesta itsesyyttelyn värittämästä pyrkimyksestä olla parempi versio itsestään, mikä on tällä itseapuoppaiden ja someterapioinnin luvatulla aikakaudella melkoinen helpotus.

Kappaleessa tasapainoillaan luontevasti draamanhakuisen teinisekoilun sekä punk-perinteelle ominaisen ja elintärkeän kapinahengen välillä. Yhtye pysyttelee itselleen tyypilliseen tapaan tyylikkäästi juuri sillä rajalla, jossa riimit peikonlehteen kusemisesta ja kirjastossa möykkäämisestä huvittavat ja viihdyttävät sen sijaan että saisivat pyörittelemään silmiään. Tai no, varmasti valtaväestön edustajista monikin pyörittelee kyseiselle irvailulle silmiään, mutta sehän on tällaiselle porukalle vain bensaa liekkeihin. Biisissä ilahduttavaa onkin muiden seikkojen ohella se musiikillisesti ja sanoituksellisesti kuuluva houkuttelevan välinpitämätön vivahde ja humoristinen ote, joka kutsuu suhtautumaan elämään ripauksen vähemmän vakavissaan.

”Mun kanssa on vaan tosi vaikea elää”, yhtyeen keulakuva ja sanoituksista vastaava Olli Antonio toteaa. “Laitan tyhjät maitopurkit takaisin jääkaappiin. Jätän käytetyt sukat lojumaan keskelle olohuoneen lattiaa. Unohdan märät pyykit koneeseen tunneiksi. Lajittelen roskat väärin. Tahalteen. Vittuillakseni.”

Mikäs siinä. Parempi laittaa ne puhelimet äänettömälle yöksi, jollei halua vastailla hunsvottien rataisiin aamuviiden soittoihin, mutta ehkä joskus säännöllistä unirytmiä ja tyhjien maitopurkkien pahvinkeräykseen taittelua terveempää olisi pieni sählääminen ja sekoilu.

Negatiiviset Nuoret julkaisi lokakuun alussa ensimmäisen singlensä yli kahteen vuoteen, josta kirjoitimme lisää täällä. Niin ikään Olli Antonion oman Kreme-levymerkin kautta ilmestynyt Roskaruokaa ja paskahuumorii käsitteli samankaltaisia teemoja kuin uusin kappale, ja yhdessä biisit enteilevät yhtyeen tulevaa albumia.

Albumia odotellessa on mahdollista päästä nauttimaan Negatiivisten Nuorten menosta livenä, sillä bändi palaa lavoille lauantaina 17.12. Lahden Torvessa. Lisää keikkapäivämääriä löydät alta, kuten myös uuden biisin.

 

Keikat:

17.12.2021 Ravintola Torvi, Lahti
18.12.2021 Utopia Club, Turku
8.1.2022 Bar Loose, Helsinki
4.3.2022 House of Rock, Kouvola
21.5.2022 Siili Bar & Terrace, Kankaanpää